Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

The Wizard(s) of Oz


Έχουμε βασιστεί αρκετά στο επιχείρημα ότι η παρούσα κρίση θα είναι βαθειά, διαρκής και έντονη.

Έχουν δοθεί κατά καιρούς τα στοιχεία που υποστηρίζουν την εκτίμηση αυτή.

Είδαμε και ιστορικά αλλά και πιο πρόσφατα, αρκετά διαγράμματα και πίνακες προς αυτήν την κατεύθυνση, τα οποία καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα:

- Οι αγορές ελέγχονται από τις Τράπεζες. Κεντρικές και Ιδιωτικές. Η τοποθέτηση των τραπεζών στις αγορές είναι πολλαπλάσια από τον παραγόμενο πλούτο και συγκρτικά πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οντότητα, από την άποψη των κεφαλαίων που διακινούνται. Είναι πολλά τα χρήματα, πάει να πει, ακόμα πιο πολλά όμως τα χρέη. Δεκαπλάσια.

- Το σύστημα αυτό, βασίζεται στην πιστωτική επέκταση. Στην δημιουργία όλο και περισσότερων χρεών. Εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Το χρήμα που το υποστηρίζει λειτουργεί ως μέσο πίστης και όχι αξίας. Ουσιαστικά δεν έχει αξία, ενώ η συνεχής υπερπαραγωγή νέου χρήματος, απαξιώνει το ήδη υπάρχον.

- Ως οφειλέτες και τροφοδότες του συστήματος αυτού, πρωτοστατούν τα κράτη και οι καταναλωτές.

- Ο βαθμός της επέκτασης είναι τέτοιος που τα κράτη θα αδυνατούν κάποια στιγμή να (δια)σώσουν τις υδροκέφαλες εταιρείες/επιχειρήσεις και επίσης αρκετά θα βρίσκονται στην δυσχερή θέση να σώσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Δηλαδή τους πολίτες τους.

- Ο έλεγχος των συμμετεχόντων σε αυτή την φούσκα είναι ανεπαρκής έως ύποπτος. Ελεγκτές και ελεγχόμενοι σχεδόν παντού διαπλέκονται, ενώ το κράτος ως μεγαλο-οφειλέτης, εχει όλα τα σχετικά προνόμια και δεινά του ρόλου του: έχει την πιο ισχυρή άποψη αλλά ταυτόχρονα η επιβίωση του εξαρτάται από την επιβίωση των ελεγχόμενων. Άρα ο έλεγχος καθίσταται συχνά "διάτρητος" και επίσης το ίδιο το κράτος αναξιόπιστο και αδύναμο.

- Στις πλάτες των απλών ανθρώπων στους οποίους στηρίζεται το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα, ταυτόχρονα πέφτει και το βάρος της επιβίωσης αυτού του σαθρού κατασκευάσματος. Ο κόσμος όμως δεν αντιδρά διότι έμαθε να "ενημερώνεται" και να "κρίνει" μέσα από τα μάτια αυτών που - από το συμφέρον που τους οδηγεί - δεν βλέπουν, δεν ακούν δεν κρίνουν, δεν πράττουν. Δηλαδή των τυφλών, κουφών, άβουλων και κενών πολιτικών και ΜΜΕ.

- Τέλος, η κρίση είναι παγκόσμια. Η οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης της τοπικά, οπουδήποτε, είναι στα πλαίσια της ανεπάρκειας, πολιτευομένων και ανιπολιτευομένων. Αυτών που εξουσιάζουν και αυτών που εξουσιάζονται.

Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, είμαστε όλοι συνένοχοι. Είναι μια παραδοχή που πρέπει όλοι να κάνουμε, αν θέλουμε τίμια να δούμε την πραγματικότητα στα μάτια.

Στην Αμερική αυτή την στιγμή, οι Τράπεζες βάσει στοιχείων, έχουν ως αποθέματα στο ενεργητικό τους περί τα $370 δις σε ρευστότητα.

Την ίδια στιγμή εγγράφουν ως "περιουσία" περί τα $9,5 τρις σε δάνεια. Έχουν δανείσει 30 φορές περίπου αυτά που έχουν. Ενώ καταγράφουν "καταθέσεις" περί τα $7 τρις. Ταυτόχρονα έχουν δανειστεί (και χρωστάνει οι ίδιες) περί τα $2,39 τρις. Και το χαρτοφυλάκιο τους σε ακίνητα ανέρχεται στα $3,6 τρις.



Δηλαδή για όσους δεν κατάλαβαν: μου έχεις δώσει 7 ευρώ να στα "φυλάω" με τόκο ως θεματοφύλακας, έχουν μείνει στην τσέπη 40 λεπτά, έχω δανείσει (με χάρτινο αέρα) 9,5 ευρώ και χρωστάω επιπλέον 2,4 ευρώ. "Ευτυχώς" εχω ακίνητα αξίας 3,6 ευρώ. Όμως, λόγω της φούσκας που δημιούργησα, τα δάνεια που "εχω" αρχίζουν και 'σκάνε' και τα χρήματα που τους αντιστοιχούν στο "ενεργητικό" μου, "διαγράφονται".

Τα ακίνητα που κατέχω, απαξιώνοντα ήδη σε ρυθμό 20% από πέρυσι.


Και πρέπει με ό,τι μου μένει να καλύψω καταθέσεις 2οπλάσιες από το πορτοφόλι μου και να εξοφλήσω υποχρεώσεις 10 φορές πάνω. Κοινώς, ΔΕΝ έχω.

Τι κάνω; Η Κεντρική μου τράπεζα με δανείζει σαν τρελή. Σε ρυθμούς ρεκόρ...


Και εκεί που η κατάσταση εξομαλύνεται οι αγορες βρίσκουν πάτους και εκεί που τα πράγματα αγριεύουν, αγριεύουν και οι αγορές. ΤΙ σύμπτωση!

Κάποτε οι Αμερικανοί Τραπεζίτες έλεγαν ότι είναι ντροπή να δανείζεσαι από την FED. Τραπεζική ντροπή (αν υπάρχει τέτοιο οξύμωρο). Κάποτε; πότε;

Τα τελευταία 20 χρόνια ας πούμε. Μέχρι το 2007...


Και προς το παρόν, στην κατηφόρα μου παίρνω μαζί μου και τον μισό κόσμο. Διότι τα εκ χάρτου και αέρος κοπανιστού ομόλογα (IOU's) μου, βρίσκονται τα μισά εις την αλλοδαπήν σε χαρτοφυλάκια "τρίτων" - κατά βάση κρατών που τα θεωρούν "περιουσία":



Διότι, για να γίνω ο ηγέτης τους κάποιος έπρεπε να με δανείσει...Aυτοί δηλαδή! Προσέξτε: Το κράτος, το οποίο μπορεί το ίδιο να τυπώνει και να κυκλοφορεί το χρήμα ΑΤΟΚΑ, παραχωρεί αυτή τη δυνατότητα αλλού και στη συνέχεια δανείζεται το ίδιο με ΤΟΚΟ. Κανείς δεν μιλάει, είναι φυσιολογικό.

Άλλα κράτη, με αναγνωρίζουν ως οικονομικό και παγκόσμιο ηγέτη τους, μεν, αφού πρώτα τα ίδια με δανείζουν για να είμαι παντοδύναμος, δε. Σα να λέμε, δώσε μου το μαστίγιο σου να σε κάνω σκλάβο μου. Κανείς δεν μιλάει, είναι (κι αυτό) φυσιολογικό.

Και τώρα κλαίνε πολλές χήρες στην λεοντή του βασιλέως. Τι θα γίνει αν αύριο τα "βαριά ομόλογα" μου αρχίζουν να καταρρέουν; Aν κάποιοι σταματήσουν να με εμπιστεύονται και αρχίζουν να ξεπουλάνε; Αν , κατά συνέπεια, οι αποδόσεις τους εκτοξευθούν, όπως συνέβη σε πιο ήπιες κρίσεις στο παρελθόν;


Είναι Αμερικανικό το φαινόμενο; ΟΧΙ. Easy - cheap Credit το λένε και όλα τα κράτη κλαίνε.

Ιδού και η Ελλάς:


...και ένα γράφημα δικό μας:

ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ.

Tα ελληνικά ομόλογα, ήδη, ως ένδειξη φόβου και αναξιοπιστίας του ελληνικού κράτους, έχουν σκαρφαλώσει, σε σχέση με το Γερμανικό, κατά 175 μονάδες βάσης. 1,75%.

10% δίνεται στην χώρα μας, πιθανότητα να καταρρεύσει. Το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, με Ιρλανδία και Ιταλία. Τι φtαιεί; Το δημόσιο χρέος είναι το 2ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Σε ποιους χρωστάμε άραγε;


Η πιθανότητα δίνεται από το http://www.markit.com/information/products/cds.html
το οποίο είναι ένας οργανισμός αποτίμησης των CDS. Τόσο καλά.
Μας παίζουν σαν "φαβορί" στο καζίνο τους. Γκανιάν το ζερό, που λένε. Εδώ φυσικά σιωπή. Τα γκάλοπ (τους), οι ειδήσεις (τους) είναι πιο σημαντικά. Δεν είναι άλλωστε αυτά τα στοιχεία ακόμα "επίσημα". Δεν τα ακούσαμε "επίσημα" από έναν πολιτικό ή δημοσιογράφο, "που εμπιστευόμαστε".

Όπως ας πούμε το Bussinessweek


Ήταν 2 Σεπτεμβρίου όταν λέγαμε ότι με βάση τα στοιχεία

"υπάρχει
95% πιθανότητα μία ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ από τις 3 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας, η General Motors, η Chrysler και η Ford, να ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ."

Είχε δημοσιευτεί και αυτό το διάγραμμα με την εκτίναξη των CDS τους:



Η GM τα χει βάψει σκούρα. Η εταιρεία General Motors που πάει χέρι - χέρι με την Αμερικάνικη οικονομία κατά τον Bill Gross.

http://www.pimco.com/LeftNav/Featured+Market+Commentary/IO/2006/IO+May+2006.htm

Τα λόγια είναι περιττά ("ανεπισήμως" - προς το παρόν).





___________________________________
υγ. Το Zeitgeist Addendum θα συνοδεύει για λίγο καιρό ακόμη τις παραθέσεις μας.

(download:)
zeitgeist1
zeitgeist2
zeitgeist3
zeitgeist4
zeitgeist5
zeitgeist6
zeitgeist7
zeitgeist8
zeitgeist9

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό και κατατοπιστικότατο ποστ που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και με τα... γραφικά τους. Ευχαριστούμε.

Παίρνω το θάρρος [ως... χωριάτης] να το αναδημοσιεύσω στο μπλογκ μου, αφού δεν υπάρχει κάποια διεύθυνση e-mail για να ζητήσω την άδειά σας. Και με το συμπάθιο!

geokalp είπε...

πραγματικά πολύ καλή δουλειά!
τις ευχές μου για καλή συνέχεια!

ps οι θεαμαπάτες με οδήγησαν σε σας