Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Ποια Αμερική θέλουμε

Αμερικάνικες εκλογές προ των πυλών και σε αυτές τις περιπτώσεις, τίθενται πάντα γενικότερα ερωτήματα και γεννώνται προβληματισμοί για το τι "μέλλει ή έδει γενέσθαι".

Ποια Αμερική θέλουμε, λοιπόν;

Προ όποιας άποψης ας δούμε ποια Αμερική έχουμε.

Έχουμε την Αμερική του χρήματος στον υπέρτατο πλέον ρόλο.
Money talks ή όπως λέει ο Bob Dylan, money swears.

Έχουμε την Αμερική του ελέγχου, της άρσης ή παράκαμψης των ατομικών δικαιωμάτων, χάριν της "εθνικής ασφάλειας". Patriot Act και λέξεις με 3 γράμματα και σκοτεινά πλοκάμια στην ιδιωτική ζωή, όσο ποτέ. FBI, NSA, CIA.

Με έκνομες μεταγωγές. Με βασανιστήρια (Abu Ghraib - απόρρητη έκθεση Taguba (http://www.globalsecurity.org/intell/library/reports/2004/800-mp-bde.htm) . Με παράνομα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δίκες χωρις "προηγούμενη ακρόαση" ή "δικαίωμα σε συνήγορο". Δίκες σε στρατοδικεία. Με τους περισσότερους κρατούμενους στον κόσμο. Με τους περισσότερους εκτελεσθέντες λόγω θανατικής ποινής, μετά την Κϊνα.

Κλειστοφοβική και αντικοινωνική. Ενάντια σε συνεργασίες, συμφωνίες ή συνθήκες για το περιβάλλον, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ιατρική έρευνα για τα βλαστικά κύτταρα κλπ κλπ.

Με πολίτες που ενημερώνονται από τα πάλαι ποτέ πανίσχυρα δίκτυα και πλέον συγκεντρωμένα στα χέρια 4 πανίσχυρων μεγιστάνων. Με πληροφορίες ελεγχόμενες. Με τύπο που φιλτράρουν η ξενοφοβία, η τρομολαγνεία και τα εταιρικά συμφέροντα.

Θεοφοβούμενη όσο ποτέ. Η λέξη "God" είναι η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη στις ομιλίες του Προέδρου.

Μια Αμερική βιτρίνας με τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, με 269 δισεκατομυριούχους και πάνω από 40.000.000 κάτω από το όριο της φτώχειας.



Και το πιο σημαντικό για εμάς όλους: Μια Αμερική έτοιμη να επέμβει παντού, στρατιωτικά, προκειμένου να επιβάλλει τα συμφέροντα της.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και συνοπτικά.

Η Αμερική αυτή επέβαλε στον κόσμο τον όρο «διγλωσσία» (Doublespeak), μια μορφή επικοινωνίας που κατασκευάζεται σκόπιμα για να μεταμφιέσει ή να διαστρεβλώσει την πραγματική σημασία των λεγομένων, με συχνή συνέπεια την “επικοινωνιακή παράκαμψη” (communication bypass). Επέβαλε τη «Νέα Ομιλία» (newspeak). Ο όρος Newspeak συνιστά μέθοδο επικοινωνίας που προσπαθεί να δημιουργήσει μια επιθυμητή πνευματική κατάσταση στον ακροατή (πχ ο όρος Μπους για «Άξονα του Κακού» - axis of evil - παραπέμπει αφενός στον όρο «Δυνάμεις του Άξονα» στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και αφετέρου στο θρησκευτικό κακό, τον Σατανά).

Επέβαλε τον όρο «Διπλή Σκέψη», σύμφωνα με τον οποίο ο ομιλητής λέει πράγματα που σημαίνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτά που σκέφτεται.

Η Αμερική αυτή μας πάει Οργουελικά στη "Νέα Εποχή". Οιεκλεγμένοι δημοκρατικά ή μη ηγέτες της (αν πιστέψουμε και το αλήστου μνήμης ρεπορτάζ του Greg Palast στο BBC, στην 2η θητεία Bush), την οδήγησαν εδώ.

http://www.gregpalast.com/

Στο λιγότερο γνωστό Βιβλίο του Πολιτική και Αγγλική Γλώσσα (1946) (http://www.ourcivilisation.com/decline/orwell1.htm), ο Όργουελ επεσήμανε:

«Στην εποχή μας, η πολιτική ομιλία και γραφή είναι κατά ένα μεγάλο μέρος η υπεράσπιση του αστήρικτου. Τα γεγονότα, όπως τη συνέχιση της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία, οι ρωσικές εκκαθαρίσεις και οι εκτοπίσεις, η ρίψη των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία, μπορούν πράγματι να υπερασπιστούν, αλλά μόνο από επιχειρήματα που είναι πάρα πολύ βάναυσα για τους περισσότερους ανθρώπους να τα αντιμετωπίσουν και που δεν συνάδουν με τους φανερούς στόχους των πολιτικών κομμάτων. Κατά συνέπεια η πολιτική γλώσσα πρέπει να αποτελεσθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από τον ευφημισμό, να ρωτά και να προκαλεί, να παρεκκλίνει προς την νεφελώδη ασάφεια. Τα ανυπεράσπιστα χωριά που βομβαρδίζονται από τον αέρα, οι κάτοικοι που εκτοπίζονται στην επαρχία, τα βοοειδή που πυροβολούνται, οι καλύβες που πυρπολούνται με τις εμπρηστικές σφαίρες: αυτό καλείται ειρήνευση. Εκατομμύρια αγροτών στερούνται τα αγροκτήμάτα τους και στέλνονται σε κοπιαστική πεζοπορία στους δρόμους χωρίς περισσότερα από αυτά που μπορούν να κουβαλήσουν: αυτό καλείται μεταφορά του πληθυσμού ή διόρθωση των συνόρων. Οι άνθρωποι φυλακίζονται για χρόνια χωρίς δίκη, ή πυροβολούνται στο πίσω μέρος του κρανίου ή στέλνονται να πεθάνουν από σκορβούτο στα αρκτικά στρατόπεδα ξυλείας: αυτό καλείται αποβολή των αναξιόπιστων στοιχείων. Τέτοια φρασεολογία απαιτείται εάν κάποιος θέλει να ονομάσει τα πράγματα χωρίς να ανακαλέσει στην μνήμη τις εικόνες τους

- και (http://www.newspeakdictionary.com/ns_frames.html) «ως το κορυφαίο επιχείρημα του ολοκληρωτικού καθεστώτος, η «Νέα Ομιλία», όταν εδραιωθεί, το καθεστώς δεν θα έχει να φοβηθεί τίποτα, αφού οι πολίτες δεν θα μπορούν να επαναστατήσουν για τον λόγο ότι δεν θα μπορούν καν να σκεφτούν κάτι διαφορετικό από αυτά που λέει το καθεστώς, καθώς λέξεις όπως ελευθερία, πολιτικά δικαιώματα, ισότητα είτε δεν θα υπάρχουν, είτε θα χρησιμοποιούνται με τελείως διαφορετικό νόημα».

ΑΥΤΗ η ΑΜΕΡΙΚΗ, βρίσκεται τώρα στον δρόμο ενός έγχρωμου Προέδρου, του Barrack Obama.

Πολλοί λένε ότι η συγκυρία βοηθά στην εκλογή του και η εκλογή του στην αλλαγή.
Αν εκλεγεί.

Πολύ θα 'θελα να το πιστέψω.

Σε μια χώρα που έχει επισημοποιηθεί το Lobbying Spending, η χρηματοδότηση δηλαδή κάποιων αεριτζήδων από εταιρείες, προκειμένου να ασκούν "επιρροή" στην λήψη αποφάσεων.
17.000 ήδη και 70% περισσότεροι απ' ό,τι πριν 10 χρόνια.


Με χορηγίες $140 εκ. στα 2 κόμματα "εξουσίας" (δεν υπάρχουν κι άλλα) και $79000 στις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.

Ποιοι είναι αλήθεια αυτοί οι λομπίστες; Σύμφωνα με σχετική έρευνα (δεν είναι και δύσκολο) είναι οι λεγόμενοι επαΐοντες της "περιστρεφόμενης θύρας".
Όπως ακριβώς στα πολυκαταστήματα, μια μεγάλη περιστρεφόμενη θύρα, ενώνει τις εταιρείες lobbying και τις εκάστοτε κυβερνητικές και άλλες θέσεις εξουσίας. Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε ποιοι επωφελούνται περισσότερο: Πρώτοι και καλύτεροι οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Έπειτα της Βουλής. Των Υπουργείων, κλπ. Εντύπωση ας προκαλέσει το εξής: Εξέχουσα θέση στους επαϊοντες, είναι οι απασχολούμενοι στην Γενική Εισσαγελία και το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους. Αντιλαμβάνεστε...



Ο δε Σωτήρας Barrack υποστηρίζεται από τον "απλό κόσμο" και τους ακόλουθους:

Είναι προφανές ότι οι Τράπεζες και οι μεγαλο-εταιρίες πρωτοστατούν. Και κάποια Πανεπιστήμια. Για όσους αυτό ξενίζει, είναι σύνηθες και συμβαίνει και στην άλλη πλευρά.

Σε μια χώρα που οι ίδιοι οι πολίτες της πλέον εισπράττουν την ανέχεια και την απόσταση εχόντων και μη εχόντων (ίδρυμα Gallup)



...με σαφή πλέον την αποστροφή για την θέση της χώρας τους διεθνώς (ίδρυμα Gallup)

...αλλά και με εγγενή ελαττώματα στην διαμόρφωση άποψης και θέσης, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι μόλις πέρυσι, στους θεσμούς μεγαλύτερης εμπιστοσύνης, στους 4 πρώτους είναι ο Στρατός, η Αστυνομία και οι... Τράπεζες.... ενώ στους 4 τελευταίους το Σύστημα Δικαιοσύνης και το Κογκρέσσο (ίδρυμα Gallup).
...και σε μια χώρα που 8 στους 10 πιστεύουν (ελπίζουν) στην ύπαρξη, Θεού, αγγέλων, παραδείσου, διαβόλου και κολάσεως...
...εκτιμώ ότι οι αλλαγές που επιβάλλει πλέον η εποχή μας, δεν θα έρθουν ούτε εκ των άνω ούτε εκ των έσω.

Θα έρθουν από την φυσική πορεία των πραγμάτων που θα δημιουργήσει η ΑΝΑΓΚΗ.

Και που κανείς έως σήμερα δεν έλαβε υπόψη σε αυτό το (Αμερικάνικο) όνειρο.

Καλό βράδυ και... God Bless America.

__________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: