Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

SENTIMENT by Tradenews - Σαβ Αύγ 30, 2008 10:01 pm

Mεγάλη κουβέντα γίνεται τελευταία στην Αμερική για το εάν το Αμερικάνικο Δημόσιο πρέπει ή όχι να εγγυηθεί για ομόλογα συνδεδεμένα με τις 2 αμαρτωλές, την Fannie Mae και την Freddie Mac.

To συνολικό ποσό είναι της τάξης των 5 τρις δολαρίων περίπου, οπότε είναι πολλά τα λεφτά, Άρη. Η παροχή μιας τέτοιας εγγύησης θα διπλασίαζε εν μία νυκτί το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ. Για να αντιστοιχίσουμε τα νούμερα, $5 τρις ισοδυναμούν με 25 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας...
Και με το μισό των ΗΠΑ. Ίσως τώρα γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αναστολή διαπραγμάτευσης για την Fannie Mae (27/8 ), η αναζήτηση κεφαλαίων, το πιθανό "σκάσιμο" των ομολόγων, κλπ

Και βέβαια αυτοί οι οποίοι κατέχουν τις αξίες, είναι η ελίτ των χρηματοπιστωτικών οργανισμών αλλά και ολόκληρα κράτη...

Το τελευταίο διάστημα FED και ΕΚΤ προσφέρουν αφειδώς μέσω των δημοπρασιών, ζεστό χρήμα στις τράπεζες, περί τα $50 δις κάθε τόσο, ένθεν κακείθεν. Σημειώστε: στις 26/8 η FED μοίρασε $75 δις περίπου για 28 ημέρες. Επιτόκιο: 2,38%.
Έχει ήδη δώσει $2 τρις σε έναν χρόνο...

Υπάρχει μια πρεμούρα στο σύστημα. Και υπάρχουν 2 απόψεις: η μία λέει "τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτά που μας λένε" και η άλλη "τα πράγματα είναι καλύτερα απ' ό,τι μας παρουσιάζουν".

Δεν ξέρω. Υποστηρίζω όμως έντονα την πρώτη άποψη.

Και παραθέτω έναν πίνακα από την έκθεση του Αμερικάνικου Υπουργείου Οικονομικών, που αναφέρεται στα ποσοστά που κατέχουν σε αμερικάνικα χρηματόγραφα/αξιόγραφα ξένες χώρες/πολίτες/οργανισμοί.

Περί τα 10 τρις δολ το 2007... Είναι εδώ όλη η έκθεση http://www.treas.gov/tic/shl2007r.pdf

Σε άλλο σημείο, ένα χρόνο πριν, είχα πει για την έννοια του decoupling http://www.tradenews.gr/forum/viewtopic.php?t=2196. Θα απασχολήσει κι αυτό πλέον.

Παρατηρείστε στον πίνακα ότι Κίνα και Ιαπωνία φαίνεται να κατέχουν αξίες ίσες με 2 τρις δολάρια, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό ($1,9 τρις) αφορά χρηματόγραφα δανεισμού του ΥπΟικ των ΗΠΑ και της κεντρικής κυβέρνησης! Μεγαλύτεροι χρηματοδότες των ΗΠΑ δηλ., Κίνα και Ιαπωνία...

Και επίσης, ότι οι φορολογικοί παράδεισοι Καϋμάν και Λουξεμβούργο πρωτοστατούν στους κατόχους μετοχών... Το 1/4 της αξίας τους (περί τα 800 δις δολάρια) βρίσκονται στις παραπάνω χώρες και στην Ελβετία. Kαι ακόμα δείτε τον συντριπτικό δανεισμό εταιρειών από αυτές τις πηγές (Corporate LT Debt)

Αυτά πλήν των άλλων, τα παραθέτω για τους ηλίθιους που αναπαράγουν συχνά την καραμέλα ότι τάχαμου το ΧΑΑ υποφέρει επειδή λέει, πουλήθηκε στους ξένους. Ας ξέραμε ποιοι τελικά είναι πίσω από αυτές τις υπεράκτιες εταιρείες - φαντάσματα που κινούν τις αγορές παγκόσμια, τις δραστηριότητες τους, το πόθεν έσχες τους και τότε, ας τα ξαναλέγαμε.

Τα ξαναλέμε.

(LT = Long Term, ST = Short Term)

κάντε κλικ για μεγένθυνση εικόνας




Δεν υπάρχουν σχόλια: