Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

"Ζητείται Βοήθεια"

...ή Help Wanted. Σε ελληνική απόδοση "ζητείται εργασία".

Το Conference Board, δημοσιεύει περιοδικά έναν πρωτότυπο τρόπο μέτρησης της ανεργίας, προσαρμοσμένο στα σύγχρονα πλαίσια. Πόσες ηλεκτρονικές (online) αγγελίες αναζητούν (και προσφέρουν) εργασία στην Αμερική.

Οι 2 πίνακες που ακολουθούν είναι επικαιροποιημένοι.

Ο αριστερά μας δείχνει την πτώση στην ζήτηση σε σχέση με τον αυξανόμενο δείκτη ανεργίας από τον Αύγουστο του 2008. 800.000 λιγότερες αγγελίες και 1.500.000 περισσότεροι άνεργοι. Από τον Μάϊο του 2007 έχουμε 3.500.000 περισσότερους ανέργους και 1.200.000 λιγότερες αγγελίες.

Στον πίνακα δεξιά γίνεται συσχέτιση του αριθμού των εργαζομένων με τον ίδιο δείκτη (help wanted online). Οι κινήσεις είναι συγχρονισμένες πτωτικά ήδη από το Νοέμβριο του 2007.


---------

Στο τέλος του σχολίου της 11.11.2008 με τίτλο "Τέλος η ανοχή στους οίκους", υπάρχει ένα διάγραμμα που έδειχνε την διαμετρικά αντίθετη πορεία των συστάσεων/εκθέσεων με αυτή των αγορών σε καίρια χρονικά σημεία. Κοινώς την κοροϊδία.

Την 26η Σεπτεμβρίου η Morgan Stanley και άλλες ναυαγισμένες μούσες, μας ειδοποιούσαν ότι έρχεται "σημαντικό bear market rally".

Από το ρεπορτάζ εκείνης της μέρας:

"Μπορεί οι ώρες δόξας που έζησαν όλες οι μετοχές του κόσμου την περασμένη Παρασκευή να θεωρούνται απλά ένα ονειρικό διάλειμμα στον συνεχιζόμενο εφιάλτη, τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει! Oι Morgan Stanley, BNP Paribas και UBS με νέες εκθέσεις τους χαμογελούν και τονίζουν πως αν και η bull market είναι μακριά, το bear market rally δηλώνει "παρών" και έχει άγριες διαθέσεις..."
Έκτοτε ο Αμερικάνικος δείκτης S&P σε μια άνευ προηγουμένου πτώση υποχώρησε 40%.

Το σημείο (υψηλό) εκείνης της μέρας ήταν το 1221,25. Ο δείκτης δεν έκανε μονάδα παραπάνω. Σήμερα είναι στο 905.


Κι όμως. Δεν υπάρχει μνήμη κι αν υπάρχει δεν υπάρχουν αντανακλαστικά. Γλυστράνε στην τσουλήθρα με τα ξυράφια...

Σήμερα, η ίδια ή μάλλον... ο οίκος αυτός, η Morgan Stanley, με νέα έκθεση δηλώνει:

"Τα bear market θέλουν υπομονή - όχι στους πειρασμούς"

Γιατί δεν γίνεται μια ομαδική αγωγή προς τον "οίκο" και όσους αναδημοσιεύουν τις "εκθέσεις" τους για κατάχρηση αγοράς; Nα υπάρξει ένα πογκρόμ στην αδίστακτη αυτή διεθνή κομπανία;

Η απάντηση είναι πολύ βαριά για να δημοσιευτεί.

Προερχόμενος από μια "φάτνη" τεχνικής ανάλυσης το www.tradenews.gr και όντας σε τακτή επαφή με τον κορυφαίο - εξ όσων γνωρίζω - Έλληνα αναλυτή και Trader τον Δημήτρη Γονιδάκη, συστήνω σε όσους ασχολούνται με το επικίνδυνο σπορ των χρηματιστηρίων να αδιαφορούν εφεξής για κάθε "σύσταση - έκθεση" των guru που τρώνε τα χρήματα των ανυποψίαστων σαν τις σάρκες του Προμηθέα. Οι αγορές θέλουν γνώση τεχνικών στοιχείων. Τελεία και παύλα.

Αν κάποιος αμφιβάλλει, δεν έχει απλά ΠΟΤΕ δει ή γνωρίσει αληθινούς αναλυτές αλλά διαβάζει κάτι απίθανα του τύπου "διάσπαση της τάδε ζώνης συναλλαγών που οδηγεί σε ταλαιπωρία", "διακράτηση της χ θέσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη", κλπ. Μισοτελειωμένες ελιοτικές αναλύσεις και εγωκεντρικές "αλάνθαστες/νομοτελειακές" φανφάρες.

Ταλαιπωρία δεν λες τίποτα.

Ας είναι. Ο ελληνικός δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο 20άρης, σαλαμοποιείται καθημερινά (και δωρεάν!) από τον κ. Γονιδάκη, στην στήλη με την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στο Ελληνικο Διαδίκτυο, εδώ (στήλη real profits).

Παντού και πάντα: η γνώση και τα επιχειρήματα μας είναι ΔΥΝΑΜΗ.

Εγώ πάντως έχω 2 πρόχειρα για καληνύχτα - που πέρασαν στο ντούκου.


1. "Ο Jimmy Rogers λέει πως οι περισσότερες μεγαλύτερες Αμερικάνικες τράπεζες είναι χρεοκοπημένες" - Reuters 11/12. Ποιος είναι αυτός; Α, ένας κάποιος επενδυτής, ο συνεταίρος τους Soros και από τους πιο γνωστούς Traders.

2. Μερική πολιτική ανασκόπηση 2008 - ΗΠΑ

Κυβερνήτης Ιλινόϊς Rod Blagojevich (D-IL)
Συνελλήφθη για δωροδοκία, τηλεφωνικές απάτες και απάτες με e-mail


Πρώην Κυβερνήτης Eliot Spitzer (D-NY)
διακεκριμμένες σχέσεις με δίκτυο πορνείας


(ωραία η σημαιούλα στο πέτο)

πρώην βουλευτής Vito Fossella (R-NY)
εξώγαμο, οδηγούσε μεθυσμένος (σιγά τα ωά)

(ωραία η σημαιούλα στο πέτο κι εδώ)

πρώην βουλευτής Rick Renzi (R-AZ)
απάτες με ακίνητα, 35 κατηγορίες, συμπτωματικά μέλος της Επιτροπής Ακινήτων της Βουλής (η σημαιούλα δεν φαίνεται)


βουλευτής Charles Rangel (D-NY)
κατηγορείται για μαύρο χρήμα, υπεξαίρεση ποσών, πρέπει να αθωωθεί λόγω φάτσας


πρώην βουλευτής Tim Mahoney (D-FL)
δωροδοκία κατ' επανάληψη για απόκρυψη εξωσυζυγικών σχέσεων (2 σε 1)



πρώην βουλευτής John Doolittle (R-CA),
ξεψάρωσε κι αυτός - αλλεπάλληλες κατηγορίες για δωροδοκίες


πρώην Δήμαρχος Kwame Kilpatrick (D-MI),
απιστία, φόνος, ψευδορκία, παρεμπόδιση δικαιοσύνης (όλα τα σφάζω)



Γερουσιαστής Ted Stevens (R-AK),
o μακροβιότερος Γερουσιαστής (αθώος μου φαίνεται)
καταδίκη για 7 κατηγορίες, όπως αδυναμία να αποκαλύψει την προέλευση χρημάτων, "πιέσεις" για πέρασμα νομοθεσίας που ωφελούσε επαγγελματικά τον γιο του, κλπ. Τόσα χρόνια, ο άμεμπτος, υπέκυψε κατά τας γραφάς. Μία εβδομάδα μετά την καταδίκη ήταν πάντως πάλι υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές. Δυστυχώς τον μαυρίσανε και έγινε ο μακροβιότερος που δεν επανεξελέγη.



πρώην Γερουσιαστής John Edwards (D-NC)
εξωσυζυγικά, εξώγαμα και τα γνωστά πταίσματα


Αυτή ήταν μια μικρή λίστα, όλοι εντός του 2008. Τα καλύτερα χάνουμε.

Να 'χαν και οι τράπεζες κανά εξώγαμο. Αλλά τι λέω.

Τα εξώγαμα των τραπεζών είμαστε εμείς.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tα εξωσυζυγικά δεν τα δέχομαι σαν κατηγορία ούτε για τους πολιτικούς,ούτε για τον δημόσιο βίο του καθενός-ανήκουν στην προσωπική τους ιδιωτική σφαίρα.Και η ποινικοποιήσή της ανήκει στον υποκριτικό και πουριτανικό χώρο της αμερικάνικης συντήρησης και όχι μονο.Κακώς,κατά την άποψή μου,προστίθεται σε μιά λίστα κατηγοριών,είναι δείγμα λαϊκισμού καί μάλιστα φασίζουσας νοοτροπίας.Νομίζω ότι το συγκεκριμένο blog έχει την διακριτική ικανότητα να μυριστεί μιά τέτοια νοοτροπία.

ThomaS_S είπε...

Συμφωνώ.

Γι αυτό και διακωμωδείται το θέμα.

ThomaS_S είπε...

Επίσης να πω ότι αυτό που διακωμωδείται είναι αφενός η "προσκόλληση στις Αμερικάνικες αξίες" και από την άλλη ότι γίνεται της... το κάγκελο και αφετέρου ότι ΑΥΤΟ πουλάνε, την ιδεολογία της καρφίτσας και της κονκάρδας.

Κοίτα τι ωραία χαμογελούν οι ηθικολόγοι. Perfect smile folks.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο χρόνο σου παίρνει περίπου να γράψεις ένα άρθρο σαν αυτό για την ΕΚΤ; Ρωτάω γιατί μπαίνω καθημερινά ελπίζοντας να βρω κάποιο νέο άρθρο :-)

Π.χ. τώρα που θα γίνει α δανεισμός της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, έχεις να σχολιάσεις κάτι; Από ποιους δανείζεται η χώρα μας; Γενικά από ποιους δανείζονται τα κράτη; Τι είναι αυτά τα ομόλογα; Έχεις να μας πεις κάποια πράγματα πάνω σε αυτά τα θέματα; Σου υπενθυμίζω ότι σε σένα μπορεί να είναι απόλυτα κατανοητά αυτά τα θέματα, αλλά σε μένα (και φαντάζομαι σε πολλούς άλλους) όχι!

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέτεις για το blog αυτό.

-elmer

ThomaS_S είπε...

Aρκετό από τον ελεύθερο μου :)

Τα κράτη εκδίδουν ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια (μικρότερης διάρκειας) τα οποία διαθέτουν στην πρωτογενή αγορά (σε μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα) και στην δευτερογενή (σε μικρότερους "παίκτες").
Τα κράτη δανείζονται όπως όλοι από τις τράπεζες, Κεντρικές και Εμπορικές (ως αγοραστές των ομολόγων). Είναι οι πιο αξιόπιστοι δανειολήπτες διότι από πίσω κρύβονται οι φορολογούμενοι, η μεγαλύτερη πιστοληπτική εγγύηση.
Κράτος δύσκολα χρεοκοπεί. Στα "θυσαυροφυλάκια" των τραπεζών "υπάρχουν" (στην ουσία οι εκδόσεις είναι κατά κόρον άϋλες, δηλ. ηλεκτρονίκες, δηλ. τίποτα) στοίβες από αυτά τα "περιουσιακά στοιχεία" τα λεγόμενα και ΙΟUs.
Δες το IOUSA που ανέβασα.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.