Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Ένα ψέμα που το έλεγαν Αλήθεια


Μετά από εβδομαδιαίο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, "υποψιασμένος", μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στον κόσμο, από την τελευταία μου επίσκεψη εκεί, δεν έχω παρά να καταθέσω μια απλή παρατήρηση: ταξί με πιστωτική κάρτα, τηλέφωνο με πιστωτική κάρτα, πρόστιμο τροχαίας με πιστωτική κάρτα (!)...

Ένας πιστωτικός κόσμος που δεν είναι να απορείς πως έφτασε ως εδώ και από την άλλη, ένα μουσείο τραπεζικής τέχνης και ιστορίας. Η πόλη καυχιέται για τον JP Morgan και τον Rockefeller, ο ένας έχει μια πλατεία όπου δεσπόζει το Rockefeller Center (και όπου για να αγοράσεις "εισιτήριο" για να δεις τα "εκθέματα" και την άποψη της πόλης από τον υψηλότερο όροφο, ΔΕΝ δέχονται μετρητά αλλά μόνο πιστωτικές καρτες) - ο άλλος ένα "μουσείο" όπου προβάλλονται οι "φιλανθρωπίες" και τα έργα του. Και βέβαια ο πλούτος και η δύναμη τους. Ειδικά ο JP Morgan έχει συλλέξει ανεκτίμητους θησαυρούς της παγκόσμιας τέχνης.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του, για την ομώνυμη τράπεζα που ελέγχει το 85% της αγοράς παραγώγων παγκόσμια, o Jim Willie, εκδότης ενός από τα πιο ενδιαφέροντα newsletters, του Hat Trick, περιγράφει την δράση του "τέρατος" όπως την χαρακτηρίζει, της JP Morgan. Tο άρθρο αυτό όποιος ενδιαφέρεται ας το διαβάσει εδώ. Προειδοποιώ, όμως, ότι θέλει αρκετή δόση ευθυκρισίας για να μπορέσει κάποιος να ακολουθήσει τον αρθρογράφο. Όποιος έχει συνηθίσει να διαβάζει τους... Χαμαιλέοντες του ελληνικού και παγκόσμιου τύπου, ας μην κάνει τον κόπο.

Αυτοί οι άνθρωποι, οι ειδησεογράφοι και ειδησεολόγοι, αυτοί που πρέπει να αξιολογούν και να μεταφέρουν την είδηση στους πληροφοριοδέκτες, εμάς, έχουν χάσει "frames", όπως συνηθίζουν να λένε οι μοντέρ. Έχουν χάσει ή ξεχάσει ή παραχαράξει κάποια πολύ σπουδαία κομμάτια της πρόσφατης ιστορίας. Θα αναφερθώ σε 2 από αυτά εν συντομία, για να καταλήξω στο προκείμενο.

Tο πρώτο αφορά το περίφημο money supply στο οποίο τόσες φορές έχουμε αναφερθεί από εδώ. Τον μέγιστο παραλογισμό, το κράτος να εκχωρεί σε ιδιώτες (τραπεζίτες) την εξουσία του, να τυπώνει και να κυκλοφορεί το χρήμα, από τους οποίους μετά δανείζεται με τόκο και σε αντάλλαγμα τους δίνει ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια.

Το κράτος, θεωρείται πιστοληπτικά αξιόπιστο γιατί από πίσω του υπάρχουν οι φορολογούμενοι.

Είναι προφανές, ότι όσο δημοκρατική ή δημοκρατικοφανής και να είναι η κοινωνία της Δύσης, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ΔΕΝ υπάρχει, απλά, άλλη εξήγηση από αυτή: οι οικονομικά ισχυροί (οι ισχυρότεροι) έχουν την μέγιστη εξουσία, στον κόσμο αυτό. Την παροχή του χρήματος. Το κράτος είναι διακοσμητικό. Πρέπει ο καθένας να καταλάβει και να αντιληφθεί πλήρως αυτό το πολύ απλό γεγονός. Είναι ό,τι πιο σημαντικό συμβαίνει γύρω μας, σε επίπεδο εξουσίας. Είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τα πάντα. Από το πόσο δουλεύουμε, πόσο φορολογούμαστε, γιατί υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες, διαφθορά, διαπλοκή.

Στις 17/10 στο φόρουμ του tradenews, σε ένα σχόλιο που είχα κάνει, ανέφερα τα εξής:

"Το σύστημα της Federal Reserve δεν έχει λόγο ύπαρξης. Τον ρόλο της μπορεί να τον έχει το κράτος. Ένας Αμερικανός Πρόεδρος, κάποτε, ετοιμάστηκε να αγνοήσει αυτό το σύστημα σκεπτόμενος το απλό: "γιατί να δανείζομαι ως κράτος χρήματα με τόκο και να μην τα τυπώνω εγώ ως κράτος, άτοκα; γιατί να μην καθορίζω το Money Flow;".

Προχώρησε και παραπέρα. ΠΡΑΓΜΑΤΙ τύπωσε κρατικό χρήμα και ετοιμάστηκε να το θέσει σε κυκλοφορία. Ioύνιο μήνα υπέγραψε ένα Διάταγμα, το με αριθμό 11110. Αυτό του επέτρεπε να τυπώνει και να κυκλοφορεί ως κράτος χρήματα. Τύπωσε μάλιστα, όπως λένε και περί τα $4,292,893,825 (ακριβώς). Πέντε μήνες αργότερα, το Νοέμβριο, δολοφονήθηκε. Ήταν το 1963 και ο Πρόεδρος λεγόταν John Kennedy. Το Διάταγμα του ποτέ δεν εφαρμόστηκε (αν και ισχύει ακόμα και σήμερα) και τα χρήματα που είχαν τυπωθεί καταστράφηκαν. Έκτοτε το Έλλειμα και το Χρέος των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν. "

http://www.john-f-kennedy.net/executiveorder11110.htm


Ένα άλλο διάταγμα, είναι το 12631 επί Reagan. Με αυτό δημιουργήθηκε η περιβόητη ομάδα
Working Group on Financial Markets - "Ομάδα Εργασίας επί των Χρηματαγορών".

Αυτή η "ομάδα", της οποίας η δράση, οι αρμοδιότητες, οι σκοποί, η στελέχωση τυλίχτηκαν σε δύο (2) σελίδες χαρτί, η οποία τάχαμου θα ελέγχει την κυκλοφορία στις αγορές και η οποία ιδρύθηκε με αφορμή το μίνι-κραχ του 1987, είναι ουσιαστικά ένα Διοικητήριο, με κεφάλαια απευθείας από την Κεντρική κυβέρνηση, τα οποία φυσικά πουθενά δεν φαίνονται, ούτε ελέγχονται, ούτε και κάποιος γνωρίζει πως και ποιοι τα διαχειρίζονται, με τα οποία "ρυθμίζονται"- σύμφωνα με άδηλα συμφέροντα (ποιων;) - οι αγορές. Την επιτροπή, απαρτίζουν, ο Πρόεδρος της Αμερικάνικης Κεφαλαιαγοράς, ο Πρόεδρος της FED, o Πρόεδρος της Επιτροπής Παραγώγων και φυσικά, εσχάτως, το στέλεχος της Goldman Sachs για 32 χρόνια (από το 1974) Henry Paulson, ως προϊστάμενος της ομάδας. O υπουργός Οικονομικών δηλαδή (για 2 χρόνια). Αυτός που ο συντηρητικός American Spectator είχε κατηγορήσει νωρίς (το 2006) ότι μετατρέπει το υπουργείο οικονομικών σε
Goldman Sachs South. 32 χρόνια είναι αυτά, νερό δεν γίνεται το αίμα...

Η ομάδα ονομάζεται κατά τας γραφάς, "plunge protection team" ή PPT το οποίο μεθερμηνευόμενον είναι "ομάδα προστασίας από την κατάρρευση".

Αυτή η ομάδα, τέκνο της Αμερικάνικης διοίκησης και προϊόν των μεγαλύτερων Αμερικάνικων τραπεζών, με οικονομική δύναμη που ξεπερνάει κράτη ολόκληρα, κεφάλαια απροσδιόριστα, ανεξέλεγκτη, επεμβαίνει κατά το δοκούν στις αγορές. Πως προκύπτει ότι επεμβαίνει;

α. Στις 17/9/2001. μια εβδομάδα μετά τα γεγονότα της 11/9 ο αντ' αυτού του Προέδρου Κλίντον, Τζορτζ Στεφανόπουλος (τον οποίο οι αφελείς συνέλληνες θεωρούσαν "δικό μας" όπως και τον Δουκάκη παλιότερα), δηλώνει στην πρωινή εκπομπή του ABC
"Good Morning America" :

"...ίσως το πιο σημαντικό που υπάρχει (είναι ότι) η Fed δημιούργησε το 1989 αυτό που ονομάζεται "Plunge Protection Team", η οποία είναι, η Federal Reserve, μεγάλες τράπεζες, αντιπρόσωποι του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και άλλων χρηματιστηρίων και οι οποίοι συναντώνται ανεπισήμως έως τώρα έχοντας συνάψει μια ανεπίσημη συμφωνία με τις μεγαλύτερες τράπεζες, να αρχίζουν να αγοράζουν μετοχές εάν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα"

"Στο παρελθόν είχαν δράσει πιο επίσημα. Δεν ξέρω αν θυμάστε, το 1998, υπήρξε μια κρίση ονομαζόμενη "Long Term Capital crisis". Ήταν (το LTC) ένας μεγάλος trader νομισμάτων και υπήρξε μια παγκόσμια νομισματική κρίση. Τότε όλοι, υπό την εποπτεία της Fed, όλες οι τράπεζες, συνενώθηκαν όταν άρχισε αυτό (το LTC) να καταρρέει και στήριξαν τις αγορές συναλλάγματος.Και έχουν (αντίστοιχα) σχέδια, αν τα χρηματιστήρια αρχίζουν να πέφτουν"

β.
Προ Greenspan, o Πρόεδρος της FED Robert Heller,είχε ο ίδιος προτείνει την δημιουργία μιας ομάδας που θα αγόραζε μετοχές σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

γ.
Δύο άρθρα, στην washington post και τη new york post σε ανύποπτο χρόνο περιγράφουν ΑΚΡΙΒΩΣ την λειτουργία της "ομάδας".

δ.
Μόλις πρόσφατα, η ομάδα έβγαλε και ανακοινωθέν. Ήταν στις 6/10/2008...

Πρόσφατα επίσης, ένας τρελός συνωμότης (όπως άλλωστε χαρακτηρίζονται όσοι λένε ή ψάχνουν την αλήθεια τη σήμερον ημέρα), εμφανίστηκε στο cnbc και είπε πως "ξέρετε, τα ράλι των τελευταίων λεπτών στις 24/10 και τις 10/10 στον S&P δεν εξηγούνται - ή μάλλον εξηγούνται, επρόκειτο για Buying της PPT (κάποιοι τα λένε και PPT Rallies)."

Αξίζει να δείτε το βίντεο για το πως όλοι του την πέφτουν, τον διακόπτουν, τον γελοιοποιούν και τον ειρωνεύονται ("δημοσιογράφοι", έτσι;). Μάλιστα η συμπαρουσιάστρια της εκπομπής σπεύδει να μας πει ότι "η εκπομπή δεν τα υιοθετεί αυτά" ενώ ο παρουσιαστής ότι "στείλε μου ένα mail με στοιχεία, το έχω ακουστά αυτά, αλλά δε νομίζω...". Είναι λέει "θεωρίες συνωμοσίας του internet". O δε εκπρόσωπος της Bank of America στο πάνελ λέει ότι είναι "ηλιθιότητα" (silly). Μετά πίνει λίγο νεράκι από ένα μπουκάλι να ηρεμήσει...

Πιστεύει κανείς ότι θα ξαναβγεί ποτέ αυτός ο άνθρωπος στον αέρα;

Για αυτά τα Rallies όμως έχουν και άλλοι "απορίες", στο Bloomberg.

Και για την ύπαρξη και την αδιαφάνεια της ομάδας ρώτησε σε προεκλογικό debate τον McCain ο Ron Paul, άλλος ένας τρελός και συνωμότης.

Θαυμάστε διαύγεια και εντιμότητα στην απάντηση του πολιτικού ανδρός. Αξίζει. Ήταν ο ένας από τους 2 υποψήφιους προέδρους του κόσμου.



Εν πάση περιπτώσει η PPT δυστυχώς υπάρχει και εάν θέλετε να εντρυφήσετε περισσότερο διαβάστε την ακόλουθη μελέτη 41 σελίδων. Ό,τι πιο εμπεριστατωμένο...

TheVisibleHand.pdf

Παρεμπιπτόντως: Με τι ασχολείται ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος σήμερα; Είναι παρουσιαστής εκπομπής στο ABC...

Φαντάζομαι κάποιοι από εσάς να σκέφτονται: Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα ανήκουστα; Τα αδιανόητα; Τα οδυνηρά; Στις ΗΠΑ; Το λίκνο της δημοκρατίας;

Αγαπητοί φίλοι, αν η σκέψη σας ταξιδεύει καλοπροαίρετα κάπου εκεί ή κάπως έτσι δεν σας κακίζω. Διότι όπως πολλοί δεν θα ξέρατε τα όσα είπε ο Pinter στην βράβευση του με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας ή δεν θα τα είχατε ακούσει, (9/11 το βίντεο στον Επίκουρο) άλλοι τόσοι δεν θα γνωρίζετε ότι το 2007, βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ, ο δημοσιογράφος
Charlie Savage, για σχετική αρθρογραφία του όπου αποκάλυπτε ότι:

ο Πρόεδρος Bush έχει παραβιάσει - παρερμηνεύσει - παρακάμψει, όχι 1, όχι 2 αλλά 75ο νόμους που έχει ψηφίσει το Κογκρέσο εκδίδοντας τα λεγόμενα signing statements, δηλαδή σα να λέμε "ερμηνευτικές εγκυκλίους" με εντελώς αντίθετο πολλές φορές περιεχόμενο από το ψηφισθέν νομοθέτημα...!

Αν αυτό δεν είναι δικτατορία, τότε ποιο είναι;

Ή μάλλον όχι: είναι κάτι πολύ χειρότερο. Είναι έλεγχος, αυταρχισμός, παρεμβατισμός, κατάχρηση εξουσίας και πολλά αλλά χαρακτηριστικά απολυταρχικών καθεστώτων στην ιστορία, αλλά με μία σατανική διαφορά: Το κοινό, οι πολίτες, οι λαοί, οι κοινωνίες - όπως θέλετε πείτε τα, πιστεύουν το ΕΝΤΕΛΩΣ αντίθετο.

Ότι τάχα ζουν δημοκρατικά, ελεύθερα, με σεβασμό και αξιοπρέπεια στα θεμελιώδη δικαιώματα τους.

Αυτή είναι η εποχή μας. Η εποχή των κοιμώμενων αγελάδων και των λύκων που ντύθηκαν αρνάκια.

Ο αξιόλογος *τρελός - συνωμότης μην ξεχνιόμαστε* Michael Bolser του Le Metropole Cafe" το 'πε καλά για τον Dow Jonew.

"Ο DOW είναι μια πεθαμένη μπανανία, μια δικτατορία σε πλήρη στρατιωτική ένδυση, η οποία έχει τοποθετηθεί στο παράθυρο του κάστρου, κουνώντας με έναν μηχανικό μοχλό το χέρι του πτώματος, το οποίο χαιρετάει το πλήθος στην Wall Street"

Ο Bolster, παλεύει χρόνια ο κακομοίρης να ενημερώσει για την χειραγώγηση στην αγορά του χρυσού, όπου είχαμε αναφερθεί παλιότερα. Μια αγορά που θυμίζω, είναι σε Bear Market αν και ο χρυσός παραδοσιακά είναι hedge μέταλλο και εν γένει αξία, αξία προστασίας πάει να πει (και εν τέλει αξία πραγματική, όχι χάρτινη) και αφετέρου - αν πιστέψουμε στο ότι η χείρα του Adam Smith που ρυθμίζει τις αγορές με βάση την προσφορά και την ζήτηση υπάρχει (γελάστε, δεν είναι κακό) τότε - ας ξέρουμε ότι η παγκόσμια παραγωγή χρυσού είναι μικρότερη από την παγκόσμια ζήτηση ή στην καλύτερη περίπτωση ίση, εδώ και πολλά χρόνια.

Πάω όμως και στο προκείμενο για να κλείσω τη σημερινή παράθεση.

Tο τελευταίο BusinessWeek μας ενημερώνει ότι οι subprime-λύκοι είναι πίσω.

Στο κύριο άρθρο, ο συντάκτης αναλυτικά αναφέρει το νέο μεγάλο κόλπο:
Αφού πλέον δεν μπορούμε να δανείζουμε όπου - όπου, η κυβέρνηση παρέχει την δυνατότητα δανεισμού σε "χαμηλής πιστωτικής διαβάθμισης" νοικοκυριά, παρέχοντας η ίδια εγγύηση για τα δάνεια που λαμβάνουν. Ω του θαύματος, από 1 στα 25 το 2007, τα δάνεια αυτά πλέον αποτελούν το 1 στα 4 νέα δάνεια. Οι διαδικασίες είναι αδιαφανείς και ο οργανισμός μέσω του οποίου παρέχονται οι εγγυήσεις (ο Federal Housing Administration) είναι σε αδυναμία λόγω έλλειψης μέσων και προσωπικού να ελέγξει τα δάνεια αυτά. Αποτέλεσμα να γίνεται ό,τι και πριν. Δάνεια αέρα με εγγύηση τίνος; Το Δημοσίου άρα των φορολογουμένων.
Έχουμε φτάσει στο σημείο εγώ να εγγυώμαι το δάνειο του δίπλα για να ζήσει μια τράπεζα και τα κερδοσκοπικά πιράνχας που έχουν το θράσος να κάνουν και κριτική ή πολιτική (βλ. πχ τους Αράπογλου και τους Βγενό της δικιάς μας χώρας).

Αλλά το ζουμί είναι αλλού. Ο συντάκτης μας αναφέρει το εξής ωραίο παραμυθάκι. Η Goldman Sachs αγοράζει με τα λεφτά του Bailout ένα πακέτο "τοξικών δανείων" από την Equity One αντί $0.63/1. Δηλαδή στο 63% της αξίας τους. Στη συνέχεια μετατρέπει τα δάνεια αυτά σε δάνεια εγγύησης υπό την FHA (πώς τα μετατρέπει; lol που λέγαμε στα chats κάποτε). Άρα η τράπεζα έχει εγγυημένο το σύνολο της αξίας των δανείων, το 100%.

Αυτόματα η τράπεζα έχει ένα 40% σχεδόν κέρδος. Με τα λεφτά των φορολογούμενων έκανε την "μπάζα". Με τις διασυνδέσεις της την "μετατροπή". Και με τα λεφτά των φορολογούμενων (ως εγγύηση πλέον) τσέπωσε τα "κέρδη". Αυτές είναι δουλειές φίλοι μου. Αυτό είναι κράτος. Όχι σαν κάτι άλλα, σαν την Ελλάδα, που δεν αφήνουν ένα σαν τον Ανδρέα να αγοράσει 2-3 τράπεζες, να τον δούμε αύριο και στην Βουλή, να ασκεί κοινωνική πολιτική. Και με υπουργό τύπου έναν σαν τον Μαυρίδη, φυσικά.

Και με πολίτες - χαχόλους - κλακαδόρους σαν κι εμένα, εσένα, όλους. Να χειροκροτούμε σαν αγελάδες τους λύκους της αρεσκείας μας ο καθένας. Και να αισθανόμαστε ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ.

Προσωπικά, η υπερηφάνεια μου, ως πολίτη του κόσμου τούτου έχει στερέψει.

Ίσως αυτός να είναι ένας καλός οιωνός.
Από την στιγμή που πιο κάτω δεν πάει, προσωπικά αποφάσισα να πάω σιγά-σιγά στον αφρό.

Ελπίζω να συμβαίνει και αλλού. Εξάλλου μόνιμος ύπνος είναι αυτός του τεθνεώτος...

__________


υγ. η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ (άρα η εναρμονισμένη και κατευθηντήρια νομοθεσία για ολόκληρη την Ευρώπη) ορίζει:

"... ως χειραγώγηση της αγοράς» νοούνται:

α) οι συναλλαγές ή οι εντολές για τη διενέργεια συναλλαγών:

— µε τις οποίες δίνονται ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις για τη ζήτηση, την προσφορά ή την τιµή μίας μετοχής ή οποιουδήποτε άλλου χρηματοπιστωτικού μέσου, ή

— µε τις οποίες διαµορφώνεται, από ένα ή περισσότερα πρόσωπα που ενεργούν από κοινού, η τιµή μίας μετοχής ή ενός άλλου χρηµατοπιστωτικού µέσου σε µη κανονικό ή τεχνητό επίπεδο,

β) οι συναλλαγές ή οι εντολές για τη διενέργεια συναλλαγών µε τις οποίες χρησιµοποιούνται παραπλανητικές µεθοδεύσεις ή κάθε άλλη παραπλάνηση ή τέχνασµα,

γ) η διάδοση µέσω των µέσων µαζικής ενηµέρωσης, περιλαµβανοµένου του διαδικτύου, ή µε οιοδήποτε άλλο µέσο, πληροφοριών οι οποίες δίνουν ψευδείς ήπαραπλανητικές ενδείξεις σχετικά µε τα χρηµατοπιστωτικά µέσα."


Καλά κρασιά.






8 σχόλια:

john είπε...

ρε φιλε το μονο που μπορω να σου πω ειναι ενα μεγαλο ευχαριστω για την δουλεια που κανεις και μας χαριζεις

Ανώνυμος είπε...

"ρε φιλε το μονο που μπορω να σου πω ειναι ενα μεγαλο ευχαριστω για την δουλεια που κανεις και μας χαριζεις"

Το παραπάνω σχόλιο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.....keep walking!!

marios είπε...

Αγαπητέ Θωμά, συνέχισε ακάθεστος να μας ενημερώνεις-ανοίγεις τα μάτια....

Ανώνυμος είπε...

polu kalo arthro

Ανώνυμος είπε...

mesa se olo auto to paixnidi pou exoune stisei xronia, htan kai to internet...alla eutuxos gia mas tous ksefige, kai mporoume na diavazoume kai auta kai na ksipname, euxaristw poli, sunexise tis sfaliares mpas kai isiwsoume.

Ανώνυμος είπε...

"Ότι τάχα ζουν δημοκρατικά, ελεύθερα, με σεβασμό και αξιοπρέπεια στα θεμελιώδη δικαιώματα τους."

Σαν να περιγράφεις κομουνιστικό καθεστώς στα καλύτερά του.

Κατά τα άλλα άλλο ένα πολύ καλό άρθρο.

Ανώνυμος είπε...

Akrivos..vionoume ena theatro paralogou,tin megaliteri apati simpantikos isos..me thimata enan olokliro planiti..ta pragmata miloun apo mona tous,sinexise na anigis matia ke miala to xriazomaste.

Γ. Ζέρος είπε...

Θωμά, έχω γοητευτεί. 3 μέρες τώρα διαβάζω το blog σου, τα έπιασα από την αρχή και το ακολούθησα γραμμή-γραμμή μέχρι τέλους.
Θα ήθελα όμως να πας την σκέψη σου ένα βήμα πιο πέρα και να μας εξηγήσεις, κατά πόσο όλη αυτή η "κρίση" είναι ένα ενδογενές πρόβλημα του μονεταρισμού ή μία εκούσια γενικευμένη επίθεση για την καταλήστευση του κόσμου. Ευχαριστώ.