Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

The Muppet Show

Είμαστε σε διαδικασία "μεταφοράς" αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ σε κάποιες προκλήσεις, αν και πολλές έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Θα αναφερθώ σε μία και θα ήθελα να εκπαιδευόμαστε όλοι σιγά - σιγά σε αυτήν την ανάγνωση πίσω από τις γραμμές, δεν είναι δύσκολο και είναι και αναγκαίο.

Είχα πει και παλαιότερα ότι οι Αμερικάνικες Τράπεζες βυθίζονται ενίοτε σε κρίσεις και πανικούς, αλλά αυτή η οποία πάντοτε επιπλέει ιστορικά, είναι η JPMorgan.

Είχα πει για την συνύπαρξη σε αυτήν την Τράπεζα των 2 μεγαλύτερων behind-the-scenes κολοσσών, του Morgan και του Rockfeller.

Έχει αναλυθεί επαρκώς, ο ρόλος τους στο σύστημα.

Έχει επίσης επαρκώς παρατεθεί, σε τι συνίσταται η συνεισφορά τους στο τοπίο ζούγκλας στο οποίο σήμερα έχουμε φτάσει, κράτη και εταιρείες και σύντομα δυστυχώς, κοινωνίες και έθνη ολόκληρα.

Η Τράπεζα αυτή, η JPMorgan Chase, όπως διέρρευσε σήμερα από "ανθρώπους που γνωρίζουν", πέτυχε κέρδη στις αγορές παραγώγων $5 δις το έτος που οι άλλοι βούλιαζαν, το 2008. Φυσικά τα στοιχεία "δεν ανακοινωνονται".

Σε ένα έτος, σημειωτέοντ, που τόσα ήταν και τα συνολικά κέρδη τους, $5,6 δις...

Μαγκιά τους, θα πει κάποιος, αυτό δεν στοχεύουν;

Ο σκοπός τους αγιάζει τα μέσα τους.

Η τράπεζα αυτή η οποία είναι εμπλεκόμενη σε ένα ξεφόρτωμα $138 δις τοξικών (της; ) δανείων στην καταρρεύσασα Lehman, συνεπικουρούμενη από την FED της Νέας Υόρκης το περασμένο φθινόπωρο - εις την οποία FED N.Y. επικεφαλής δε, ήταν το τέκνο της Timothy Geitner, σημερινός υπουργός Οικονομικών...

Θυμίζω

"Τον Πρόεδρο επί 5ετία της FED της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του και ο παππούς του μεγαλοστελέχη της Ford. O ίδιος μεταξύ άλλων δούλεψε για 3 χρόνια στην εταιρεία του Χένρι Κίσινγκερ (του γνωστού...). Η εταιρεία του Κίσiιγκερ παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε καμιά 25αριά επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών η AIG, η Lehman Brothers, JP Morgan, κλπ κλπ. Με ιδιαίτερη συμμετοχή στην εταιρεία του Rockefeller την Council of the Americas. Μαζί με την Ford (φυσικά) και όλην την αφρόκρεμα. Mέλος επίσης ο νεαρός, του G30, ενός επίσης αραβουργήματος του Rockfeller Group.
Ο Δημοκρατικός Geithner μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Paulson και τον "ανεξάρτητο" Bernanke ενορχήστρωσαν όλες τις συγχωνεύσεις, τις σωτηρίες ("bailouts") και τους "καταποντισμούς" των Bear Sterns, AIG, Lehman Brothers κλπ πίσω από τις κουρτίνες όπως μας λένε το Time και οι New York Times."
(Επίκουρος 6.12.2008)

Η τράπεζα αυτή η οποία έχει θέση στην αγορά παραγώγων $87 τρις (ναι, τρισεκατομύρια δολάρια) σύμφωνα με την έκθεση του - κατά τ' άλλα - "εγγυητή" του τραπεζικού συστήματος O.C.C (Comptroller of the Currency) για το 3ο τέταρτο του 2008, δηλαδή μια θέση που ισοδυναμεί με το ήμισυ του συνολικού αριθμού ανοιχτών συμβολαίων (τα οποία είναι $175 τρις) - όπου η 2η είναι η δοκιμαζόμενη (επιεικώς) Bank of America ($38 τρις)...και πιο πίσω η παραπαίουσα Citi ($35 τρις).

Όλοι οι άλλοι στο πλην, και αυτή εμφανίζει κέρδη. Ένας - ένας οι ανταγωνιστές στο καναβάτσο, αυτή μπροστά.

Το παιχνίδι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο της ιστορίας και θα οδηγήσει σε υπερσυγκέντρωση αν λήξει "ομαλά".

Οι συναλλαγές αυτές των τρις δολαρίων διενεργούνται Over The Counter (OTC) ως επί το πλείστον, δηλαδή σε μη θεσμοθετημένες αγορές, "εξωχρηματιστηριακά". Παίζουν μπαρμπούτι κανονικά, χωρίς νόμους και κανόνες, κλωτσόντας την υδρόγειο σαν τόπι.

Στην εποχή της υποκρισίας, της ατέλειωτης φαυλότητας και λαμογιάς που ζούμε, με τα ζώωδη ένστικτα να επικυριαρχούν ατομικά και συνολικά, όπου γης, κανείς από τους εμπνευσμένους ηγέτες που τα μυαλά τους όλα χωράνε σε ένα φιαλίδιο, δεν αντιλαμβάνεται τέτοιας έκτασης κινδύνους, μεθοδεύσεις, χειραγώγηση. Από την άλλη, αυτοί των οποίων οι τσέπες έχουν ξεχειλώσει για να χωρέσουν οι τενεκέδες με τα λάδια και που μπουκωμένοι από τον χαρτοπόλεμο του χάρτινου αυτού συστήματος, βγάζουν τον σκασμό ή συνειδητά παραπλανούν, δεν έχουν φυσικά κανένα λόγο να "πάνε κόντρα".

Δείτε τον πίνακα που ορίζει τι είναι φούσκα ΚΑΙ μονοπώλιο, by the book, λες και είναι φτιαγμένο για αντιπαράδειγμα σε πανεπιστημιακό σύγγραμα (κάντε κλικ για μεγέθυνση):


Και βγαίνει σήμερα, όπως σχεδόν κάθε μέρα, η οπερέτα του Broadway, το Best Seller, τα φαντάσματα της Οικονομικής Όπερας, το δίδυμο της σωτηρίας (διδυμάκι forecast) Βernanke - Geitner και κατακεραυνώνουν την AIG η οποία λέει λειτουργούσε σαν hedge fund, εκμεταλλευόμενη "κενά της νομοθεσίας" και κατακορόϊδεψε το κατά τα λοιπά, έντιμο και ηθικοκεντρικό αυτο καρναβάλι, που λέγονται "αρχές", "εποπτικοί οργανισμοί" και τα τοιαύτα, τους κατά τα άλλα έξυπνους αλλά τόσο άχρηστους αυτούς αρλεκίνους.

Όταν την ίδια στιγμή αποκρύπτεται (έτσι όπως αποκρύπτεται) πχ ότι μία Τράπεζα κρατά στα χέρια της μια βόμβα ίση με το διπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ σε αγορά χωρίς κανόνες, χωρίς έλεγχο. Και από πίσω αυτοί που σκάνε - δεν σκάνε, πάνε - δεν πάνε, φορτωμένοι με κάτι "κοτρώνες" αέρα κάποιων τρις $. Σε αυτό το χωνί, χωράει ο πάσα εις οσφυοκάμπτης (ο Μπλαιρ είναι ήδη από πέρυσι στέλεχος, λχ)

Πόση άλλη κοροϊδία;

Θλάσεις στους πνεύμονες και ξεχαρβαλωμένες τρόμπες βουνό, από το φούσκωμα τόσων δεκαετιών, από τις παραβλέψεις και τις αβάντες και τώρα θαρρούν πως θα ταϊζουνε σανό από τα ράντσα τους τον κόσμο που έφεραν ως εδώ.

"Μας κορόϊδεψαν".

Πόσο αποτυχημένος πρέπει να είσαι, (failure που λένε και οι Αμερικάνοι), για να λες με κορόϊδεψαν για να δικαιωθείς. Και να φουσκώνεις (σε αυτό είσαι καλός) από αθωότητα...

Η έκθεση, καταχωνιασμένη όπως όλα τα στοιχεία που κάποιος ψάχνει και μπορεί να τον οδηγήσουν σε εποικοδομητικές κρίσεις είναι εδώ.

Μπορείτε αν θέλετε να πάτε ευθεία και να την ψάξετε μόνοι σας από το site του OCC.
Κάθε χρόνος κάτω από 15' είναι ρεκόρ και παρακαλώ να με ενημερώνετε...

Από εκεί "τραβάμε" και το επόμενο διάγραμμα με τα στοιχεία περί της "τοποθέτησης" σε συμβόλαια χρυσού των εμπορικών τραπεζών.

Κοιτάξτε έκρηξη εσχάτως.

Μην απορήσει ουδείς αν του χρόνου το μέταλλο θα βρίσκεται στα 2 ή 3.000$.

Θα πρόκειται για "ασφαλή παράδεισο" κλπ ζαρζαβατικά που συνοδεύουν τις τραπεζόφερτες χρηματιστηριακές χειραγωγήσεις. Μια φούσκα ακόμη στα τραπεζικά derivatives desks. Το ίδιο το μέταλλο που τόσα χρόνια υπέφερε από την υποτιμητική κερδοσκοπία και από άλλες σαθρές μεθοδεύσεις όπως παλαιότερα έχει τονισθεί (βλ. GATA για περισσότερα) τώρα σε ρόλο El Salvador.

Και κάτι τελευταίο από την έκθεση. Το ξεφούσκωμα που χρειάζεται για να επανέλθει η υγεία, δεν αρκείται σε σόδες, γνωστό πλέον αυτό.

Κοιτάξτε όμως που είμαστε και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να καλύψουμε για μια ΕΠΑΡΚΗ απομόχλευση (deleveraging). Κοιτάξτε, να το πω απλά, πόσο ακόμα αέρας πρέπει να βγει από το μπαλόνι για να πάμε μόλις λίγα χρόνια πίσω το ρολόϊ. Ακόμα είναι σαν να μη συνέβη τίποτα.

Το συμπέρασμα απλό: αφήστε τους να σκάσουν, αλλιως σε 1, 2 , ή 3 χρόνια, θα σκάσει το σύμπαν.

(ήδη ετοιμάζεται και τρίτο πακέτο "βοηθείας", $750 δις, ένα κάθε δίμηνο...)

Σύντομα από το νέο site.






3 σχόλια:

grsail είπε...

Aποκαλυπτικός! Η αλήθεια εκτός από σκληρή είναι και ... παγερή!
Πήρα το θάρρος να κάνω παραπεμπτικό post στο δικό μου βλογ :-)

Ανώνυμος είπε...

tora o gordon sto kongreso the future is NOT in a national bank but an international bank

kai sti sinodo ton europeon ektos ton logidrion tou peri NEW DEAL kai tis skepheis gia pagosmio sistima elenxou trapezon...

ox..ox...ox NEW WORLD ORDER HERE WE COME!!!!

Ανώνυμος είπε...

http://axinosp.blogspot.com/2009/03/jpmorgan-5.html