Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

SENTIMENT by Tradenews - Σαβ Αύγ 09, 2008 2:42 am

Σε συνέχεια των απόψεων του Prechter, ο έτερος διάσημος Ελλιοτικός, ο Glenn Neely, αναφέρει σε τελευταίο newsletter του που έπεσε στα χέρια μου:

"Από τις αρχές του 2008, έχω προειδοποιήσει ότι ο αποπληθωρισμός (Deflation)είναι η νέα κατεύθυνση για την αμερικανική οικονομία. Η σημερινή κατάρρευση του Ευρώ, και το υψηλό 5 μηνών του δολαρίου, είναι μέρος αυτού του μεταλλασσόμενου οικονομικού τοπίου.

Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για ένα τόσο ασυνήθιστο και σπάνιο περιβάλλον; Απαλλαγείτε από τα χρέη γρήγορα και κρατήστε το δυνατόν λιγότερα ακίνητα, αυτοκίνητα, συλλεκτικά κ.α. Σε μια περίοδο αποπληθωρισμού, το μόνο πράγμα που θα αυξάνεται σε αξία είναι το ίδιο το δολάριο. Οτιδήποτε άλλο σχετικό, θα απαξιώνεται.

Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι το τελευταίο πράγμα που η αμερικανική αγορά ακινήτων έχει ανάγκη. Ο αποπληθωρισμός θα φέρει μαζί του έναν εντελώς νέο γύρο διαγραφών, κατασχέσεων, "αποχωρήσεων" κλπ. Η άνοδος της τιμής του δολαρίου θα αυξήσει (σχετικά) τις τιμές των κατοικιών πολύ περισσότερο από αυτό που θα ήταν δυνατό διαφορετικά, και το οποίο θα θέσει ακόμα περισσότερους ιδιοκτήτες "κάτω από το νερό". Στο τέλος της ύφεσης στην αγορά ακινήτων, το οποία θα είναι χρόνια αργότερα από σήμερα, η αξία των κατοικιών σε ορισμένες περιοχές θα είναι 75% κάτω από τα υψηλά τους!

Τα τελευταία 20-30 χρόνια, οι Αμερικανοί έχουν "πουληθεί" στην ιδέα ότι η "αγορά επί πιστώσει, είναι ο τρόπος για να ζήσεις." Τα"επιπλέον μετρητά" (σ.σ. τα τραπεζικά δάνεια) έχουν δημιουργήσει πολίτες κατάχρεους και κατακλυσμένους από υλικά αντικείμενα (ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είναι το πιο συμφέρον σε μια περίοδο αποπληθωρισμού). Βασισμένη στις σημερινές συνθήκες, η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει για ένα περιβάλλον πολύ χειρότερο από ό,τι μετά από το χρηματιστήριο κραχ του 1987, αλλά ευτυχώς δεν είναι τόσο κακό όσο αυτό της Μεγάλης Ύφεσης (τέλη του '20, μέσω της δεκαετίας του 30). Ανεξαρτήτως τι πιστεύετε, τα πράγματα θα γίνουν πολύ, πολύ χειρότερα. Παρακαλούμε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να προετοιμαστείτε."


Σημείωση δικιά μου: 1.Η διαφωνία πλέον διεθνώς, κάποιων ανθρώπων που βλέπουν μακρύτερα, έγκειται στο αν η κρίση θα ξεπεράσει το Great Depression του 1929-1933 ή όχι.
2. Όπως βλέπετε, οι εξ Αμερικής κατεξοχήν άνθρωποι των αγορών (και όχι τα φερέφωνα και οι δήθεν γκουρού και αναλυτάδες) δεν συμμερίζονται και τόσο την άποψη περί "κακής Ευρώπης". Η οποία ναι μεν θα πληρώσει τις συνέπειες της εξάρτησης από τις ΗΠΑ και την εξ αυτής προερχόμενη βαθιά παγκόσμια συστημική κρίση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν την προκάλεσε. Ε, όχι και δαρμένοι και κερατάδες...

Αυτά τα "νέα" σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: