Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Δημόσιο Χρέος (Οι μοιραίοι)

(με αφορμή ερωτήσεις πολλών)

Το Δημόσιο Χρέος, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στον κόσμο έχει χορηγούς τα τραπεζικά ιδρύματα. «Το κεφάλαιο». Έχει κράτη βουτηγμένα σε ένα «χρωστάω» και σε μια αέναη διαδικασία που όχι μόνο δεν τελειώνει ποτέ, αλλά διαρκώς επεκτείνεται, διογκώνεται, μεγαλώνει.

Όλα ξεκινούν από το ότι το χρήμα δεν το δημιουργούν τα κράτη αλλά το δανείζονται.

Μόνο και μόνο για να υπάρχουν οι Τρισέδες και Γκαργκάνες, οι Μπερνάνκηδες και Γκρηνσπαν αυτού του κόσμου; Όχι δα. Αυτοί δεν είναι παρά η βιτρίνα των πραγματικών ηνίοχων των ζωών μας.

Με σημαία ένα χαρτονόμισμα, με tattoo ένα χαρτονόμισμα, με εικόνισμα ένα χαρτονόμισμα, με σεντόνια ένα χαρτονόμισμα.

Στην Ελλάδα; Τι είναι δημόσιο χρέος στην Ελλάδα; Σε τι συνίσταται; Πόσο οι μεγάλοι λαοφιλείς ηγέτες του παρελθόντος μας και τα νεώτερα puppets συνεισέφεραν σε αυτό το έκτρωμα; Και αν υπάρχει δημόσιο χρέος, εάν υφίσταται αυτό το «οικονομικό μέγεθος», που η επιστήμη της σκόπιμης ασάφειας, το θεωρεί «αναγκαίο κακό», τι να νοιάζει έναν απλό άνθρωπο, έναν ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ άλλο εκτός από τους Γκαργκανομπερνάνκηδες με Τρισέ κι ολίγη Αράπογλου, αν υπάρχει δημόσιο χρέος, αφου «πάντα υπήρχε»;

Το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος, θαρρείς πως υπήρχε από πάντα λοιπόν. Έτσι είναι;.

Πως γεννήθηκε; με παρθενογέννεση; Από 3 μάγους που έδειχναν προς το ελληνικό τραπεζικό αστέρι - την δραχμή – και πορεύονταν στην Ελληνική Βηθλεέμ, το θησαυροφυλάκιο του Ελληνικού κράτους;

Μπορεί. Οι 3 αυτοί μάγοι είναι ιστορικά οι Μεγάλες «Προστάτιδες» (μας) Δυνάμεις, στις οποίες πάντοτε συμμετείχαν οι Άγγλοι και εκ περιτροπής Γερμανοί, Γάλλοι, Ρώσσοι και οι ΗΠΑ.

Δεν προτίθεμαι ασφαλώς να κάνω «μάθημα» πολιτικής ιστορίας ή ευγονικής. Η ελληνική ιστορία υπάρχει στα ράφια να την διαβάσει όποιος βούλεται. Και να κρίνει.

Θα ξεκινήσω αλλιώς, από ένα κάποιο γεγονός στην σύγχρονη ιστορία μας, όταν η ελληνική κυβέρνηση «διαπραγματευόταν» το δημόσιο χρέος μας το 1926 με τις ΗΠΑ (τότε $15,5 εκ.) και μια κάποια επιπλέον χρηματοδότηση μας, για «άσκηση πολιτικής». Δημοσιεύτηκε στο TIME και ευτυχώς υφίσταται για να το βλέπουμε και σήμερα. Σε αυτό το δημοσίευμα κρύβεται η «μαγεία».

Τι μαγικό έχει το Δημόσιο Χρέος ενός κράτους; Είναι πάρα πολύ απλό. Δημιουργεί άπλετο χώρο εξαρτήσεων για ένα ΟΛΟΚΛΗΡΟ κράτος από ένα ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ κράτος.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι καθόρισε την ισχύ κάθε κράτους στον παγκόσμιο χάρτη; Σίγουρα όχι ο πληθυσμός ή η έκταση. Τελικά ούτε ο φυσικός του πλούτος. Αν ήταν έτσι η Αίγυπτος με το μεγαλύτερο ποτάμι στην Αφρική ή Ουκρανία με τα ατέλειωτα μεταλλεία, αέριο και πετρέλαια, θα ήταν από τους εύρωστους και δυνατούς.

Τη δύναμη την έχουν όσοι διαχειρίζονται τις πηγές των κεφαλαίων, την κυκλοφορία του χρήματος. Θα πρέπει να ειπωθεί δεκάδες φορές για να γίνει αντιληπτό το πόσο και το πως, ΑΥΤΟ και ΜΟΝΟ, είναι η αιτία των πάνδεινων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα, δεν είναι όπως πολλοί μίζερα επαίρονται η Μπανανία των Εθνών. Της τάχα πολιτισμένης υδρογείου. Είναι ένα από τα δεκάδες παραδείγματα υπόδουλων κρατών, τα οποία τα σέρνουν οι κοτζαμπάσηδες, σαν την μαϊμού στο παγκόσμιο παζάρι του Δημόσιου Χρέους. Θυμηθείτε τον Rothschild. "Επιτρέψτε μου να εκδίδω και να ελέγχω το χρήμα και δεν με ενδιαφέρει ποιος φτιάχνει τους νόμους".

"Let me issue and control a nation's money and I care not who writes the laws." Mayer Amschel Rothschild

Πίσω από τις «Προστάτιδες Δυνάμεις» του τότε και τους «Συμμάχους» του σήμερα, κρύβονται αναντίρρητα τα μεγάλα πορτοφόλια.

Οι νεώτεροι αναγνώστες, διαβάζοντας παλαιότερες αναρτήσεις στο blog, θα βρουν εύλογα και εύκολα πως και ποιοι, κατά την άποψη μας, βρίσκονται πίσω απο τα κράτη με ΚΑΘΕ έμμεσο ή άμεσο τρόπο:

Ελέγχοντας τη νομοθετική εξουσία με το lobbying, την εκτελεστική με την "εγκατάσταση" ("υπόδειξη") σε θέσεις-κλειδιά ολόδικών τους «παιδιών», την οικονομική πολιτική με την εκχώρηση σε αυτούς από το κράτος, της εξουσίας να τυπώνουν και να κυκλοφορούν το χρήμα, καθώς επίσης και με τον άμεσο έλεγχο εταιρειών - κολοσσών, με τζίρο μεγαλύτερο από τα ΑΕΠ κρατών και φυσικά με άρμα για όλες αυτές τις κατακτήσεις τους, τον ΔΑΝΕΙΣΜΟ.

Ο ισχυρισμός αυτός έχει υποστηριχτεί με πάμπολλα επιχειρήματα, στον Επίκουρο.

Ο δανεισμός χωρίζεται σε 2 είδη: Στον δανεισμό της ευφορίας και της καλής χαράς και τον δανεισμό του πανικού και του ατέλειωτου φόβου.

Στον δανεισμό της ευφορίας, δανείζονται όλοι, το κράτος και κυρίως οι ιδιώτες/πολίτες/καταναλωτές και οι επιχειρήσεις. Στον δανεισμό του πανικού δανείζεται σχεδόν μόνο και αποκλειστικά το κράτος, ως σωτήρας: στην ουσία πρόκειται και πάλι για τους ιδιώτες/πολίτες/καταναλωτές αλλά αυτήν την φορά ΕΜΜΕΣΩΣ, μέσω της φορολογίας και επίσης ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ, αφού αυτά τα χρέη ΔΕΝ αποπληρώνονται κατά κεφάλαιο αλλά μόνο οι τόκοι τους. Τα χρέη αυτά διαστέλλονται σαν το σύμπαν.

Και στις 2 περιπτώσεις δανείζουν οι μεγάλοι «χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί». Είναι μια κορώνα κερδίζω – γράμματα χάνεις κατάσταση. Και όταν λέω "μεγάλοι", εννοώ οι πραγματικά μεγάλοι, όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan (εδώ ο κόσμος καίγεται και η JP Morgan εμφάνισε κέρδη). Αυτοί για τους οποίους ποτέ δεν θα ακούσετε ότι «κινδυνεύουν». Διότι αν το ακούσετε, κλείστε τα φώτα του συστήματος και πάμε για ύπνο. Αυτοί είναι το σύστημα. Είναι το κράτος. Είναι τόσο "αυτονόητοι" που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό να συνοδεύουν ή να εκπροσωπούν απευθείας τις κυβερνήσεις στα διεθνή φόρα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα στελέχη της ΕΚΤ. Τα ίδια γίνονται παντού. "Εθιμικά".

Ο Δανεισμός έχει μια απλή εξίσωση. «Είσαι εξαρτημένος από το χρήμα, διότι αυτό είναι όρος επιβίωσης, είτε είσαι κράτος είτε μονάδα».

Το «εύκολο» αυτό χρήμα (με πίστωση) στο παρέχει κάποιος τρίτος. Η επιβίωση σου εξαρτάται από αυτόν τον τρίτο. Και επειδή ο κόσμος μας είναι και λίγο βουλιμικός, δεν αρκεί η υποδούλωση σου στον δανεισμό. «Ζητούνται» και άλλες δεσμεύσεις.

Ας τα κάνουμε, όπως πάντα, λιανά να μην μπλεκόμαστε.

Το Δημόσιο χρέος, είναι μια κοτσάνα με 2 ρίζες και μια παραφυάδα.

Η μια ρίζα λέγεται εσωτερικός δανεισμός. Δανειζόμαστε μεταξύ μας. Το κράτος δανείζεται "εκ των έσω". Με ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κλπ. Παλαιότερα διαφημιζόταν έντονα αυτή η πρακτική. Μετά το Ευρώ, ο εξωτερικός δανεισμός, που γινόταν σε συνάλλαγμα και ήταν ο πιο επικίνδυνος και εξαρτησιογόνος, έπαψε να θεωρείται «εξωτερικός». Το Ευρώ, ως κοινό νόμισμα και η (κοινοτική) άρση κάθε απαγόρευσης στην κυκλοφορία των κεφαλαίων άνοιξε την κερκόπορτα των κρατών στους μεγάλους εξωτερικούς δανειστές, ξέρετε ποιους. Έτσι η Ελλάδα, σήμερα είναι πλέον δανεισμένη στους ξένους σε υπέρογκο βαθμό (άνω των €170 δις). Και φυσικά, εξαρτημένη, όσο ποτέ. Είναι Ευρω-παία.

Η άλλη ρίζα λέγεται εξωτερικός δανεισμός. Δανειζόμαστε από άλλα κράτη και από ξένα «ιδρύματα». Το κλειδί. Πάλι με ομόλογα κλπ, αλλά και με άλλους «άδηλους» τρόπους. Ήταν κάποτε η εξαίρεση. Πλέον, είναι ο κανόνας. Πόσα χρόνια έχετε να δείτε διαφήμιση για ελληνικά ομόλογα; Δεν χρειάζεται.

Η παραφυάς, ονομάζεται Εγγυήσεις Ελληνικού Δημοσίου. Το Δημόσιο εγγυάται για δάνεια που θα λάβουν οι επιχειρήσεις ή οι αγρότες μιας πλημμυροπαθούς περιοχής, οι πολίτες μιας πυρόπληκτης περιοχής, μιας αδύναμης κοινωνικής ομάδας (πχ δάνεια ΟΕΚ) κλπ. Βασικά το Δημόσιο εγγυάται για τα δάνεια των Δήμων (ΟΤΑ) οι οποίοι είναι κατάχρεοι και ανυπόληπτοι.

Αυτά όλα στα χαρτιά. Επί της ουσίας, να τι συμβαίνει.

Μια ισχυρή χώρα, πριμοδοτεί κάποιες από τις ισχυρές εταιρείες της, προκειμένου να αναπτυχθούν στο εξωτερικό. Μια τέτοια χώρα είναι οι ΗΠΑ και κάποια από αυτές τις εταιρείες μπορεί να είναι η BOEING ή η LOCKHEED ή και δεκάδες άλλες. Η μία πουλά αεροπλάνα και η άλλη όπλα. Καμία από αυτές δεν είναι τυχαία. Πϊσω από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κρύβεται φυσικά το τραπεζικό λόμπι και η FED όπως ελπίζω να έχει γίνει απόλυτα κατανοητό ως τα τώρα. Υποκρύπτεται μασκαρεμένο το κεφάλαιο ως καλός λευκός ιππότης.

Εσύ είσαι μια αδύναμη χώρα που λχ συνορεύεις με μια άλλη αδύναμη χώρα. Σας ενώνει η αντιπαλότητα. Διότι η αντιπαλότητα σας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να εξοπλιστείτε. Η χώρα αυτή μπορεί να λέγεται Ελλάδα και η άλλη Τουρκία, ή Πακιστάν και Ινδία, ή Βόρεια και Νότια Κορέα ή όπως αλλιώς θέλετε. Το «δυνατό κράτος» με την δυνατή επιρροή, πουλά όπλα μέσω της διαδικασίας «ανοίγματος πιστώσεων». "Πάρε όπλα και μου τα πληρώνεις αργότερα". Ανοιχτόχερα.

Σε έναν παγκόσμιο ετήσιο τζίρο $1,4 τρις για όπλα (το 2,5% του παγκοσμίου ΑΕΠ), θα πρέπει να ξέρετε ότι υποκρύπτονται ατέλειωτες πολιτικές εξαρτήσεις και οικονομικά συμφέροντα. Αυτό το αλισβερίσι ονομάζεται «διπλωματία». Η ικανότητα σου να βρίσκεις την καλύτερη λύση για έναν υπόδουλο.

Το Stockholm International Peace Research Institute παρουσιάζει μια ετήσια έκθεση που έχει το ενδιαφέρον της, επ’ αυτών.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων παγκόσμια; Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία και κοντά... Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας είναι φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ρωσία και η Γερμανία.Μόνο στην κυβέρνηση Bush τα πρώην στελέχη της Lockheed Martin, μιας εταιρείας κολοσσού στην πολεμική βιομηχανία και όχι μόνον, υπήρξαν ουκ ολίγα.

Ο κ. Stevens πρόεδρος της «επιτροπής για το μέλλον της αεροπλοΐας» ήταν ένας. Γνωμοδότησε φυσικά για την άμεση επέκταση των προμηθειών. Ο Steven J. Hadley, Εθνικός Σύμβουλος Ασφαλείας (National Security Advisor), όταν αποχώρησε η Condoleeza Rice (θυμίζω πρώην μεγαλοστέλεχος της πετρελαϊκής Chevron), ήταν άλλος ένας - έχω αναφερθεί προ πολλού στον κύριο. Ο υπουργός μεταφορών Norman Mineta, επίσης. Σημειωτέον ότι αυτός ήταν και Δημοκρατικός στην τσέπη, όχι Ρεπουμπλικάνος. Ο μόνος Δημοκρατικός στην Κυβέρνηση Μπους. Το συμφέρον χτίζει " ιδεολογικές γέφυρες". Συγνώμη για το "ιδεολογικές".

Άλλος ήταν ο Otto Reich, υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για το «Δυτικό ημισφαίριο». Όλοι λομπίστες της Lockheed. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ παραδείγματα. Πχ. Ακόμα ένας ο E.C. Aldridge, Jr, o οποίος ήταν ο εντεταλμένος στο Υπουργείο Άμυνας για την προμήθεια οπλικών συστημάτων και αυτός που υπέγραψε την συμφωνία με την Lockheed για την αγορά από το Αμερικάνικο Δημόσιο των μαχητικών F22, ήταν και αυτός στέλεχος της εταιρείας. Και υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπους.

Το PAC της Lockheed πριμοδοτεί με περί τα $1.000.000 ετησίως ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά.

Είναι δωροδοκία; Στην Αμερική λέγεται ότι μια Επιτροπή Δράσης (PAC) πριμοδοτεί... δράσεις. Lobbying ονομάζεται η δωροδοκία στην πολιτισμένη Δύση (βλ. ανάρτηση "Ποια Αμερική θέλουμε").

Τα ανέφερα όλα τούτα εντελώς ενδεικτικά, για να καταδείξω συνοπτικά ότι οι μεγαλοεταιρείες, είναι ένα όχημα για την δημιουργία δημόσιου χρέους, με κάθε τίμημα, με κάθε μέσο και με ανθρώπους τους παντού και προπάντων, εκεί που πρέπει. Το παράδειγμα της Lockheed είναι ένας κόκκος άμμου στην θάλασσα των αληθινών συμφερόντων, των εξαρτήσεων και της πραγματικότητας.

Τα ισχυρά κράτη πριμοδοτούν εταιρείες τύπου Lockheed με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν και «αναγκάζουν» τους αδύναμους – είτε με το καλό είτε με το κακό – να ενδώσουν. Η Ρωσία του Πούτιν δεν κάνει τίποτε άλλο στην διεθνή σκηνή, εκτός αυτό αυτό.Η εξάρτηση είπα πριν δεν είναι μόνο οικονομική και στιγμιαία. Εκτείνεται εις το διηνεκές, λχ θα πρέπει να προμηθεύεσαι ανταλλακτικά ή να αλλάζεις τα συστήματα σου με νέας τεχνολογίας, διότι αλλιώς θα υπολείπεσαι του αντιπάλου σου, κλπ. Η εξάρτηση γίνεται μόνιμη και διαπλέκεται με όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων ενός κράτους. Η εξάρτηση υπακούει σε ανταγωνισμούς, κάποιος από αυτούς ψεύτικους και πλαστούς και προβοκατόρικους, με τις λεγόμενες False Flag Operations, για να γυρίζει και να μυρίζει το χρήμα. Αν είσαι κάπου απειθής, η διακοπή της τροφοδοσίας σου με κάποιο από τα προσφερόμενα «αγαθά» είτε είναι όπλα, ή υπηρεσίες, είτε αμιγώς χρήμα είτε κάτι άλλο, είναι μια απειλή που δεν μπορείς να την αντέξεις.

Η ηρωίνη του πρεζάκια. Και ως κράτος έχεις την μέγιστη τιμή να είσαι το βαποράκι. Καμιά φορά η δόση σου, χάρισμα σου.

Τα “big time” κράτη δανείζουν άλλα κράτη και εμμέσως, μέσω των «ανθρωπιστικών βοηθειών» ή μέσω των "αναπτυξιακών έργων" ή με ένα κάρο άλλες καλόηχες ταμπέλες που συνήθως πλασάρουν τα media, ο στρατός των αμαθών και ημιμαθών δημοσιογράφων, που κινούνται σαν τα ανεμολόγια πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ποιοι αναλαμβάνουν τις μελέτες των έργων, ποιοι τα κοστολογούν και ποιοι τα χρηματοδοτούν, είναι συνήθως κάποιοι με το ιδιο όνομα. Οι ίδιοι εκπαιδεύουν και στρατολογούν. Συντάσσουν τεχνοοικονομικές μελέτες, Τις προωθούν. Τις "εγκρίνουν". Τις εφαρμόζουν. Είναι «αναγκαίοι». Έχουν «τεχνογνωσία». Σημαδεμένη τράπουλα.

Σε επίπεδο κρατών, όπου εκεί δεν είμαστε μονάδες, αλλά σύνολα, τα μεγάλα πορτοφόλια παίζουν εν ου παικτοίς. Ελάχιστα πραγματικά γίνονται ευρέως γνωστά και τούτο διότι συνήθως όλοι είναι «ικανοποιημένοι» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (...) αλλά και διότι η μυστικότητα επιβάλλεται για λόγους «εθνικής ασφαλείας» ή την προάσπιση «εθνικών συμφερόντων» και άλλες φανφάρες.

Αυτοί οι όροι, όπως και ο όρος «ανεξαρτησία», που αναφέρθηκε τις προάλλες για την ΕΚΤ και τον ρόλο της, όπως προβλέπεται στο Καταστατικό της (βλ. ανάρτηση για ΕΚΤ), κάθονται στο ίδιο θρανίο, είναι Οργουελικοί ευφημισμοί, όπου στην πραγματικότητα από πίσω τους κρύβονται άλλα, πολύ πιο βάρβαρα ακόμα και να τα προφέρει κανείς, συμφέροντα, έννοιες και όροι.

Όταν τα «big time» κράτη "χρηματοδοτούν", το κάνουν βεβαίως ως τσάμπα μάγκες με δανεικά.Ουδένα κράτος δεν υπάρχει στην υφήλιο που να μην είναι κατάχρεο στους Τραπεζίτες, που να έχει ίδια κεφάλαια προς εκμετάλλευση. Μέχρι πρόσφατα ήταν η Αλβανία και η Ρουμανία οι εξαιρέσεις. Η μοίρα τους, γνωστή. Απομονωμένοι σαν λεπροί, μέχρι να πάρουν την απόφαση να συμμετάσχουν στο δανειοπάζαρο.

Πως λειτουργεί τότε, «η ιστορία»;

Και πάλι θα παραπέμψω εμμέσως σε προηγούμενες αναφορές μας.

Όταν οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει να είναι το δολάριο το παγκόσμιο νόμισμα (reserve currency) και αφού μπόρεσαν να κυκλοφορούν και να τυπώνουν μέσω της FED όσα θέλουν χωρίς το gold standard, να δανείζουν όπου να’ ναι, όσο να’ναι για ό,τι να ναι – η απάντηση είναι απλή: μια εκτυπωτική μηχανή χρειάζεται, μελάνι, πετρέλαιο και πυγμή. Ακριβώς, ή περίπου, σαν τις μολότοφ.

Παρεμπιπτόντως, έσφαλα. Είπα: «...αφού μπόρεσαν να κυκλοφορούν και να τυπώνουν μέσω της FED όσα θέλουν χωρίς το gold standard». Η αλήθεια είναι «...αφού η FED μπόρεσε μέσω του κράτους να κυκλοφορεί και να τυπώνει όσα θέλει χωρίς το gold standard...».

Η διείσδυση γίνεται σε όλα τα επίπεδα με τον δούρειο ίππο του δανεισμού. Πολιτικό, στρατιωτικό, κοινωνικό (ένδυση, διατροφή, ψυχαγωγία), πολιτισμικό. To trend του χρήματος στο όνομα της βρώμικης πολιτικής είναι πάντοτε bullish. Μέσα σε όλο αυτό το πανηγύρι, οι άνθρωποι ευδαιμονικά απολαμβάνουν την ικανοποίηση των ενστίνκτων τους. Την δανεική ζωή τους.

Οι πολιτικοί είναι ευχαριστημένοι διότι επιδεικνύουν "έργο".

Και οι «(κατ)έχοντες» της πρώτης – πρώτης θέσης, ακόμα περισσότερο, ευ-δαιμονισμένοι από την αύρα του χορού της εξουσίας, της κυριαρχίας, της δύναμης τους.

Αυτά όλα δεν είναι αντι-καπιταλιστικά παραληρήματα και μαρξιστικές κορώνες, φίλοι.

Θυμίζω από τις σχετικές φράσεις-τοποθετήσεις Αμερικανών Προέδρων που υπάρχουν σε παλιότερη ανάρτηση, μια του Αιζενχάουερ (με αρκετά προσεκτικούς χαρακτηρισμούς, φυσικά)

"Στους κυκλους της κυβέρνησης, πρέπει να προφυλαχτούμε από την συγκέντρωση αδικαιολόγητης επιρροής, είτε ζητείται είτε όχι, από το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Το ενδεχόμενο της καταστροφικής ανάδειξης μιας άστοχης δύναμης, υπάρχει και θα εξακολουθεί να υφίστατα"

"In the councils of government, we must guard against the acquisition of unwarranted influence, whether sought or unsought, by the military-industrial complex. The potential for the disastrous rise of misplaced power exists and will persist."

Η χώρα μας, έχει καλά βιώσει τι θα πει αυτού του είδους η εξάρτηση και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Οι πολίτες στην πλειονότητα, είτε δεν ξέρουν ή δεν θυμούνται ή δεν ζουν πια. Είναι πάντοτε, βλέπεις, λίγο «πολύλοκα» και «δύσκολα» και «δυσνόητα» και, που καιρός γι’ αυτά. Τα μυαλά μας πονάνε ανάμεσα στα φουσκωμένα στήθια της κ. Ελένης Μενεγάκη. Που χώρος για άλλες έγνοιες.

Όταν όμως μια χώρα, ξεκινώντας απο το 1968, έχει χρέος 33 δις δραχμών και η ευνοούμενη των ΗΠΑ χούντα των συνταγματαρχών (όπως τα αρχεία του Foreign Office και οι ίδιες εμμέσως παραδέχθησαν), άμα τη αναλήψει, το διπλασιάζει σχεδόν σε ένα χρόνο με "έκτακτες" δαπάνες...

όταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας τότε επιβάρυνε το εισόδημα του καθενός μας κατά ποσοστό 33,6% όσο δηλ. το εισόδημα ενός Νορβηγού και το μισό απ’ ό,τι ενός Ολλανδού ή Βέλγου και πλέον χρωστάμε περισσότερα από αυτά που παράγουμε και βρισκόμαστε στην 122η χειρότερη θέση στον κόσμο... (θυμίζω World Economic Forum στην Ετήσια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας- και στον Επίκουρο)

όταν το δημόσιο μας χρέος από 163 δις δραχμές το 1981 έφτασε τα 2 τρις δραχμές το 1990 και από το 25% του ΑΕΠ το 1980 στο 79,6% το 1989 (3 φορές επάνω), μετά από την διακυβέρνηση ενός από τους 10 καλύτερους οικονομολόγους των ΗΠΑ, του σοσιαλιστή Ανδρέα Παπανδρέου (ο οποίος κατά την προσφιλή του Παπανδρεϊκή διγλωσσία, ενώ δήλωνε "αν το έθνος δεν αφανίσει το χρέος, το χρέος θα αφανίσει το έθνος" μετά, με την ίδια άνεση άνοιγε τα δημόσια ταμεία, βλ. τα ΔΑΝΕΙΚΑ των δημόσιων ταμείων, με το «Τσοβόλα δώστα όλα» και άλλα σοκολατένια αρώματα)...


όταν το ίδιο χρέος, σε επτά χρόνια, από το 1990 έως το 1997 ανήλθε σε 114 δις Ευρώ ή 30 τρις δραχμές, δηλαδή άλλες 15 φορές πάνω από το 1990 και 200 περίπου φορές από το 1981, για να εξυπηρητεθεί ένα ατέλειωτο όργιο διορισμών και λεηλασίας των δημόσιων οικονομικών και όπου τα χρήματα του Α' ΚΠΣ (Πακέτου Ντελόρ) πήγαν εξ ολοκλήρου σχεδόν σε πελατειακές και ψηφοθηρικές ανάγκες, με αποτέλεσμα το γραφικό, η ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, το μετρό της Αθήνας, η εκτροπή του Αχελώου, η Αττική οδός, να έχουν εξαγγελθεί πάνω από 30 φορές σε αυτήν την δεκαετία... Θυμίζω ότι στην ίδια δεκαετία, το ποσοστό ανεργίας, από το 2,7% του εργατικού δυναμικού το 1980, το 1989 είχε φθάσει στο 6,4%.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, έπεσε από το 71,8% του μέσου όρου των "15" της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1980, στο 59,4% το 1989.

28 χρόνια μετά είναι στο 88%. Σημειωτόν, μαρς.

όταν η νέα διακυβέρνηση, του μεσαίου χώρου και όπως φαίνεται και του μεσαίου δακτύλου, της ΝΔ, παρέλαβε την εξουσία και όταν το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης βρισκόταν στα 179 δις το 2003 και στα 198 δις ευρώ το 2004 - και παρότι ιδιωτικοποίησε ό,τι μπορούσε (και άρα είχε ιδιαίτερα αυξημένα έκτακτα έσοδα) κατάφερε, το 2009, να παρουσιάζει (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της) χρέος 273,556 δις Ευρώ, δηλαδή φούσκωμα 95 δις Ευρώ σε 5 χρόνια, 10 φορές όσο κόστισε η Ολυμπιάδα του 2004!... Που πήγαν τα λεφτά;

όταν καλούμαστε να πληρώσουμε κοντά 30 δις Ευρώ για τοκοχρεολύσια παλαιότερων ετών, μόνο το 2009, 4 φορές όσο οι δαπάνες για την Παιδεία και όσο κοστολογούνται τριακόσια (300) ακριβά χιλιόμετρα δικτύου μετρό, δηλ. ενός δικτύου που θεωρητικά θα υπερκάλυπτε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας...

όταν η μεσαία διακυβέρνηση της ΝΔ, δια του κ. Αλογοσκούφη, μερίμνησε να εκδίδονται και ομόλογα 30ετούς διάρκειας και επίκειντα και 50ετούς (!), με αποτέλεσμα η μέση διάρκεια των ομολόγων, να είναι από
1,63 χρόνια το 1994 στα 11,99 (βλ.12) χρόνια το 2008 και να έχουμε από σήμερα χρεώσει τα σωτήρια έτη απογόνων 2037 και 2040 με κάποια δις...



...ενώ η διακυβέρνηση του κ. Σημίτη προνόησε εν έτει 1999 να χρεώσει στο 2009 τα σπασμένα, σκεπτόμενη ίσως ότι μπορεί να επανεκλεγούμε το 2000 και το 2004, άρα το 2008, που θα ναι οι επόμενες εκλογές, να μην έχουμε τίποτα ζόρια...


όταν λοιπόν το δημόσιο χρέος μας από τα 163 δις δραχμές το 1981 έφτασε (σε δραχμές) τα 93 τρις το 2009, δηλαδή 570 φορές επάνω, τι θέλετε να σας πω ή να γράψω άλλο;

Ουδείς φταίει; Ήταν ένας-κάποιος κακός υπολογισμός; Μας ξέφυγε η κατάσταση και η μία δραχμή που χρωστάγαμε έγινε 570; Τι;

Στο Δημόσιο Χρέος μας, ας βάλουμε καταρχάς όλοι το δάκτυλο μας επί του τύπου των ήλων. Το εσταυρωμένο κράτος μας, είναι απότοκο της φοροδιαφυγής, του ρουσφετιού που όλοι κάποια στιγμή αποζητήσαμε, της υπερτιμολόγησης εξόδων και αμοιβών μας σε συναλλαγές μας με το δημόσιο, των στημένων διαγωνισμών. Βρίσκεται σε πλαστές συνταγογραφήσεις και σε εικονικά τιμολόγια, σε πύλινες επιχορηγήσεις, και εταιρείες - φαντάσματα, σε τρύπιους ισολογισμούς και σε πετσοκομμένα ένσημα και ασφαλιστικές εισφορές.

Μα πάνω απ’ όλα, η δύστυχη νοοτροπία μας και ίσως το ριζικό μας, έχει προ πολλού αποφασίσει να μας ποδηγετούν, άβουλοι, ανίκανοι, συχνά ανόητοι, απαίδευτοι και ανιστόρητοι πολιτευτές, στους οποίους έχει χορηγηθεί το διακριτικό γνώρισμα του πολιτικού αντιπροσώπου. Όσοι γνωρίζουν ή ειναι συνδικαλιστές, κάτι περισσότερο από αυτά που ανέφερα θα λογίζονται τώρα. Όσοι γνωρίζουν ή είναι υψηλόβαθμοι «στρατιωτικοί γραφείων», ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, στελέχη υπουργείων, ¨εργολάβοι δημοσίων έργων", προμηθευτές δημόσιων νοσοκομείων, κλπ ή απλά κλακαδόροι του συστήματος αυτού (και άλλοι πολλοί από εμάς) κάτι παραπάνω ίσως να έχουν κατά νου.

Η ουσία είναι, ότι όσες φορές στο παρελθόν τέθηκε ως ζήτημα η ΑΓΩΝΙΑ για την επιβίωση του Ελληνικού Κράτους, κατ’ επίφαση «δημοκρατικές» φωνές, τάχα για το συφέρον του λαού (κατά βάση για το θλιβερό τους το σαρκίο), άλλαζαν τον ρου της μοίρας μας. Πρώτα απ΄όλα ήταν η επιβίωση των ίδιων και των πατρόνων τους.

Και γι αυτό τώρα, μετά από 3 δεκαετίες ατέλειωτης ρεμούλας, οσφυοκαμψίας και υποκλίσεων στους απροσδιόριστους ηγέτες, τους «Θείους» και τους «Μεγάλους», των οποίων πολλά και άξια τσιράκια εδέησε να παράγει αυτός ο τόπος - το Ελληνικό Κράτος (παρεμπιπτόντως δηλαδή και με το συμπάθειο, όλοι μας χωρίς εξαίρεση), οδεύει σε μια οδυνηρή οικονομική απαξίωση, από το κεφάλι προς τα πόδια. Δεκάδες παράγοντες, συνηγορούν στο ότι ανεπιστρεπτί, το μέλλον μας άλλαξε, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα, δεν ΘΕΛΟΥΜΕ να το ξέρουμε. Ας είναι.

Εύχομαι από καρδιάς να είμαι ολότελα λάθος. Εγώ και άλλοι σαν εμένα, σήμερα είμαι - αύριο δεν είμαι. Παρόλαυτά ήδη οι Financial Times το λένε ξεκάθαρα και μας βάζουν στο στόχαστρο. Οι πρώτοι υποψήφιοι για χρεοκοπία (σωστά διαβάσατε) από τη ζώνη του Ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωταίτιοι, βρίσκονται εκεί που ακριβώς, υπάλληλοι των εταιρειών αξιολόγησης
*, σαν και αυτόν που υποβάθμισε λέει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας προχθές, θα ήθελαν να είναι:

Συνταξιούχοι ή νεκροί.

Παρακολουθώντας κάποτε, ένα διεθνές κοινωνικό φόρουμ με παγκόσμια συμμετοχή, αντιλήφθηκα, σαν κάτι ουρανοκατέβατο να με χτύπησε, την πραγματική νομοτέλεια των ζωών μας. Ενώ «εμείς», «οι άλλοι», προσπαθούμε να αντιπαρέλθουμε δεκάδες διαδικαστικές «ανωμαλίες», μεταξύ μας, να βρούμε συνισταμένες και να ταυτιστούμε σε κάποια ελάχιστα σημεία, μήπως και ποτέ καταφέρουμε ως απλοί άνθρωποι να συνεννοηθούμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού την τεράστια αδικία, ανισότητα και εκμετάλλευση, που μας πνίγει τόσο συχνά και τόσο έντονα και τόσο καθημερινά, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια απίστευτα οργανωμένη, πειθαρχημένη και συνεκτική δύναμη, η οποία και τι θέλει ξέρει και πως να το αποκτήσει και πάνω απ’ όλα τι την ενώνει. Θέλει χρήμα, περισσότερο χρήμα με κάθε τρόπο, μέσο ή τίμημα.

Όταν βλέπετε ένα διάγραμμα σαν το παρακάτω, διαβάστε τι πραγματικά σας λέει. Σας λέει ότι ηττηθήκαμε, ότι αυτό που τάχα αντιμετωπίζουμε, είναι τόσο ισχυρό που μας έχει φτάσει στο τελευταίο προπύργιο της παράδοσης. Στην συνομολόγηση, ότι είναι φυσιολογικό, αναπόφευκτο και ΑΝΑΓΚΑΙΟ.

Δείτε λοιπόν, πως το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος, εκτοξεύτηκε, 570 φορές, την στιγμή που 1 στους 5 Έλληνες παρέμεινε κάτω από το όριο της φτώχειας. Που πήγαν τόσα χρήματα;

Πως ετούτος εδώ ο τόπος, κάποτε, μετά από έναν Ελληνοτουρκικό Πόλεμο (1897), 2 Βαλκανικούς Πολέμους, 2 Παγκόσμιους και μια κατοχή, έναν εμφύλιο, 3 Δικτατορίες (Κονδύλης - Πάγκαλος – Μεταξάς), την Μικρασιατική Καταστροφή και την απόλυτη ένδεια, κατάφερε να είναι το ταχύτερο αναπτυσσόμενο κράτος στον κόσμο μετά την Ιαπωνία έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970. «Το ελληνικό οικονομικό θαύμα» - εδώ


Δεν ήμασταν πάντα ουραγοι, κύριοι.

(διαγράμματα από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania)

Στο 1ο διάγραμμα η Ελλαδίτσα, ταγός, πρώτη και καλύτερη ακόμα και από την Λοκομοτίβα Γερμανία

...και στο επόμενο ουραγός (έτος βάσης το 1980)...

Εν έτει 1980, το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 10 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο των κρατών της Ε.Ε.. Σήμερα, ο ΜΟ της Ευρώπης των 15, είναι 65,8%. Οι μεγάλοι πολιτικοί μας ηγέτες, κατάφεραν σε 3 δεκαετίες, να το εκτοξεύσουν 40 μονάδες πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Αυτό λέγεται οπισθοδρόμηση και υποθήκευση του μέλλοντος μας. Ξεκάθαρα. (Δείτε κι αυτό).

Δείτε πως οι "ηγέτες" της Μεταπολίτευσης (για τους οποίους σκίζαμε τα ρούχα μας), στην πιο ομαλή δημοκρατικά περίοδο, όπου για να τα λέμε απλά, μας άφησαν ήσυχους οι "Προστάτες", συνέπεσε να είναι και οι ηγέτες της μεγαλύτερης υπερχρέωσης που γνωρίσαμε από συστάσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η υποδούλωση της υπερχρέωσης, δεν σταματά, διότι πολύ απλά, ΠΟΥΘΕΝΑ και ΠΟΤΕ έως σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο.

Άλλωστε το Διευθυντήριον εις τας Ευρώπας, μας έχει διαμηνύσει:

Δημόσιο χρέος στο 451,3% του ΑΕΠ το 2050

Αλλά για να συμπεράνουμε και κάτι: Η υπερχρέωση είναι ο μόνος τρόπος να έχεις μια κάποια ειρήνη, ασφάλεια, ηρεμία... 'Η θα πληρώνεις με χρήμα, ή με αίμα.

Κάποια τζιμάνια λένε πως δεν έχει σημασία το ύψος του χρέους (570 φορές πάνω όπως είπα) αλλά το ποσοστό του στο ΑΕΠ (105%), άρα "μόλις" 5 φορές πάνω.

Καταρχάς, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει θέσει ως σημείο καμπής το χρέος να βρίσκεται άνω του 50% του ΑΕΠ. Σκεφτείτε που βρίσκεται ο κοσμος, όχι μόνο εμείς. Ένα τούτο.

Δεύτερον. Το ΑΕΠ της Ελλάδα, βασίζεται κατά 70% σε υπηρεσίες. Είναι αμφίβολο αν σε μια μακρά περίοδο αποπληθωρισμού, όπου την διαδέχονται συνεχείς υφέσεις, αν η αγορά των υπηρεσιών θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, αφού οι υπηρεσίες κατεξοχήν βασίζονται στην κατανάλωση. Το χρέος θα συνεχίσει να μεγαλώνει, το ΑΕΠ πιθανότατα όχι. Αυτό εννοούσε ο Παπανδρέου "το χρέος θα μας πνίξει".

Τρίτον. Η οικονομία της Ελλάδας, ανέκαθεν στηρίχτηκε στο μεταναστευτικό συνάλλαγμα, τη Ναυτιλία της και την οικοδομική δραστηριότητα. Όσο αφορά το πρώτο, δεν μπορώ να ξέρω τι επιπτώσεις θα έχει μια γενικευμένη παγκόσμια κρίση στην εισαγωγή χρήματος. Για την ακρίβεια δεν μπορώ να ξέρω, την ένταση και το μέγεθος των επιπτώσεων.

Όσο αφορά όμως τη Ναυτιλία, έχω τεκμηριώμενη άποψη. Η Ναυτιλία αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε σημείο ιστορικής καμπής. Δεν μιλάμε για κρίση, αλλά για ζητήματα ύπαρξης. Ο δείκτης Baltic Dry, ο οποίος μετρά το κόστος των ναύλων, σημείωσε δραματική πτώση 94%, από τα υψηλά του.



Σύμφωνα με δημοσίευμα του Telegraph της 14ης Ιανουαρίου, πλέον οι μεταφορές και οι ναύλοι βρίσκονται στα όρια του κόστους και συχνά κάτω από αυτά...Τσάμπα. Ας μην πω τι γίνεται στις ακυρώσεις παραγγελιών για νέα πλοία, τις τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων, κλπ.

Περιττό επίσης να πω, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τράπεζες στην Ελλάδα, που στήριξαν την "ανάπτυξη τους" στην ανάπτυξη της Ναυτιλίας. Παρεμπιπτόντως, όταν υπολογίζουμε το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, ας έχουμε επιπροσθέτως κατά νου, ότι το υπάρχουν και οι υποχρεώσεις των Τραπεζών και των νοικοκυριών, ως χρέη της οικονομίας. Ιδιωτικό και Δημόσιο χρέος, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα. Αν τα βάλουμε μαζί, είναι πάνω από 3 φορές από όσα παράγουμε.

Επειδή όμως, σε αυτό υπάρχουν άλλοι που έχουν τα πρωτεία, δείτε το παρακάτω, από τους Bridgewater Associates.

Ο διακεκομμένος κύκλος είναι το ΑΕΠ της κάθε χώρας. Ο μπλε σκούρος κύκλος είναι οι ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ υποχρεώσεις των Τραπεζών σε σχέση με το ΑΕΠ της κάθε χώρας. Ο απλός κύκλος, είναι οι ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ υποχρεώσεις των Τραπεζών σε σχέση με το δημόσιο χρέος κάθε χώρας. Ο αριθμός από κάτω, είναι το leveraging, η μόχλευση των ιδίων κεφαλαίων, πόσες φορές δηλ. οι τράπεζες τζογάρουν τα ίδια κεφάλαια τους, κατά μέσο όρο.

Έτσι, για παράδειγμα, οι Ελβετικές Τράπεζες χρωστούν ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ, περίπου 13 φορές περισσότερα, από όσα χρωστά η χώρα τους (1273%), 2,6 φορές περισσότερα από όσα παράγει η χώρα τους (260%), ενώ έχουν τζογάρει κατά 29 φορές τα ίδια κεφάλαια τους στο τραπεζικό - χρηματοπιστωτικό καζίνο.

Θέλετε κάποια καλύτερη απόδειξη για το ότι το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, είναι το μπαλόνι που θα σκάσει μαζί με το σύστημα; Θέλετε κάποια καλύτερη απόδειξη για το τι ακολουθεί;

Δείτε τα αντίστοιχα μεγέθη της Ισλανδίας που χρεοκόπησε, τα οποία είναι ΠΟΛΥ καλύτερα από της Ελβετίας και ονειρευτείτε που βρίσκεται η Ελβετία και τι θα σημάνει ένα Ελβετικό κραχ.

Δείτε τώρα πόσο "ΚΑΛΥΤΕΡΑ" φαίνονται οι ΗΠΑ (που όλοι ξέρετε πλέον, που και πόσο άσχημα είναι), πόσο "καλά" φαίνεται η Ελλάδα (που ελπίζω να έγινε κατανοητό που βρίσκεται το κράτος, οι τράπεζες της και τα νοικοκυριά) και ίσως επιτέλους λυθεί στον καθένα η απορία, γιατί τα πράγματα είναι τόσο άσχημα.

(Διότι κυκλοφορούν στo Ελληνικό Διαδίκτυο κάποιοι που λένε καταστροφολόγους, τρομολάγνους κλπ. τους υποστηρικτές τέτοιων απόψεων. Από αυτό εδώ το Blog οι κρίσεις συνοδεύονται μόνο και πάντα από στοιχεία. Αλλά αυτό είναι το Sentiment, φίλοι. Ακόμα και όταν βλέπεις ότι τα Fundamentals είναι στο χειρότερο επίπεδο δεκαετιών, μην πω αιώνα, παρότι βλέπεις το ντουβάρι, είσαι ακόμα έτοιμος να χτυπήσεις την κεφάλα σου να το σπάσεις, να περάσεις από μέσα. Ειδικά όταν είναι άδεια.)

Η περιελευση της οικουμένης σε αυτήν την οδυνηρή κατάσταση συνιστά κατ' εξακολούθηση έγκλημα εις βάρος της ανθρωπότητας. Οι ευθυνόμενοι, έχουν όνομα, δεν είναι τίποτα απροσδιόριστες εξωκοσμικές οντότητες.

Εντούτοις, ο απελθείς Υπουργός Οικονομικών, θα αισθάνεται όμορφα, όντας 4 φορές προσκεκλημένος της Λέσχης Bildeberg τα τελευταία 5 χρόνια. Ήταν μια κάποια τιμή. Θυσιάστηκε για το έθνος.

Όπως έχει γραφεί στην σχετική ανάρτηση, παρέα του έκανε και η κ. Διαμαντοπούλου και ο κ. Παπανδρέου και άλλοι. Ο κ. Παπανδρέου δε, άσχετο, αλλά επίκαιρο, θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα όμορφα, αυτόν τον καιρό, όταν ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συνεργάζεται αρμονικά με τον Αντιπρόεδρο σύντροφο του σοσιαλιστή Ισραηλινό κ. Ehud Barak, τον σημερινό ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ (και πρώην πρωθυουργού) της σοσιαλιστικής και φιλάνθρωπης Κυβέρνησης του Ισραήλ, της 53ης Πολιτείας των ΗΠΑ.


Ο συνάδελφος τους κ. Strauss-Kann πάντως, δικηγόρος, οικονομολόγος και Managing Director του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξε προ ημερών στο BBC ότι "οι κοινωνίες θα υποφέρουν το 2009". Προσωπικά νομίζω ότι τούτο θα συμβει κυρίως το 2010)

Όπως όμορφα θα πρέπει να αισθάνονται όλοι οι Προϊστάμενοι των Προμηθειών Οπλικών Συστημάτων στην χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος, ότι ΚΑΝΕΝΑΣ, ουδείς υπουργός από όλους αυτούς δεν ξανασχολήθηκε με την ενεργό πολιτική όταν αποχώρησε από αυτό το υπουργείο. Θα ήταν για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Ειδικά οι κκ. Παπαντωνίου και Τσοχατζόπουλος, θα αντιμετώπιζαν έντονο πρόβλημα επιβίωσης, δίχως την βουλευτική τους αποζημίωση

Και στο τέλος, στην άκρη του Ελληνικού μας τούνελ, ο κόκκινος κ. Τσίπρας, μένει μόνος να αντιμάχεται από την οικία του στον Διόνυσο κάθε μεγαλοσυμφέρον.

Το ΚΚΕ, με ρητορική όμοια από την εποχή που το χρέος ήταν μικρό έως τώρα που γέρασε, τουλάχιστον θα έχει να παινεύεται ότι στο ταμείο του δεν υπήρξαν ποτέ ελλείμματα – και ούτε πρόκειται.

Κι αν η πίστη είναι το αποκούμπι, ίσως να μάθατε τι βρέθηκε στην απογραφή στην οικία του Μακαριστού Χριστόδουλου Παρασκευαϊδη, στο Ψυχικό, του ηγέτη της επί γης Χριστοηθούς Εκκλησίας, κάτοχο του 1/3 της γης στην Ελλάδα (μια ατέλειωτη περιουσία,
σύμφωνα με το περιοδικό ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ, εκδότης Οδυσσέας Τσολογιάννης).

Αν η πίστη είναι το αποκούμπι, δεν είναι οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι αυτού του κόσμου,

Είμαστε σε καλά χέρια;
Εϊμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Όπως πάντα.

Δεν βρίσκω τίποτε άλλο, τίποτε καλύτερο για επίλογο, από τους Μοιραίους του Κώστα Βάρναλη:


Μες στην υπόγεια την ταβέρνα,

μες σε καπνούς και σε βρισιές,

(απάνου εστρίγγλιζε η λατέρνα)

όλη η παραία πίναμε εψές,

εψές, σαν όλα τα βραδάκια,

να πάνε κάτου τα φαρμάκια.

Σφιγγόταν ο ένας πλάι στον άλλο

και κάπου εφτυούσε καταγής,

ω! πόσο βάσανο μεγάλο

το βάσανο είναι της ζωής!

Οσο κι ο νους αν τυραννιέται

άσπρην ημέρα δε θυμιέται!

(Ηλιε και θάλασσα γαλάζα

και βάθος του άσωτου ουρανού,

ω! της αυγής κροκάτη γάζα

γαρούφαλλα του δειλινού,

λάμπετε-σβήνετε μακριά μας,

χωρίς να μπείτε στην καρδιά μας!)

Του ενού ο πατέρας χρόνια δέκα

παράλυτος - ίδιο στοιχιό

του άλλου κοντόμερη η γυναίκα

στο σπίτι λιώνει από χτικιό,

στο Παλαμίδι ο γυιός του Μάζη

κ' η κόρη του γιαβή στο Γκάζι.

-Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!

-Φταίει ο θεός που μας μισεί!

-Φταίει το κεφάλι το κακό μας!

-Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!

"ποιος φταίει; Ποιος φταίει;... κανένα στόμα

δεν τόβρε και δεν τόπε ακόμα.

Ετσι, στην σκοτεινή ταβέρνα

πίνουμε πάντα μας σκυφτοί,

σαν τα σκουλήκια κάθε φτέρνα

όπου μας εύρει, μας πατεί:

δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα!

προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

__________

* Ο "οίκος" S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική μας ικανότητα (Sovereign Rating) σε Α-, όσο ήταν και το 1999 προ ΟΝΕ. Κάτω από εκεί, ένα επίπεδο πιο κάτω, η ΕΚΤ δεν μπορεί να μας δανείζει πλέον και επιστρέφουμε στην εποχή του λίθου.

Όμως, ο οίκος αυτός, παρέα με Moody's, Fitch ήταν και είναι βασικοι υπαίτιοι για την κατάσταση του οικονομικού συστήματος, αφού βάφτιζαν (με το αζημίωτο) ως αξιόπιστα "σακιά με πατάτες", δημιουργώντας "ένα τέρας", όπως υπάλληλοι τους ΟΜΟΛΟΓΗΣΑΝ σε ακροαματική διαδικασία και σε αλληλογραφία τους που δημοσιοποίηθηκε, σε Επιτροπή του Κογκρέσου. (οι εκφράσεις δικές τους).

"Ας ελπίσουμε να είμαστε όλοι πλούσιοι ή συνταξιούχοι, μόλις καταρρεύσει αυτός ο χάρτινος πύργος" είχε πει στέλεχος του S & P. Αυτού του "οίκου", ντε, που μας υποβάθμισε εσχάτως.

Στ' άρματα.


42 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τα πιο συνταρακτικά άρθρα που έχω διαβάσει ποτέ. Σε ευχαριστούμε ειλικρινά για το χρόνο σου και για τις γνώσεις που μας προσφέρεις.

Φιλικά,

Κώστας

grsail είπε...

Διάβασα με προσοχή. Φοβάμαι ότι είναι όπως περιγράφονται τα πράγματα (ίσως και χειρότερα).

Προκύπτει όμως ως ερώτημα η σχέση μεταξύ Δημόσιου Χρέους και Εξωτερικού Χρέους όπως και η ιδιαίτερη σημασία του καθ’ ενός για την οικονομία μιας χώρας.

Υπόβαθρο στα οικονομικά δεν διαθέτω αλλά θεωρώ ότι η κοινή λογική ορίζει ως σοβαρότερο από τα δύο το εξωτερικό χρέος.

Στην περίπτωση αυτή η Μ. Βρετανία είναι το πλέον υπερχρεωμένο κράτος στην ιστορία της ανθρωπότητας! (Μήπως έτσι εξηγείται ότι δεν συμμετέχουν στην Ευρωζώνη;).

[ GR ]
GDP (official exchange rate) $314.6 billion (2007 est.)
Debt – external $86.72 billion (31 December 2007)
Public debt 89.5% of GDP (2007 est.)

[ UK ]
GDP (official exchange rate) $2.773 trillion (2007 est.)
Debt – external $10.45 trillion (30 June 2007)
Public debt 43.6% of GDP (2007 est.)

Πηγή: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/

[ είναι site αντίστοιχο αυτών που συντηρεί η … ΕΥΠ :-)) ]

Ανώνυμος είπε...

xoris na milao me kommatika kritiria gia emena o alogoskoufis katestrephe tin opia mikri elpida tha ipirxe gia exoflisi tou xreous poli neodimokrates lene gia ton andrea papanderou oti mas katestrephe me ta lefta pou edose ego pisteuo oxi giati tote o laos zouse kala kai ipirxan perithoria gia na xexreothoume kai gia anaptixi alla meta ta gnosta... pia einai i gnomi sou gia to pos prepei na bvoume apo ton vourko(nomizo oti einai pia nomos oti prepei na grapheis gia auto meta apo tis analisis gia tin riza tou kakou) auto pou ego pisteuo oti prepei na pinasoume me misthous pinas gia 8 xronia kai na xanagirisoume stin draxmi kai olla auta apo aurio kai otan teliosei o xronos autos na ginoume peripou mia koumonistiki rossia gia na boun nees vaseis kai meta stin dimokratia gia na iparxei anaptixi kai isotita se ola

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

Ανώνυμος είπε...

Κατ'αρχήν να σε ευχαριστήσω για το καλύτερο άρθρο που διάβασα τον τελευταίο καιρό. Μας έδωσες υλικό να διαβάζουμε για πολλές ημέρες. Αν και το διάβασα διαγώνια, θεωρώ ότι αυτά που γράφεις μέσα είναι συνταρακτικά. Δεν μπόρεσα να καθυστερήσω να σου γράψω σχόλιο, γιατί δεν ήθελα να αργήσουν να φανούν οι ευχαριστήριες γνώμες που θα σε κάνουν να συνεχίσεις να μας πληροφορείς και ενημερώνεις για τέτοιου είδους θέματα.

Αγόρασα και γω όπως και πολύς κόσμος μια Κυριακάτικη εφημερίδα για να ενημερωθώ για τις εξελίξεις στο θέμα του δανεισμού της χώρας, το σχέδιο σωτηρίας των 28δις, κλπ. Και έχοντας διαβάσει 1-2 άρθρα, ψιλοβαρέθηκα και άνοιξα το blog σου. Και εκεί ήρθε η μεγάλη σφαλιάρα. Να διαβάζω ένα συγκλονιστικό άρθρο που να μιλάει στη γλώσσα μας. Δεν θέλω άλλο να διαβάσω την εφημερίδα. Θέλω να ξαναδιαβάσω το άρθρο σου και να καταλάβω (όσο μπορώ) αυτά που αναφέρεις.

Είναι άλλο να λέμε πώς έχει η κατάσταση (α) και άλλο να γνωρίζουμε, να νιώθουμε, να λειτουργούμε με βάση αυτή τη γνώση (β). Πιστεύω ότι εμείς οι πολλοί είμαστε στο (α) και εσύ στο (β). Καλό είναι να πάμε όλοι στο (β).

Και μια ερώτηση για να μην είσαι πολύ χαλαρός τις επόμενες ημέρες :P Διαβάζεις ελληνικές ή ξένες περιοδικές εκδόσεις που να ασχολούνται με τέτοιου είδους θέματα; Πιστεύεις ότι υπάρχουν απόψεις που αξίζει να διαβάζει κανείς τακτικά; Έχεις να μας προτείνεις κάτι;

Σε ευχαριστώ και πάλι για το σύνολο της αρθρογραφίας σου.

-elmer

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρτήρια!
Το άρθρο σας είναι από τα πλέον διαφωτιστικά που έχω διαβάσει!
Μιά μικρή παρατήρηση: Τα διαγράμματα δέν
φαίνονται καλά (μικρές οι εικόνες).
Σαν προτάσεις τι έχετε; Κατά πόσο θα
μπορούσε η εφαρμογή κανόνων Αμεσης Δημοκρατίας να θεραπεύσει αυτή τη νοσηρή
κατάσταση; (Π.χ. Να γίνει δυνατή η
έγκριση νόμου και η ανάκλησή του μετά από
πρόταση ενός ποσοστού πολιτών μέσω
δημοψηφισμάτων). Νάστε καλά και καλή
ΧΡΟΝΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Για να μην κουράζουμε και τον αρθρογράφο, σου λέω πως αν κάνεις click πάνω στις εικόνες, αυτές μεγαλώνουν.
Ακόμα καλύτερα είναι να κάνεις δεξί click στην εικόνα και να πατάς Open Link in New Tab ή Open in New Tab.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, και εγώ με τη σειρά μου να σου πω συγχαρητήρια για τα άρθρα σου, παρόλο που είμαι τελείως άσχετος με τα οικονομικά, αυτά που γραφείς είναι απόλυτος κατανοητά. Ποτέ δεν είχα ασχοληθεί, μέχρι που είδα ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφορεί στο ιντερνέτ και ανατρίχιασα με αυτά που είδα, τότε ένας κοινός μας φίλος με παρότρυνε να διαβάσω το blog σου. Μακάρι όλα αυτά που γράφεις να μπορούσαν να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό, πραγματικά πιστεύω πως η πλειοψηφία του κόσμου έχει μαύρα μεσάνυχτα, μαζί με αυτούς και εγώ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι και τώρα τι κάνουμε?!?!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Θωμά, σ' ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνεις.

Μία παρατήρηση. Για την περιουσία του "μακαριστού", η "Ιερά Παρακαταθήκη" (περιοδικό παλαιοημερολογιτών, κι αυτό ίσως έχει τη σημασία του) φάνηκε ένας εντελώς αναξιόπιστος φορέας, και (αν και έψαξα) δεν βρήκα πουθενά άλλη πηγή που να επιβεβαιώνει ή διασταυρώνει αυτές τις πληροφορίες.

Ας θυμηθούμε εδώ ποια είναι η "κρυφή" περιουσία: http://falsefaith.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Πέραν της απορίας πώς διάολο στιμώχτηκαν και χώρεσαν όλα αυτά σε ένα "μυστικό" δωμάτιο, διερωτάται κανείς γιατί , αφού καταγράφηκαν αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία, δεν παρουσιάστηκαν αλλού, κι η "Ι.Π." έχει την αποκλειστικότητα.

Ή τα "εκατομμύρια ευρώ" που βρέθηκαν (πού; στο σεντούκι; γιατί όχι σε τράπεζα;), ή η ενοικίαση των πινάκων (ποιων ακριβώς;).

Αν ψάξεις στο ίντερνετ, θα δεις ότι όλες οι αναφορές καταλήγουν στην "Ιερά Παρακαταθήκη", κι αυτή δεν παραπέμπει σε κανένα αξιόπιστο στοιχείο.


Όλα τα παραπάνω δεν τα λέω βέβαια για να σώσω τη μνήμη και την υπόληψη του Χουντόδουλου, αλλά για έναν και μοναδικό λόγο:

Είναι κρίμα ένα τόσο συγκλονιστικό και τεκμηριωμένο άρθρο να αμαυρώνεται στο τέλος από μια αδιασταύρωτη πληροφορία, και να δίνει δικαίωμα σε όσους θελήσουν να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία των πληροφοριών σου, να πατήσουν εδώ ακριβώς .

Φιλικα.

ThomaS_S είπε...

Να απαντήσω σε κάποια σχόλια σας, αφού ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια.

Κ. Κοντονάτσιε, ο ισχυρισμός περί του κράτους με το μεγαλύτερο χρέος ποτέ στη Γη, για τη Μ. Βρετανία, είναι ο ισχυρισμός που προέταξε ο αντιπολιτευόμενος κ. Κάμερον, πολύ πρόσφατα.
Προσωπικά δεν συμφωνώ ούτε διαφωνώ. Η Βρετανία έχει χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ περίπου 44%. Παρόλαυτα έχει τεράστιο ιδιωτικό χρέος. Σε τιμές, το δημόσιο χρέος της είναι περίπου 650 δις λίρες και μαζί με το ιδιωτικό, 1,4 τρις λίρες. Ιλλιγγιώδη ποσά. Το ΑΕΠ τους είναι κοντά 2 τρις.

Αλλά τα πράγματα είναι άσχημα, ούτως ή άλλως. Σκεφτείτε πως η Ιαπωνία έχει χρέος κοντά στο 160% του ΑΕΠ. Η Ιαπωνία έχει πληγεί από το deflation του 1989-1990 και εντεύθεν και δεν έχει ορθοποδήσει 19 χρόνια μετά. Δείτε το σαν οδηγό για τους υπόλοιπους.

Το "αστείο" είναι ότι η Τουρκία έχει χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ καλύτερο από την Μ. Βρετανία και απείρως καλύτερο από εμάς. Γύρω στο 40%.
Περισσότερα δείτε στον ΟΑΣΑ (ΟΕCD)
http://stats.oecd.org/wbos/Index.aspx?DataSetCode=GOV_DEBT

Για τον Ανωνυμο της 18/1 12:53 πμ
θεωρώ αυτές τις απόψεις ρηξικέλευθες και ανεφάρμοστες. Η κομμουνιστική Ρωσσία και η δραχμή είναι 2 αποτυχημένες φάσεις της ιστορίας. Της εθνικής και της παγκόσμιας. Αυτό μόνο.

Για τον φίλο elmer έχω να προτείνω αρκετά σε όποιον ενδιαφέρεται, μέσω του Mail του Blog.

Σε σχέση με την πρόταση περί "άμεσης δημοκρατίας" δεν είμαι σύμφωνος αλλά αυτό είναι άσχετο με το θέμα του Blog. Γενικά το "λαϊκό ένστινκτο", το "αίσθημα δικαίου", κλπ όχι μόνο δεν βοηθούν την δημοκρατία αλλά αντίθετα, σύμφωνα με τις νεωτεριστικές απόψεις περί sentiment, σε στιγμές απληστίας ή πανικού, αλλοιώνονται στον μέγιστο βαθμό.

Στο θέμα Χριστόδουλου, πράγματι δεν έχω διασταυρώσει την πληροφορία, γι αυτό αναφέρεται ονομαστικά ο εκδότης του εντύπου. Ο βίος του ανδρός πάντως, δεν με αποθαρρύνει από το να πιστέψω τα υποστηριζόμενα.

Τέλος πάντων, ως νεκρός, ας δικαιωθεί η μνήμη του και οι πιστοί του. Ίσως αργότερα, ιστορικά, να χρήζει ενασχόλησης.

Τέλος, στο μόνιμο ερώτημα μετά από κάθε παράθεση "ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ", η απάντηση είναι ενημερωθείτε όσο γίνεται πιο αντικειμενικά και πιο ψύχραιμα και έπειτα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΕΙΣΤΕ για το δίκαιο σας/μας.

Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι.

Και είναι ό,τι πιο πολύτιμο, από κάθε άποψη.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να παρακαλέσω να μας δώσετε τα πλήρη στοιχεία όσον αφορά στο Δημόσιο χρέος και την εξέλιξή του αρχίζοντας από το 1960 και μετά για λόγους ιστορικής αληθείας,καθ΄οσον έχετε δώσει επιλεκτικά στοιχεία και χρησιμοποιήσατε την μέθοδο της μισής αλήθειας για συγκεκριμένες περιόδους.Εάν θέλετε να παραθέτετε αντικειμενικά στοιχεία παρακαλώ να δώσετε τα στοιχεία του δημόσιυ χρέους το 1970 ,το 1973 και το 1974 σε σύγκριση με το 1991 πχ για να καταλάβει και ο κόσμος ποιόι και πότε καταχράσθηκαν τον ιδρώτα του λαού.

Ανώνυμος είπε...

Το εξωτερικό χρέος θεωρείται εδώ και χρόνια κρατικό μυστικό η CIA στο CIAyearBook της μας αναφέρει ότι έχουμε χρέος 275 δις ευρώ το 2007 και δεν νομίζω να έχει μειωθεί έως τότε κατά τα άλλα πάμε ολοταχώς για κατάρευση

Ανώνυμος είπε...

Greek Debt (ελληνικό χρέος)

Περιοδικό Time
Δευτέρα 1- 02-1926
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής αποστολής χρηματοδότησης του χρέους και της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ επιτροπής διακόπηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ενώ οι Έλληνες τηλεγράφησαν την Αθήνα για οδηγίες. Η αρχική τους προσφορά απορρίφθηκε και θέλησαν να ξέρουν ποια κίνηση να κάνουν μετέπειτα. Προσέφεραν να ξεπληρώσουν το ελληνικό χρέος (το κύριο χρέος ήταν $15.500.000) εάν οι ΗΠΑ τους δάνειζαν προσθέτοντας στο υπόλοιπο πίστωσης $32.500.000 στην αρχική επέκταση . Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ επιτροπή ευγενικά αλλά σταθερά παρουσίασε , σαν μη δυνατό να δανείσουν την Ελλάδα , με άλλα χρήματα ακόμη και να ξεπληρώσουν το αρχικό χρέος. Ως εκ τούτου με καθυστέρηση η Αθήνα ρωτήθηκε ποια θα ήταν η επόμενη ελληνική κίνηση. Μερικές ημέρες αργότερα αναγγέλθηκε ότι Μ. Κοφινάς επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, θα έπρεπε να πάει στη χώρα του να συσκεφτεί με την κυβέρνησή του, αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν προς το παρόν μέσω του ελληνικού υπουργείου .
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,786594,00.html
http://axinosp.blogspot.com/2009/01/blog-post_20.html

Ανώνυμος είπε...

ενδιαφέρουσα η πρόταση του Bernard Lietaer για λύση. Προτείνει την έκδοση εναλλακτικών νομισμάτων που θα ισχύουν σε μικρές κοινότητες. Αξίζει τον κόπο να το κοιτάξει κανείς. δεν είναι τυχαίος ο τύπος.

http://www.lietaer.com

http://andidrastikos.blogspot.com/2009/01/amy-goodman-democracy-now-john-perkins.html

Ανώνυμος είπε...

Roubini: "Βλέπει" ζημιές $3,6 τρισ. για το χρηματοοικονομικό κλάδο των ΗΠΑ

20/01/2009
Το αστρονομικό ποσό των 3,6 τρισ. δολαρίων ενδέχεται να φτάσουν οι ζημιές του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή- οικονομολόγο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Nouriel Roubini, ο οποίος είχε προβλέψει την οικονομική κρίση της περυσινής χρονιάς.
“Υπολόγισα πως οι πιστωτικές ζημιές ενδέχεται να κορυφωθούν στο επίπεδο των 3,6 τρισ. δολαρίων, με το 50% να αφορά τράπεζες και το υπόλοιπο χρηματιστηριακές εταιρείες”, δήλωσε ο Roubini.
“Αν αυτό συμβεί, τότε το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, θα ναι πρακτικά χρεωκοπημένο, καθώς θα ξεκινά με κεφάλαια ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία συστημική, τραπεζική κρίση”.
Το σύνολο των ζημιών και απομειώσεων των χρηματοοικονομικών φορέων παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια από την κατάρρευση της αγοράς subprime των ΗΠΑ το 2007, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg
http://www.capital.gr/news.asp?Details=658812
http://axinosp.blogspot.com/2009/01/roubini-36.html

Ανώνυμος είπε...

Μετά από αρκετή ώρα άναγνωσης, ένα πολύ καλό άρθρο για να διαβάσει κάποιος και με πολλές προεκτάσεις...

Στο φίλο που είπε για άμεση δημοκρατία, έχω να του απαντήσω το εξής απλό. Αν ρωτούσαν όλο τον πληθυσμο της Ελλάδας για το ποιό ποτό πίνει κάθε μέρα τι θα απαντούσε? Coca cola! Δηλ. η άμεση δημοκρατία (και η έμμεση με διαφορετικό τρόπο) πάσχει πάρα πολύ από τα φαινόμενα προπαγάνδας, διαφήμισης, έλλειψης παιδείας και συνείδησης...

Για το χρέος τώρα. Αρκετά σημαντική η σημείωση για το διαχωρισμό εσωτερικού/εξωτερικού χρέους. Άλλωστε, ένα μέρος των δανειστών του δημοσίου σήμερα είναι και τα -ζημιωμένα από τη διαπλοκή- ασφαλιστικά ταμεία που αγοράζουν ομόλογα του δημοσίου, και αυτό δε θα πρέπει να μας ανησυχεί τόσο πολύ. Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί είναι αφενος οι μεσάζοντες, αλλά κυρίως ότι υποθηκεύουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε Αμερικανο-εβραιο-σαουδαραβο-κινεζό.... (ότι εθνικότητα έχει το εκάστωτε κεφάλαιο).

Για την ενότητα με τον Παπανδρέου δε διαφωνώ πως δανείστηκε για να δώσει, αλλά υπάρχουν δύο στοιχεία. Δανείστηκε για να δώσει στην κατανάλωση ή στην ανάπτυξη(υπάρχει μεγάλη διαφορά)? Και βέβαια, πόσο ποσοστό από αυτά της κατανάλωσης συνεισέφερε και στη γενικότερη ανάπτυξη, δεδομένου ότι τότε δε βασιζόμασταν στα κινέζικα(κοινώς η χώρα είχε παραγωγή, αγροτικά προιόντα, κλωστουφαντουργία κτλ). Επίσης, σε Ευρωπαικό επίπεδο τι γινόταν με τα χρέη των υπόλοιπων χωρών σαν ποσοστό και απόλυτους αριθμούς? Επίσης, το κλίμα πληρωθισμού εκείνη την περίοδο δεν έπληττε περισσότερο τους έχοντες χρήμα (δραχμές) με συνέπεια οι ευρείες λαικές μάζες να αναβαθμίζονται?

Τέλος, θέλω να κάνω μία ερώτηση-επισήμανση. Βλέπουμε καθαρά, πως μεγάλος εξαγωγέας στον κόσμο είναι η Κίνα, η οποία αυτοχρηματοδοτεί την ανάπτυξή της (δε βασίζεται στη jpmorgam σαν τους δικούς μας..). Άμεσο αποτέλεσμα είναι να γιγαντώνεται η κεντρική τράπεζα της Κίνας, άμεσο αποτέλεσμα είναι πως μπορεί να εξαγοράσει ότι θέλει στη Δύση, τώρα που πέφτουν οι τιμές με τον αποπληθωρισμό!!!
Πόσο κινδυνεύει σημαντικό μέρος της χώρας και της οικονομίας της να τεθεί υπό Κινεζική κατοχή, ιδίως μέσω εξαγοράς Ελληνικών εμπορικών τραπεζών (και άρα και της ακίνητης περιουσίας τους) από κινέζικα κεφάλαια ή την Κεντρική τους τράπεζα (συνυπολογίζουμε ότι η κρίση επηρεάζει σοβαρά τις Ελληνικές τράπεζες, που τόσα χρόνια επένδυαν και σε Αμερικάνικα κεφάλαια-πχ. subprimes- και πλέον για να επιβιώσουν, μπορεί να βγούν στο σφυρί για ελάχιστα χρήματα... ???

Ανώνυμος είπε...

Ένα τελευταίο που ξέχασα η αναφορά στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής δυνατότητας. Υπάρχει ρητά διαμορφωμένος κανόνας που λέει πως σταματάμε να δανειζόμαστε από την ΕΚΤ και μάλιστα με βάση την αξιολόγηση ενός "οίκου"?

Τι συμβαίνει αν σταματήσει η δυνατότητα για χρηματοδοτήσεις ΕΚΤ? Οι Ελληνικές τράπεζες να πρέπει να δανείζονται πλέον μόνο από άλλες τράπεζες κι όχι από ΕΚΤ, με βάση βέβαια τα euribor?...???

ThomaS_S είπε...

Φίλε g,
H λύση που προτείνει ο Bernard Lietaer, είναι η ίδια εξαιτίας της οποίας ας πούμε ότι ξεκίνησε η Αμερικάνικη Επανάσταση. Οι ΗΠΑ τότε είχαν ανά "περιφέρειες" δικό τους νόμισμα (τα greenbucks εξ ου και ο όρος Buck για το δολάριο)το οποίο δεν άρεσε καθόλου στις επεκτατικές βλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας. Μεγάλη ιστορία και συζήτηση.

Στον Ανώνυμο της 20/1/2009 9:50 πμ, για το "μισές αλήθειες" απαντώ ότι έδωσα την βάση το 1968, όπου το χρέος ήταν 33 τρις και έφτασε στα 167 περίπου το 1981. Με τον υπαινιγμό για αντικειμενικά στοιχεία, τι υπονοείτε, δεν καταλαβαίνω. Πέραν των υποδείξεων, γιατί δεν αναφέρετε εσείς την άλλη "μισή αλήθεια" "για να καταλάβει ο κόσμος,κλπ" όπως λέτε.
Ξέρετε στο Blog αυτό δεν θεωρούμε ότι διδάσκουμε, αγορεύουμε, περνάμε γραμμή και τα τοιαύτα. Εδώ όποιος διαβάζει κρίνει κατά την απόλυτη κρίση του και ό,τι δεν του πάει το πετάει, ό,τι του πάει καλό είναι να το πηγαίνει παρακάτω ο ίδιος μόνος του. Έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει και αυτό, σαν μέθοδος.

Φίλε Ανώνυμε της 21ης Ιανουάριου 2009 10:54 μμ, πολλά τα θέματα. Εν συντομία, τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου θωρούνται η πιο ασφαλής τοποθέτηση. Τα κράτη δεν χρεοκοπούν καθημερινά.
Όσον αφορά "το μέλλον της πατρίδας μας" οι πρακτικές που ακολουθούνται πολύ λίγο διαφέρουν από αυτές που έχουν επιβληθεί και στα άλλα δεκάδες κράτη της υδρογείου.
Σας ξαναλέω, "η με χρήμα ή με αίμα".
Τόσο στεγνά.
Σχετικά με τα περί Παπανδρέου, στα πολιτικά ζητήματα ο καθένας ας διαμορφώσει άποψη μόνος. Στα οικονομικά υπήρξε αναντίρρητη οπισθοδρόμηση. Το λαϊκό αίσθημα αναβάθμισης, που επικράτησε τότε και αργότερα, προέρχεται κυρίως από το ότι μοιράστηκαν δανεικά χρήματα του κράτους σε όλον τον κόσμο, για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν είναι τρόπος αυτός να ευημερήσει ένα έθνος. Οι συνέπειες είναι εδώ και κάποια χρόνια πολύ εμφανείς. Για τα στοιχεία που ζητάτε, οι πηγές έχουν δοθεί, αναζητείστε τις και εάν καταλήξετε σε κάποια άλλα συμπεράσματα εδώ είμαστε. Ο πληθωρισμός είναι μεγάλο πλήγμα για το κεφάλαιο και μαζί για τους λαούς. Δείτε ιστορικά τι συνέβη στις υπερπληθωριστικές περιόδους.
Όσον αφορά την Κίνα, έχετε κάποιο δίκιο, αναζητείστε στο Διαδίκτυο τον όρο Chimerica.
Αυτήν τη στιγμή η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ΗΠΑ, υπάρχει διάγραμμα σε παλαιότερη ανάρτηση.
Όμως η Κίνα έπεσε στην ίδια παγίδα με την Ιαπωνία. Έπεσε πολύ (Αμερικανόφερτο) χρήμα, φούσκωσε σαν μπαλόνι και τώρα σκάει.
Είναι η λογική της οικονομικής επίθεσης σε ένα έθνος "Pump you up - Break you down". Πως λέμε, εγώ θα σε ανεβάσω, εγώ θα σε καταστρέψω. Που είναι η Ιαπωνία τα τελευταία 20 χρόνια στην διεθνή σκηνή;

Όσο για την πιστοληπτική ικανότητα, δείτε αυτό
http://www.iht.com/articles/2005/11/09/business/ecb.php

ΒΕΒΑΙΩΣ και η ΕΚΤ έχει εξαρτήσει την χρηματοδότηση σε κράτη με βάση αξιολογήσεις ιδιωτικών εταιρειών (συγκεκριμένα διακράτηση ομολόγων τους ως collateral). Αστειεύεστε; Νομίζατε πως ζούμε σε καλύτερο κόσμο; Μάλιστα η απόφαση της ΕΚΤ έχει ληφθεί σε "ανύποπτο χρόνο" το 2005.
"Ανύποπτο" για εμάς τους ανυποψίαστους, καταλαβαίνετε...

Είδατε το 2005 κάποιον Έλληνα δημοσιογράφο ή πολτικό να ασχολείται; Μέγιστο θέμα και μούγγα.
Όπως σε τόσα άλλα.

Ανώνυμος είπε...

η μετάφραση απο την Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια για το ελληνικό θαύμα
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B8%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1

προσθεσέτο σαν λινκ στο αρθρο σου
http://axinosp.blogspot.com/2009/01/blog-post_21.html

Ανώνυμος είπε...

επανέρχομαι...
φίλε TomaS_S, τυχαίνει να ξέρω για την περίπτωση των αμερικάνικων scrips που ο Φρανγκλίνος θεωρούσε ότι ήταν η αιτία της αμερικανικής επανάστασης. Δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο παράδειγμα όμως. Ένα άλλο παράδειγμα θα ήταν η WIR Bank της ελβετίας, που ξεκίνησε το 1933 και επιβιώνει και αναπτύσσεται μέχρι σήμερα, λέγεται δε ότι η παροιμιώδης σταθερότητα της ελβετικής οικονομίας εν πολλοίς οφείλεται σε αυτό το παράλληλο νομισματικό σύστημα.

Στην Αργεντινή, μετά την κρίση, παράλληλα τέτοια νομίσματα γίνονταν δεκτά στα καταστήματα ενώ το επίσημο νόμισμα όχι. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν ανα τον κόσμο χιλιάδες παράλληλα νομίσματα. Τα Ithaca hours έχουν κι αυτά εντυπωσιακή ιστορία.

Σε αυτορυθμιζόμενα συστήματα, αν εξετάσουμε μεταβλητές που θα ονομάσουμε "resilience" (συγγνώμη για τα αγγλικά) και "αποτελεσματικότητα", ο λόγος τους υπολογίζεται σε 2:1, όπου 2 είναι το resilience.

Ας πούμε, έτσι, σαν άσκηση, ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα κατέρρεε... Ποιά θα ήταν η εναλλακτική μας για να επιβιώσουμε? Εχει γίνει επεξεργασία ενός plan b???

Λέμε τώρα... Μπορεί και να λέω αρλούμπες. Δεν είμαι και της δουλειάς!

ThomaS_S είπε...

Φίλε G,
Καλά τα λες κι ας μην είσαι της δουλειάς.
Προς πιθανή έκπληξη σου, ούτε εγω είμαι, έτσι όπως το εννοείς.
Το θέμα είναι αλλού:
Ποιοι προκαλούν ή προκάλεσαν αυτήν την κρίση και για ποιο λόγο.
Υπάρχει υστεροβουλία;
Να ένα καλό ερώτημα.

Ανώνυμος είπε...

φίλε TomaS_S,
συμφωνώ ότι αυτό είναι καίριο ερώτημα. Η ιστορία δείχνει ότι έχουν υπάρξει αρχιτέκτονες τέτοιων κρίσεων, και προσωπικά θεωρώ δεδομένο ότι υπάρχουν αρχιτέκτονες και αυτής της κρίσης. Και φαντάζομαι και ποιοί είναι, και ποιές είναι οι βλέψεις τους. Είναι δηλωμένο, άλλωστε, από παλιά, ε?!

Πολιτικά θεωρώ ότι η πρώτη πράξη του έργου που παίζεται ξεκίνησε την 9/11 και τελείωσε με τη λήξη της προεδρίας Μπους και την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Τώρα ξεκινάει η δεύτερη πράξη, η δήθεν "πορεία προς την ελευθερία" με πρωταγωνιστή τον Ομπάμα και αιθουσάρχες (που τα παίρνουν, δηλαδή) την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Με κάθε επιφύλλαξη, βέβαια...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ TomaS_S και λοιποί σχολιαστές,
Εντελώς τυχαία είδα το ιδρυτικό της
Τραπέζης της Ελλάδος στην ιστοσελίδα
http://www.bankofgreece.gr/bank/Idrysh.asp
στην οποία αναφέρεται ρητά ότι η ίδρυσή
της θα γίνει μετά τη χορήγηση δανείου του
οποίου το 1/3 θα χρησιμοποιηθεί για
εξόφληση μέρους του Δημοσίου χρέους (!)

Σκέφτηκα ότι το ντοκυμαντέρ Money As Debt
είναι πολύ διαφωτιστικό!
Συγχαρτήρια και πάλι για τη προσπάθειά
σας!
Β.Ζ.

Ανώνυμος είπε...

έχω κι εγώ ένα ερώτημα για σένα... Αν δεν υπήρχαν οι τραπεζίτες και η corporatocracy, που λένε, τα πράγματα θα ήταν πιο δίκαια άραγε? Μήπως η ανθρωπότητα περίμενε τους τραπεζίτες ή τη βιομηχανική επανάσταση για να μάθει να αρπάζει και να καταδικάζει τον ηττημένο σε εξαθλίωση?? Δε νομίζω! Γιατί τότε να πιστέψω ότι αν το εκδοτικό δικαίωμα επέστρεφε στους ταγούς μας (μη χέσω!) τα πράγματα θα ήταν καλύτερα? και, *πώς* ακριβώς θα γίνονταν καλύτερα τα πράγματα???

Μήπως το δίλημμα είναι: "τραπεζίτες ή βαρβαρότητα";

Η μόνη δύναμη που έχουμε,... αν την έχουμε,... που δεν την έχουμε,... είναι ο συνδυασμός όλων μας. Η παράλληλη οικονομία, το ιδιωτικό χρήμα, η παράλληλη επιστημονική έρευνα - η ελεύθερη ενέργεια, η παράλληλη παιδεία...

Το σύστημα που δημιούργησε τα προβλήματα, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΛΥΣΕΙ! Ποτέ. Η καταστροφή επιταχύνεται. Η βαρβαρότητα είναι παγιωμένη και ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ δεν μπορεί να κάνει τίποτε για αυτό. Ασε που οι περισσότεροι, οι ΠΟΛΥ περισσότεροι δεν θέλουν κιόλας

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει πουθενά σε rapidshare ή κάτι αντίστοιχο το βίντεο maney masters με Ελληνικά?

ThomaS_S είπε...

Φίλε G,
Το ερώτημα "τι θα γινόταν εάν..." είναι ούτως ή άλλως φύσει υποθετικό.
Στα υποθετικά ερωτήματα απαντάμε είτε πραγματιστικά, με επιχειρήματα και (ενίοτε ιστορικά) δεδομένα είτε ιδεαλιστικά, ως προς τι θα ήταν το ιδεώδες, με βάση τις γνώσεις, την εμπειρία και τα πιστευω μας.

Όσον αφορά τα επιχειρήματα, καταβάλω κάθε προσπάθεια να είναι πραγματικά, αντικειμενικά και λογικά. Τα επιχειρήματα μου τα γνωρίζεις.

Όσον αφορά τα πιστεύω μου, δεν έχω σκοπίμως ακουμπήσει το "δέον γενέσθαι".
Οι λόγοι πολλοί. Δεν είναι τέτοια ώρα ακόμα.

Αυτήν τη στιγμή είναι επιτακτική η ανάγκη ενημερωσης ή σωστότερα πληροφόρησης.
Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε και να δημιουργούμε ΜΟΝΟΙ και αυτό είναι ό,τι στ' αλήθεια έχουμε ολότελα ξεχάσει.

Οι σκέψεις σου με βρίσκουν εν μέρει σύμφωνο, διαφωνώ στο ότι το ποτήρι γενικά το βλέπω μισογεμάτο - είναι θέμα υποκειμενικό και θεώρησης.

Τέλος, οι άνθρωποι έχει παρατηρηθεί ότι λειτουργούν με βάση μια κυκλικότητα στην συμπεριφορά τους.
Η ανθρώπινη φύση δεν καταφέρνει να μην υποκύπτει στα ίδια λάθη. Καταφέρνει όμως να το πράττει όλο και πιο "εκλεπτυσμένα".

Αν θες, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο Mail.

Αν έχεις δει το 1ο Zeitgeist, o επίλογος ανήκει σε έναν ιδιαίτερο, χαρισματικό και αδικοχαμένο Βρετανό κωμικό, τον Billy Hicks.

Και στο ακόλουθο:

Η ζωή είναι σαν ένα ταξίδι με το τρενάκι του λούνα παρκ, και όταν ανεβαίνεις νομίζεις πως είναι πραγματικό, γιατί τόσο δυνατό είναι το μυαλό μας.
Και το ταξίδι πάει πάνω κάτω, γύρω γύρω,έχει εξάψεις και ανατριχίλες
και ζωηρά χρώματα, και είναι θορυβώδες, και είναι χαβαλές, για λίγο.
Κάποιοι άνθρωποι είναι στο ταξίδι για καιρό και αρχίζουν να αναρωτιούνται:
"Είναι αληθινό;
Ή είναι μόνο ένα ταξίδι;"
Και κάποιοι άνθρωποι θυμήθηκαν,
και έρχονται και μας λένε:
"Έι, μην φοβάσαι, μην ανησυχείς
ποτέ, γιατί είναι μόνο ένα ταξίδι."
Και εμείς... σκοτώνουμε
αυτούς τους ανθρώπους.
"Κάντε τον να το βουλώσει! Έχω
επενδύσει πολλά σ'αυτό το ταξίδι,"

"κάντε τον να το βουλώσει!"

"Κοίτα τη συνοφρύωση
της ανησυχίας μου."

"Κοίτα το μεγάλο τραπεζικό μου
λογαριασμό, και την οικογένειά μου."

"Πρέπει οπωσδήποτε να είναι
πραγματικότητα"

Είναι (όμως) μόνο ένα ταξίδι...

Αλλά πάντα σκοτώνουμε τους καλούς
ανθρώπους που προσπαθούν να μας το πουν, το έχετε παρατηρήσει;
Και αφήνουμε τους δαίμονες
να περιφέρονται λυσσασμένοι.

Αλλά δεν έχει σημασία, γιατί
είναι μόνο ένα ταξίδι
και μπορούμε να το αλλάξουμε
όποτε θελήσουμε.

Είναι μόνο μία επιλογή.
Χωρίς προσπάθεια, χωρίς εργασία,
χωρίς δουλειά, χωρίς οικονομίες.
Μόνο μια επιλογή, αμέσως τώρα.

Μεταξύ φόβου και αγάπης.

axinosp είπε...

Αποκάλυψη ¨Η Ημέρα που οι τράπεζες ήταν ακριβώς τρεις ώρες από την κατάρρευση
http://axinosp.blogspot.com/2009/01/blog-post_9997.html

Ανώνυμος είπε...

Το ερώτημά μου ήταν ειλικρινές. Δεν είχα σκοπό ούτε να σε θίξω ούτε να σε απαξιώσω. Προέκυψε από την εντύπωσή μου διαβάζοντας τις αναρτήσεις σου. Μπορεί να κάνω και λάθος, δεν επιμένω.

αν η πρόσκληση να επικοινωνήσω μαζί σου στο email σου, είναι πρόσκληση να μην συμμετέχω με σχόλια εδώ, είμαι αρκετά ευπρεπής να το κάνω. Αλλιώς, γιατί να μην διαβάσει αυτό το διάλογο και κάποιος τρίτος?

ThomaS_S είπε...

Δεν τίθεται θέμα, ούτε απαξίωσης, ούτε μη συμμετοχής σου κλπ.

Τα σχόλια και η κριτική είναι ελεύθερα.

Το e-mail μου είναι στην διάθεση όποιου θέλει ειδικότερη και κατ' ιδίαν ανταλλαγή απόψεων.

Ευχαριστώ και καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

..... στα 179 δις το 2003 και στα 198 δις ευρώ το 2004......... να παρουσιάζει (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της) χρέος 273,556 δις Ευρώ, δηλαδή φούσκωμα 95 δις Ευρώ σε 5 χρόνια
*********************************

5 χρόνια, από τα τα οποία τα 2 είμασταν σε καθεστώς επιτήρησης. Φαντάζομαι ότι αν δεν είμασταν το φουσκωμα θα'ταν διπλάσσιο

Ανώνυμος είπε...

Ωραια ο Ανδρεας Παπανδρεου με την λαικιστικη και ανευθυνη πολιτικη του σχεδον χρεοκωπησε την χωρα στα τελη της δεκαετιας του '80. Προφανως γνωριζε πολυ καλα τι εκανε. Γνωριζε οτι μπορουσε να εξαπατησει τον κοσμο την πρωτη τετραετια και να δημιουργησει την ψευδαισθηση ευημεριας και γλυκου ψωμιου μεχρι που η βαρυτητα της οικονομικης καταστροφης που οι πολιτικες του επεβαλλαν στον τοπο να συνταραξουν την πυραμιδοειδη απατη που εστησε(αφου πρωτα παραλιγο να διαλυσει την Ευρωπαικη Κοινοτητα). Και πια η τιμωρια του για αυτην την εγληματικη πολιτικη που προσομοιαζε περισσοτερο σε χωρα της Λατινικης Αμερικης παρα της Ευρωπης? Δυο πανηγυρικες επανεκλογες. Και παρα το γεγονος οτι οι περισσοτεροι στο ΠΑΣΟΚ εχουν αποκυρηξει σιωπηρα την οικονομικη του πολιτικη ο μεσος πολιτης ακομα τον θεωρει τον καλυτερο πρωθυπουργο της μεταπολιτευσης και αυτον που εδωσε στο λαο μελι και γλυκο ψωμι.

Ανώνυμος είπε...

Μετά τη συζήτηση για τον Παπανδρέου, την corporatocracy κτλ, άρχισα κι εγώ να ψάχνομαι και βρίσκω:

Δημόσιο χρέος της Ρωσσίας 5,9% του ΑΕΠ, μετά από τους Αμπράμοβιτς, τους ολιγάρχες, τη διακυβέρνηση Πούτιν κτλ, εμφανίζεται η Ρωσσία με ΑΕΠ 1,2$τρις $$, έναντι 13 τρίς $$ της Αμερικής, και έναντι 0,32 τρις $$ της Ελλάδας (σαν ΑΕΠ), να εμφανίζεται σαν χώρα σχεδόν ξεχρεωμένη!!! (περιμένω τα σχόλιά σας, Θωμά ειδικά από σένα περιμένω μια αναφορά)

Επίσης, οικονομικά, η Ελλάδα φαίνεται σαν 25% της Ρωσσίας (που παράγει όπλα, πηρυνικά, αέριο, πετρέλαια...)! Σαν πολύ μεγεθυνμένο δε σας φαίνεται? είναι τυχαίο αυτό κι αν όχι ποιοί το σχεδίασαν αυτό, οι Αμερικάνοι για να ταπεινώνουν τους Ρώσους ή οι Ρώσσοι έκαναν "υποτίμηση" χάριν ανταγωνιστικότητας και προσβλέπουν σε οφέλη μεσομακροπρόθεσμα?

Επίσης, ΑΕΠ Σαουδικής Αραβίας λίγο πάνω από το Ελληνικό.. (και τα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως που καταλήγουν??)

Επίσης, από http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_federations_by_military_expenditures

wikipedia πάλι, τα έξοδα των Τούρκων για στρατό, σχεδόν πέντε φορές τα δικά μας. Θα λεγε κάποιος με στρατηγική σκέψη πως μας έχουν, (πολύ εύκολα) από πλευρά πολεμικής ισχύος...

Τι συμβαίνει πραγματικά?

Ανώνυμος είπε...

πέστα χρυσόστομε;)

Ανώνυμος είπε...

Όπως θα λέγαμε: GOD BLESS AMERICA

και όπου GOD.. βάλτε MONEY!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ epicurus, με είχες προετοιμάσει για αυτό το άρθρο σου, το οποίο περίμενα με ανυπομονησία. Μου είχε φανεί ότι το άργησες, αλλά αποδείχθηκε γιατί. Το καλό πράγμα, ή το ΑΡΙΣΤΟ, αργεί να γίνει!
Από την άλλη μου κάνει εντύπωση ότι κάποια αξιόλογα παιδιά ακτιβιστές από το twitter, όπου έσπευσα να τους προτρέψω να μελετήσουν το άρθρο και το blog σου (το θεωρώ No1 οικονομικό blog στην Ελλάδα), μου απάντησαν χωρίς καν να του ρίξουν μια ματιά, ότι θεωρούν εαυτούς No1... Φαίνεται ότι δυο από τα κουσούρια μας είναι η "φιλοσοφική" (εκλογικευμένη) αδιαφορία και η μυωπία σε όλες τις ηλικίες, ή καλύτερα η εγκληματική ασχετοσύνη περί τα οικονομικά...

Πάντως για εμάς που με την βοήθεια σου έχουμε αφυπνιστεί και κατανοήσει πλήρως τους γνωστούς μηχανισμούς, μήπως αρχίζει να ωριμάζει το πράγμα ώστε να συζητήσουμε μερικές δικές σου προτάσεις πρακτικής εφαρμογής - υπό τις παρούσες συνθήκες. Η ευρύτερη επικοινώνηση τους είναι φυσικά ένα θέμα που εμείς πρέπει να το λύσουμεκαι θα το κάνουμε! Απλά δώσε μας μερικές έγκυρες απόψεις να επεξεργαστούμε..

ΣΣ @Ανώνυμος... Τόσοι πολλοί Ανώνυμοι και μάλιστα με υπερθετικότατα σχόλια μου δημιουργείτε μελαγχολία! Τι στο διάολο φοβάστε ρε παλληκάρια, πόσοι από σας έχουν σοβαρούς λόγους να μένουν ανώνυμοι; Δεν βλέπετε τους απανταχού καραγκιόζηδες με ονοματεπώνυμο, που έχουν το απόλυτο θράσος να σας κοροϊδεύουν και να σας εκμεταλλεύονται μπροστά στη μούρη σας;.. Πως τους το επιτρέπετε; Δεν καταλαβαίνετε ότι αν δεν βγείτε από την ανωνυμία, διαχέετε το μήνυμα ότι η πλειοψηφία του λαού αποτελείται από ανίκανα και φοβισμένα πρόβατα;... Κάντε τα σχόλια σας - όποια και αν είναι αυτά - με το πραγματικό σας όνομα! και τότε θα δείτε με ένα μαγικό τρόπο τα σκουλήκια της πολιτικής να αρχίζουν να σμικρύνονται στις φυσικές τους διαστάσεις. Δείξτε τους ότι χάνουν μαζικά τους ανώνυμους πελάτες τους...
Παιδιά πρέπει να ξεψαρώστε και να πάρετε θέση με ονοματεπώνυμο, δεν υπάρχει πλέον χρόνος, σε λίγο όλη η Ελλάδα θα ζητιανεύει (κυριολεκτικά) για να ζήσει...

Unknown είπε...

Αγαπητέ Φιλε Θωμά,

Ευχαριστώ παρα πολύ για αυτό το πραγματικά καταπληκτικό κείμενο. Θα ήθελα να σου ζητήσω να τοποθετήσεις στο blog σου το πολύ διαφωτιστικό video "Money Ας Debt" με Ελληνικούς υπότιτλους, το οποιο εξηγεί με πολύ απλό τρόπο πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα της απάτης.

http://video.google.com/videoplay?docid=-3049939776752634673&hl=en

Ευχαριστώ πολύ
Εύχομαι Ότι Καλύτερο
PaNo

Unknown είπε...

Αγαπητέ Φιλε Θωμά,

Επίσης θα ήθελα να ενημερώσω εσένα και τους αναγνώστες σου ότι έχει δημιουργηθεί το Ελληνικό "Zeitgeist Movement", για περισσότερες πληροφορίες και για να γίνετε μελόι εάν το επιθυμείτε παρακαλώ επισκεφθείτε το παρακάτω link, στο οποιο επίσης μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ film "Zeitgeist Addendum" με Ελληνικούς Υπότιτλους.

http://www.zeitgeistgreece.gr

Ευχαριστώ πολύ
Εύχομαι Ότι Καλύτερο
PaNo

ThomaS_S είπε...

Φώτη,
Δεν με νοιάζει ποιο είναι το καλύτερο site. Μακάρι να υπάρχει τέτοιος συναγωνισμός, με την έννοια της έγκυρης πληροφόρησης. Σχετικά με τις προτάσεις, θα έρθει η ώρα, αν και ήδη πολλές έχουν προκύψει μέσα από τις αναρτήσεις.
Όσο για την ανωνυμία είναι δικαίωμα του καθενός και την σέβομαι πλήρως.
Μην ξεχνάς ότι και το blog είναι ανώνυμο.

Pano,

Και τα 2 ντοκυμαντέρ που αναφέρεις έχουν αναρτηθεί στο blog από καιρό.

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης είπε...

άμα η Ελλάδα υποστυρίζει Ρωσία θα χάση άμα η Ελλάδα υποστυρίζει Ρωσία θα χάση Θράκη σαν Κύπρο. Αλλα άμα αντισταθεί την σλαβοκουμουνιά μπορει να ξαναλάβη οικονομική κυριαρχία του Εύξεινου Πόντου. Για αύτο πρέπει νο καταστραφοί η σλαβοκουμούνα σπίρα. του Όρος Άθοςράκη σαν κύπρο. Αλλα άμα αντισταθεί την σλαβοκουμουνιά μπορει να ξαναλάβη οικονομική κυριαρχία του Εύξεινου Πόντου. Για αύτο πρέπει νο καταστραφοί η σλαβοκουμούνα σπίρα. του

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης είπε...

άμα η Ελλάδα υποστυρίζει Ρωσία θα χάση άμα η Ελλάδα υποστυρίζει Ρωσία θα χάση Θράκη σαν Κύπρο. Αλλα άμα αντισταθεί την σλαβοκουμουνιά μπορει να ξαναλάβη οικονομική κυριαρχία του Εύξεινου Πόντου. Για αύτο πρέπει νο καταστραφοί η σλαβοκουμούνα σπίρα. του Όρος Άθοςράκη σαν κύπρο. Αλλα άμα αντισταθεί την σλαβοκουμουνιά μπορει να ξαναλάβη οικονομική κυριαρχία του Εύξεινου Πόντου. Για αύτο πρέπει νο καταστραφοί η σλαβοκουμούνα σπίρα. του

Ανώνυμος είπε...

kai meta xipnhses lucky archer

Poe είπε...

Λοιπόν, αν και συνηθίζω να τοποθετούμε και όχι να δίνω βραβεία, διότι είναι πολύ πιο τιμητικό, δεν μπορώ παρα να σου πω ενα μπράβο.

Ασχολούμαι και εγώ και γράφω παρόμοια άρθρα στο blog μου, αλλά ποτέ δεν έχω κάνει τόσο εκτεταμένη ερευνα και παρουσίαση.

Βλέπω τουλάχιστόν, ότι δεν είναι όλοι οι έλληνες πασοκικής-ΝΔικης νοοτροπίας(απο τις απαντήσεις), και χαίρομαι, γιατί στον δικό μου περύγυρο αντιμετωπίζω μεγάλες αντιδράσεις, υπέρ του συστηματος.

Βέβαια σημασία, δεν έχει μόνο η θεωρία, αλλά και η πράξη, και εκεί πρέπει να κριθούμε υπο άλλα κριτήρια και εγω και εσυ και ο καθ΄ ενας.

Κατά τη γνώμη μου, για να ολοκληρώσω, όντας κομμουνιστής, και ντεμοντέ, γνωρίζω, ότι η αλλαγή, όπως κάπου αναφέρθηκε, έρχεται μόνο με αίμα, και πάλι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίβολο.
Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι, μεσα απο τους μηχανισμούς του συστήματος, δεν θα μας σώσει το κοινοβούλιο, ούτε ο φιλελευθερισμός, ούτε η ελεύθερη αγορά. Βέβαια, το ίδιο το σύστημα θα γεννήσει την επερχόμενη αλλαγή, με μορφή φούσκας που θα σκάσει, όμως η ιστορία μας έχει διδάξει ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει και "σήμερα", δηλαδή έχουν υπάρξει και άλλες κρίσεις απο τις οποίες το σύστημα βγήκε ενισχυμένο, είτε με πόλεμο, είτε με κάποια άλλη μορφή διεξόδου(όπως για παράδειγμα η "πράσινη ανάπτυξη".

Αυτό που μου δημιουργεί πρόβλημα εμένα, είναι ότι όσο περισσότερο μαθαίνω, τόσο περισσότερο βλέπω τη μαυρίλα. Και δεν είναι το πρόβλημα να βλέπεις τη μαυρίλα, γιατί για να αντιμετωπίσεις ενα πρόβλημα το πρώτο βήμα είναι να το αναγνωρίσεις, αλλά το ότι όταν το λες στους άλλους σε αντιμετωπίζουν σαν τους τύπους που λένε ότι έχουν δει UFO.