Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Πάντα γελαστοί ή γελασμένοι

O παρακάτω πίνακας είναι από τους Birinyi Associates και δείχνει την πρόβλεψη για το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2009.


Το 2009 θα είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονιά από πολλές απόψεις για τις αγορές κυρίως, αλλά και για την πραγματική οικονομία. Το 2009 θα φανεί ξεκάθαρα εάν ό,τι ξεκίνησε από το 2007 ως μια οξεία πτώση θα είναι και μια οξεία διόρθωση ενός μεγαλύτερου εν εξελίξει μακροχρόνιου bull market, ένας "συνήθης" οικονομικός πανικός ή η αρχή της οδυνηρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 3 αιώνων.

Αυτές είναι, καλώς ή κακώς, οι 2 ανταγωνιζόμενες απόψεις.

Δείτε από την ίδια πηγή την συγκριτική διαγραμματική απεικόνιση της έως σήμερα υποχωρησης του τραπεζικού τομέα με αυτή την Μεγάλης Ύφεσης του 1929. Είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις εκείνου του Depression υπήρξαν 20ετούς διάρκειας, δημιουργώντας μια "βάση" ίσης διάρκειας στον συγκεκριμένο δείκτη, όπου ως βάση εσείς εννοείστε διαδοχικές υφεσεις.


Μέχρι στιγμής η πτώση ομοιάζει. Μόνο που στην παρούσα φάση η πτώση δεν φαίνεται ολοκληρωμένη. Και επίσης, η κρίση έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά όπως μαρτυρά και η εκτόξευση των CDS (στα οποία παλαιότερα έχουμε αναφερθεί) τα οποία ασφαλίζουν τα μέσης (5ετούς) διάρκειας κρατικά ομόλογα. Διαβάστε καλά τον πίνακα. Δείτε τις χώρες που είναι στο κόκκινο. Την σειρά κατάταξης τους. Την διαφορά από πέρυσι έως φέτος. Όπου πχ η Αργεντινή για $10.000 χρέους επιβαρύνονταν με $460,7 "ασφάλιστρα". Στο τέλος του 2008 έφτασαν για τα ίδια $10.000 να αναλογούν περίπου $4.000 "ασφάλιστρα". Απίθανα πράγματα...

Η Ελλάδα, σε αντίστοιχες τιμές βρισκόταν στα $22.1 πέρυσι και στα $238 τώρα ανά $10.000 χρέους. "Μόλις" 10 φορές περισσότερα. Δείτε ότι η μισή Ε.Ε. είναι επιεικώς "επίφοβη". Και μιλάμε για την Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία... Τα δικά μας πολιτικά κοράκια βεβαίως, αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν το Ελληνικό οικονομικό καρναβάλι τις 3 τελευταίες δεκαετίες, μιλάνε για ευθύνες του Χ ή του Ψ και ¨εκλογές¨ και τα τοιαύτα. "Άσχετος ή βλαξ το ίδιο επικίνδυνος".

Δείτε ότι η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ρωσσία, είναι σε ακόμα (αρκετά έως πολύ) χειρότερη θέση από την χώρα μας. Στις χώρες αυτές οι Έλληνες gurus των Τραπεζών μας "αναπτύχθηκαν", επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, τζογάροντας 20,30,40 φορές περισσότερα από τα ίδια κεφάλαια τους και πολύ περισσότερα από τις καταθέσεις σας σε αυτές. Και αναπτύχθηκαν με τις προτροπές μεγαλοσχημόνων τύπου κ. Γκαργκάνα, πρώην Διοικητη της ΤτΕ και τώρα Αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Σαν κι αυτήν στο Ένθεσις το 2006.

Και τις διαβεβαιώσεις του αντικειμενικού παρατηρητηρίου, της ΤτΕ




Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ελληνικές τράπεζες ρίσκαραν σε ένα ασταθέστατο περιβάλλον με σκοπό να φουκώσουν τα ήδη φουσκωμένα χαρτοφυλάκια δανειών τους και προφανώς να αυξήσουν τα "κέρδη" και το "ενεργητικό" τους, βασιζόμενοι στον εταιρικό/λογιστικό παραλογισμό, το ποσό που τους χρωστούν (βλ. δάνεια) να το εγγράφουν ως ενεργητικό, βρέξει-χιονίσει. Και έτσι να θεωρούνται "εύρωστες". Για ποιον λόγο;

Μα για το συμφέρον των μεγαλομετόχων τους, οι οποίοι κατείχαν μετοχές των εταιρειών αυτών σε υποπολλαπλάσιες τιμές από την χρηματιστηριακή τους αξία. Και οι οποίοι απολάμβαναν τις επιστροφές κεφαλαίου και τα πλουσιοπάροχα μερίσματα που τους επεφύλασσαν τα πειθήνια ΔΣ στα οποία συμμετείχαν είτε οι ίδιοι είτε "δι' αντιπροσώπου".
Ένας από αυτούς, ο Ανδρέας ο Βγενόπουλος, "καπιταλιστής original και όχι γιαλαντζί" κατά προσφιλή του έκφραση, έβαλλε κατά του επάρατου Ελληνικού Κράτους και Δημοσίου, εμφανιζόμενος σε κάθε είδους έντυπο, παράθυρο, ή εξώπορτα των Ελληνικών ΜΜΕ. Με ιδιαίτερη χαρά "εισήλθε" και στα αθλητικά δρώμενα, ανακηρυσσόμενος πλέον στον πολιτικο-οικονομικο-αθλητικό μας passepartout.


Η εταιρεία του κ. Αντιπροέδρου, η MIG, πρόλαβε να δώσει μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου ρεκόρ το 2007. Τι τύχη... Πρόλαβε, να πρωταγωνιστήσει σε "περίεργες" χρηματιστηριακές εκρήξεις και άλλα τινά, στην υπόθεση με τον ΟΤΕ και την Deutsche Telecom υπό τις ευλογίες του "επάρατου ελληνικού δημοσίου". Γενικώς και ευτυχώς, "πρόλαβε" σε πολλά.

Αν κάποιος καταφέρνει να συγκρατεί την οργή του, διεισδύοντας στον μαγικό κόσμο των διεφθαρμένων ενστίκτων, όπως τα χαρακτήριζε ο Αριστοτέλης, μόνο να γελάσει μπορεί με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι συνεχιστές και "επιχειρηματικοί απόγονοι" όσων ΕΠΕΒΑΛΑΝ αυτό ακριβώς το τραπεζικό σύστημα, αυτών που ΕΠΕΒΑΛΑΝ τα κράτη να είναι υποχείρια τους με τον δανεισμό και που ΠΡΟΕΒΑΛΑΝ σαν απόλυτο πρότυπο την κατανάλωση και την κατοχή, ως δείγμα κοινωνικής υπεροχής και υπέρτατης "μαγκιάς" και καταξίωσης.

Αυτοί οι οποίοι διακατέχονται αενάως από τα απόλυτα βουλιμικά και εξουσιαστικά κίνητρα, για να πορεύονται στον μάταιο τούτο κόσμο.
Πώς μπορείς να κάνεις πολιτική, ως τραπεζίτης, όταν αυτά σου είναι γνωστά;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Μπορείς και θα μπορείς όσο δεν είναι (γνωστά) στους άλλους.
Και "δεν θα είναι ποτέ". Διότι έχεις τα μέσα, έχεις το χρήμα, έχεις σαφή σκοπό.

Και όσο θα βγάζουν τον σκασμό για την πραγματικοτητα, αυτοί που τάχα ενημερώνουν κρατώντας στο ένα χέρι την "δημοσιογραφική τους πένα" ή πενία και στο άλλο το πουγκί των εσόδων από τις διαφημίσεις και τις "ευγενικές χορηγίες" σου, θα είσαι ασφαλής, φίλε ανώνυμε τραπεζίτη.

Εκτός κι αν νομίζεις ότι θα είσαι. Όπως νόμιζες ότι είσαι "εύρωστος" 1 χρόνο πριν και τώρα παρακαλάς να σε δανείσουν οι φορολογούμενοι με "πακέτα διάσωσης". Ο μόνος τρόπος για να τους πείσεις, είναι φυσικά ένας: "Φταίει το κράτος". Μόνο που το κράτος, είμαστε εμείς. Τι περίεργο λοιπόν να δικαιώνουμε και να χρηματοδοτούμε κάποιον που μας κατηγορεί. Nά 'ταν το μόνο παράλογο...

13 σχόλια:

grsail είπε...

Όπως πάντα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο. Το διάγραμμα του δείκτη Τραπέζών πραγματικά ανατριχιαστικό.

Jim Slip είπε...

Θενκς για το μπλογκ σου.

Μήπως θα μπορούσες να κάνεις κάποιο ποστ για το τι συμβαίνει αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ με την πολιτική της FED και που θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακραία σενάρια μέχρι και για κατάρρευση του δολαρίου.

Ανώνυμος είπε...

Κίσσιγκερ Κύπρος 1974 δεν ξεχνάμε !!

http://axinosp.blogspot.com/2009/02/1974.html

grsail είπε...

Συγγνώμην για το άσχετο σχόλιο αλλά ψάχνω κάποια πηγή στο διαδίκτυο με στοιχεία για την Ελληνική οικονομία όπως λεπτομερή διάρθρωση του ΑΕΠ ανά δραστηριότητα, ρυθμοί ανάτυξης κλπ.
Μήπως θα μπορούσατε να με βοηθήσετε;

ThomaS_S είπε...

Στοιχεία υπάρχουν σκόρπια στην στατιστική υπηρεσία, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά με το σχόλιο για τις ενέργειες της FED και την κατάρρευση του δολαρίου, κατά καιρούς έχουμε τοποθετηθεί και μπορείς να τα βρεις σε παλιότερες αναρτήσεις. Η φράση "ακραία σενάρια" είναι σχετική, αν αντιληφθείς την κατάσταση.
Ειδικά για το δολάριο θα δείξει μετά όμως από αυτήν την περίοδο των επόμενων 1-2 μηνών.
Μιλάω για το trend βάσει διαγράμματος και όχι για την fundamental προσέγγιση.

Ανώνυμος είπε...

Thomas, ευχαριστούμε για το άρθρο.

-elmer

Ανώνυμος είπε...

“Αφήστε τις τράπεζες να καταρρεύσουν” λέει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz

Η κυβέρνηση πρέπει
http://axinosp.blogspot.com/2009/02/joseph-stiglitz.html

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, σχετικά με το δολλαριο, αφου έχει υπογραφτει η ένωση Καναδα, ΗΠΑ και Μεξικό, έχω ακούσει για ένα εννιαιο πλέον νόμισμα, προφανος το δολλαριο θα εξαφανιστει, ποσο σύντομα θα πραγματοποιηθουν όλα αυτα, αν ισχυουν και τι σημαίνει αυτο???

Unknown είπε...

Θωμα γεια σου. Μελεταω τις αναλυσεις σου εδω και λιγο καιρο (περι τους δυο μηνες) και επειδη βρηκα αξιολογες αυτες τις αναλυσεις , τις μελετησα πραγματικα. Ντοκουμενταρισμενα τα κειμενα σου με ενδελεχεια και γνωση αναζητησης των πηγων. Περι των οικονομικων και ειδικοτερα των τραπεζικων για τη τελευταια εικοσαετια εμαθα πραγματα και καταστασεις που δεν γνωριζα. Αυτα δηλαδη τα περι παγκοσμιοποιησης και τραπεζικου συστηματος. Ενας αλλος απ τους λογους που συνεχιζα να διαβαζω και να μελεταω τακτικα τα αρθρα σου, ηταν οτι εψαχνα να διακρινω το "δια ταυτα" το δικο σου για να μπορεσω να δωσω σχημα σ αυτη τη μελετη.Παραμενω μεχρι τωρα στην αναζητηση και τη συγκομιδη.Αφορμη για τη σημερινη μου πρωτοβουλια αποστολης ενος πρωτου σχολιου σε σενα, ειναι δυο παρατηρησεις που εχω να διατυπωσω με αφορμη το τελευταιο αρθρο σου της 01/02/09. Και με αυτο το τροπο θελω να συνεχισω την αναζητηση του "δια ταυτα" με πιο ενεργητικη σταση στη δικη σου συγγραφη και στη δικη μου μελετη. Η πρωτη παρατηρηση ειναι ερωτηματικη. Με ξενισε η φραση σου "φιλε τραπεζιτη",εστω κι αν εμπεριεχει ειρωνικη διαθεση. Υπαρχει καποια αιτιολογηση?.Και η δευτερη παρατηρηση που θα μπορουσες να τη χαρακτηρισεις και προσωπικο σχολιο αφορα τη διαθεση ολοκληρωτισμου που διακρινω τις περισσοτερες φορες στις συλλογικες αναφορες σου π.χ "Μονο που το κρατος ειμαστε εμεις" !!!..??..για την ωρα γεια χαρα

ThomaS_S είπε...

Costas,
Δεν πρόκειται για μελέτη με δια ταύτα.
Το δια ταύτα το διαμορφώνει ο καθένας με βάση την κρίση του. Η πληροφορία που παρέχεται προσπαθώ να είναι στοιχειοθετημένη ("ντοκουμενταρισμένη" όπως λες) και όχι συνωμοσιολογική, εμπαθής ή ανερμάτιστη.
Το "φίλε τραπεζίτη" είναι ειρωνικό, σωστά το ερμηνεύεις. Είναι αυθεντικά ειρωνικό, όχι επιτηδευένα.
Στην κοροϊδια, η ειρωνεία είναι μια "υγιής βία".
Στο αποψη περί ολοκληρωτισού, προφανώς υπάρχει παρανόηση.
Ολοκληρωτισμός σημαίνει απολυταρχική προσήλωση. Σημαίνει ευνουχισμός. Σημαίνει χειραγώγηση. Σημαίνει φόβος. Σημαίνει πολλά και άσχημα. Το κράτος είμαστε εμείς, απλά σημαίνει, ότι ο καθένας από εμάς, μαζί, είμαστε το κράτος. Δεν είναι απόκοσμη οντότητα το κράτος. Είναι εσύ κι εγώ. Και όχι οι κράτος εν κράτει.

Τdi είπε...

@ThomaS_S

Εγώ έχω μια διαφορετική πρόθεση στην ερώτησή μου. Πιο "πρακτική".

Πως θα έπρεπε να δουλέψει τώρα η ΟΝΕ (δηλ Γερμανία και Γαλλία κυρίως δηλ.) αν τελικά κριθεί ασύμφορη η διατήρηση μελών εντός του ευρώ μελών όπως Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία...;

Θα μας διώξουν όλους από την ΟΝΕ;

Θα μας κόψουν απλά κονδύλια ( ή και τίποτα επιτηρήσεις και πολιτικό influencing);

Θα διαλυθεί το ευρώ και άντε ξανά στα μάρκα, φράγκα, στερλίνες και δολλάρια (που και αυτά παίζεται, τώρα πια, αν θα αντέξουν μόνα τους);

Θα διώξουν ένα-δυό κράτη μοναχά και θα προσπαθήσουν να σταθεροποιηθούν σε πιο συρρικνωμένο επίπεδο (ή και ταυτόχρονα για πολιτικό παραδειγματισμό στα υπόλοιπα μέληκαι κατ'επέκταση στα πιθανά μέλη);

Θα φτιαχτεί άλλο υπερ-νόμισμα;

Πολύ φοβάμαι από Μάρτη και μετά θα ξεκινήσουν τις "λιτανίες και τα ευχολόγια" και θα μπεί η χώρα στον χορό των τυμπάνων της απύθμενης παπαρολογίας στα τελεοπτικά (και μη) πάνελ περιμένοντας την απόφαση του Μεγάλου Μανιτού που θα φέρει είτε την Λύτρωση είτε την Καταστροφή..ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΗΔΕΝ για τα θέματα που είναι τα ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ. Απλά θα επαναλαμβάνουμε ότι ακούμε από τους Μεγάλους στα Bloomberg, Reuters, κτλ...πολύ φοβάμαι ότι το "Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες" θα είναι το μότο του 2009.

...και απάντηση στην ερώτηση μου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΟΤΕ...αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

ΥΓ1.Τις ερωτήσεις πέταξα στο τραπέζι της κουβέντας απλά να υπάρχουν..αγνοώ και αμελώ πολλά σενάρια ακόμα. Απλά θέλω να διαβάσω την άποψή σου.

ΥΓ2
Καλή επιτυχία και καλά στομάχια στη νέα προσπάθεια.
Εμείς εδώ είμαστε και περιμένουμε το url! Να'σαι καλά!

ThomaS_S είπε...

Tdi,

Οι αναρτήσεις στο blog ξεκίνησαν με ενιαίο τίτλο "Sentiment: Από την πραγματικότητα στα νέα". Τίποτα πιο "προφητικό" από αυτό... Έχε πάντα κατά νου ότι οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί δεν ΔΡΟΥΝ αλλά ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ, δεν προνοούν αλλά ούτε και μετανοούν.
Το sentiment επιβάλει πλέον συρρίκνωωση, ένα μάζεμα της κάθε χελώνας στο καβούκι της. Στις ΗΠΑ ήδη λανσάρεται το "Buy American", αγοράστε Αμερικάνικα προϊόντα, στηρίξτε την οικονομία σας. Σε δεύτερο επίπεδο θα δοκιμαστεί ισχυρά κάθε "συμμαχία" και λυκοφιλία. Σε τρίτο επίπεδα ίσως επέλθουν βίαιες συγκρούσεις, συγκρούσεις επιβίωσης, βασιζόμενες στο sentiment, του οποίου τηνμεταστροφή θεώρησε την δεδομένη, από καιρό.
Όταν στις 10 χώρες με την μεγαλύτερη πιθανότητα χρεοκοπίας, βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Μεγ. Βρετανία, η Ισπανία, μην περιμένεις τι θα πουν οι ΜΕΓΑΛΟΙ.
Διότι τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι κι αυτοί, ή ΑΥΤΟΙ, είναι τα πραγματικά σκουλήκια - σε μέγεθος.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα διάβασα το παρόν άρθρο σου και τα σχόλια.
Συγχαρτήρια και καλή συνέχεια.