Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Υστερόγραφο



Έλεγε το χτεσινό άρθρο:

"Από εκεί "τραβάμε" και το επόμενο διάγραμμα με τα στοιχεία περί της "τοποθέτησης" σε συμβόλαια χρυσού των εμπορικών τραπεζών.

Κοιτάξτε έκρηξη εσχάτως. Μην απορήσει ουδείς αν του χρόνου το μέταλλο θα βρίσκεται στα 2 ή 3.000$. Θα πρόκειται για "ασφαλή παράδεισο" κλπ ζαρζαβατικά που συνοδεύουν τις τραπεζόφερτες χρηματιστηριακές χειραγωγήσεις. Μια φούσκα ακόμη στα τραπεζικά derivatives desks. Το ίδιο το μέταλλο που τόσα χρόνια υπέφερε από την υποτιμητική κερδοσκοπία και από άλλες σαθρές μεθοδεύσεις όπως παλαιότερα έχει τονισθεί (βλ. GATA για περισσότερα) τώρα σε ρόλο El Salvador."

Αγαπητέ Επίκουρε,

Σήμερον η Merril Lynch με σήμα τον ταύρο, ένας οίκος μέσα στους οίκους, με μια από τις εκθέσεις - συστάσεις (τα ανακοινωθέντα/ημερήσιες διαταγές της χειραγώγησης, "αναβαθμίζει" τις προβλέψεις της για τον χρυσό, ο οποίος "θα φτάσει τα $1000 εντός του 2009" λέει.



Μα καλά, $1000 δεν ήταν πριν μερικές ημέρες;

Άρα τι ΘΑ φτάσει; Έφτασε.

Εντάξει, ένα μικρό συντακτικό λάθος. Αντί για μέλλοντα στιγμιαίο εχρησιμοποιήθει ο αόριστος.

Βεβαίως - βεβαίως, συντακτικό λάθος από την εταιρεία η οποία έχει ένα από τα μεγαλύτερα funds που "παίζουν" τον χρυσό και τις εταιρείες εξόρυξης, το ML World Gold Fund. Αυτό το Fund που λέτε, έχει μεγάλες αποδόσεις, που στα τέλη του 2007 (νεώτερα στοιχεία εκλείπουν) άγγιξαν το 215% στην πενταετία.


"Μαγκιά τους".

Μωρέ, μπράβο, πολύ καλές αποδόσεις, θα έχουν πολύ καλούς brokers, αναλυτές και traders, καλύτερους από τους διοικούντες που την ώθησαν στις αγκάλες της Bank Of America, για να μην καταλήξει και αυτή στον κουβά με την Lehman Brothers.

Για μένα, τον αδαή, το καλύτερο που έχει αυτός ο οίκος πάντως είναι παπαγάλους. Συνηθίζεται στα μεγάλα σπίτια, το εξωτικό πτηνό να καταλαμβάνει περίοπτη θέση, κάτι σαν βασιλικός αετός ή κόνδορας.

Τον περασμένο Οκτώβριο που λέτε, λοιπόν, συγκεκριμένα στις 14.10.2008, "ανεπίσημες πηγές", "αναλυτές" της Merril σφυρίζουν στο MarketWatch, "παιδια, ο χρυσός μπορεί να φτάσει στα $1500". Ξέρετε, η ανασφάλεια, ο ασφαλής παράδεισος, ο πληθωρισμός, τα γνωστά...

Φευ, σε 9 ημέρες, ο χρυσούλης κάνει μια βουτιά αλά Γκρεγκ Λουγκάνης, και καταλήγει στις 23.10 $150 χαμηλότερα. Ευτυχώς οι πηγές ήταν "ανώνυμες".

Μια και δυο, ο χρυσούλης ανακάμπτει έκτοτε και φτάνει στις 3.2.2009 στα $902. Εν τω μεταξύ φυσικά, όσοι προσπάθησαν να αγοράσουν στην πτώση του Οκτώβρη βασιζόμενοι στις προβλέψεις των - ανώνυμων - αναλυτών, έφαγαν τα μούτρα τους και φυσικά, κανείς δεν βγήκε στα $650, να πει "παιδιά, ο χρυσός είναι ΤΩΡΑ αγοραστική ευκαιρία".
ΟΜΩΣ, στις 5.2.2009, ο Garry Dugan, CIO της Merrill, βγαίνει και μοιράζεται τους φόβους του μαζί μας:
"Φοβάμαι", λέει "ότι ο χρυσός στους επόμενους 12-15 μήνες θα πιάσει τα $1500
" (άρα να οι "ανώνυμες" πηγές του Οκτώβρη).
Και ΑΚΡΙΒΩΣ εκεί, ο χρυσός κάνει μια ωραία 15ημερη κούρσα και σπάει το χιλιαρικάκι, στις 20.2, ενσαρκώνοντας τους χειρότερους εφιάλτες του Garry.


Josh, Garry, thank you, dude.

Από το χιλιάρικο (όπου κανείς ΦΥΣΙΚΑ δεν λέει, είναι υπεραγορασμένος, εδώ να πουλήσουμε), εν μέσω γενικότερων διθυράμβων, κάνει μια νέα βουτιά αλά Λουγκάνης και πάει εκεί από που το στειλε ο Garry, πάλι στα $900.

Πιο πριν τα $900, όμως, κάπου στα $965, στις 28.2.2009, η Μerril ξαναχτυπά και λέει: "η τάση στον χρυσό δείχνει προς μεγαλύτερες τιμές". Φυσικά, ακολουθεί η πτώση των $65 ή 6%... Πάμε λοιπόν στα $900.

Εδώ λοιπόν επανεμφανίζεται ΕΠΙΣΗΜΩΣ η Merril και λέει, $1000 ο χρυσός το 2009.

Και αυτό είναι μια ωραία ευκαιρία το μέταλο να πάρει πάλι σήμερα μια μικρή ανιούσα που θα μπορούσε να λέγεται και short covering ή short squeeze για τους εντρυφούντες.

Δηλαδή αρχές Φεβρουαρίου, στις 3/2, ο CIO λέει $1500. Μετά από 15 μέρες η εταιρεία λέει "υψηλότερες τιμές δείχνει η τάση" (χωρίς νούμερο) και μετά από άλλες 5 μέρες, λέει "υψηλότερες τιμές = $1000 για όλο το 2009" (τιμές που ΗΔΗ έχει δει). Για τέτοια τάση μιλάμε, πυραυλική... Αφήνω στην άκρη τις διαρροές του Οκτώβρη.

Ιδού το διάγραμμα:



Από κει και πέρα, κρίνετε εσείς τι συμβαίνει. Εγώ θα ήθελα να μου αναφέρετε πόσες παραβάσεις του Χρηματιστηριακού Δικαίου διακρίνετε και επίσης για ένα θερμοπαρακαλώ:

πιάστε το υπονούμενο_πιάστε το υπονοούμενο_πιάστε το υπονοούμενο_πιάστ...

6 σχόλια:

ciaoant1 είπε...

Δείτε και αυτό το βιντεάκι, "για να γελάσουμε και λίγο":
http://sootandashes.blogspot.com/2009/03/jon-stewart-destroys-cnbc.html

grsail είπε...

Και μία άσχετη(;) ερώτηση: τα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες πληροφορούν ότι δανειστήκαμε (ως χώρα) με επαχθείς όρους αυτό που δεν λένε και που πολλοί φαντάζομαι θα ήθελαν να το μάθουν είναι ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ δανειστήκαμε ...

Ανώνυμος είπε...

-ΕΝΑ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΜΑΣ-

για μια ακόμη φορά, αυτό το ικανότατο κράτος -μ' αυτό τον ικανότατο υπουργό που είχε καταγγείλει τη χώρα του το 2003 και πληρώναμε πρόστιμα για την ολυμπιακή και τώρα την ξεπούλησε-

για μια καόμη φορά αγοράζουμε πανάκριβα (δάνεια, χρεωκοπημένες εταιρίες, εξοπλιστικά, ολυμπιακοί αγώνες κλπ) και πουλάμε τζάμπα εντελώς.
σκεφτείτε ο στόλςο της ολυμπιακής είναι γύρω στα 20-30 αεροπλάνα (τον ακριβή αριθμό δεν τον θυμάμαι) και τα δίνουμε για 2-3εκ. €€€ το καθένα (ΜΟΝΟ)

μήπως να ιδιωτικοποιήσουμε και το κράτος και τις εφορίες για να αρχίσουν να δουλεύουν επιτέλους?

ThomaS_S είπε...

Φίλε Ανώνυμε,
Τι να την κάνουμε την Ολυμπιακή;
Ιδιωτική δεν ήταν; Ας όψονται οι Ακριβάκηδες αυτού του τόπου που την κατάντησαν ένα άθλιο συμφερτό κλαδικών και κομματικής πελατείας.
Πουλάμε μια κατάχρεη εταιρεία και για μια ακόμη φορά οι υπαίτιοι είναι αλώβητοι, μακριά, στο απυρόβλητο.
Την πουλάμε σε αυτόν που κατακεραύνωνε το κράτος προ ολίγων μηνων και τώρα κάνει μπίζνες μαζί του. Όπως και με τον ΟΤΕ.
Όσο για το πουλάμε φτηνά, αγοράζουμε ακριβά, είναι σχετικό. Θυμάσαι τα πακέτα κρατικών εταιρειών που δόθησαν το 2005-2007;
Νομίζω εν προκειμένω ότι εκεί πουλήσαμε ακριβά. Το πρόβλημα είναι άλλο αγαπητέ. Η σημερινή κυβέρνηση αύξησε κατά την διακυβέρνηση της το Δημόσιο Χρέος κατά 95 δις Ευρώ σε 5 χρόνια. Από 198 δις ευρώ το 2004 έφτασε το 2009, να παρουσιάζει (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της) χρέος 273,556 δις Ευρώ.
Ξέρεις πόσο είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2009;
8,8 δις... Ό,τι έργο θα γίνει κοστίζει τόσο.
Που πήγαν τα λεφτά;
Και βγήκε ο κ. Καραμανλής και εκθείαζε το "έργο" της "νέας διακυβέρνησης".
Αλλά ο κόσμος πάντα θα έχει ΑΛΛΟΥ την προσοχή του.
Φροντίζουν αυτοί που πρέπει.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τις αναλύσεις

Ιστορικά το CRB index συμβαδίζει με τον χρυσό.
Τώρα παρατηρείται μία ασυμμετρία ο χρυσός να βρίσκεται στα υψηλά του
και το CRB να έχει βουλιάξει απο τις 600μον. στις 350 και με προοπτική
περαιτέρω πτώσης στις 200μον.
Τεχνικά η εικόνα του χρυσού δείχνει οτι είμαστε στην απαρχή μεγάλης
πτώσεως (C) εκτός και αν δούμε νέα υψηλά το οποίο θα αναιρέσει
αυτη την θεωρία.

Νομίζω κάποιος με την κοινή λογική και λίγη υπομονή μπορεί να βγάλει
συμπεράσματα χωρίς παπαγάλους.

bosun

ThomaS_S είπε...

Bosun, καλό σχόλιο.

Συντάσσομαι για τα περί C στο χρυσό, αν και δεν είναι τεχνικό το blog. Μιας και το ανέφερες πάντως, ο σχηματισμός φαίνεται flat το οποίο μπορεί να είναι και irregular με νέα υψηλά. Επομένως δε νομίζω ότι τα νέα υψηλά θα αναιρέσουν το σενάριο της διόρθωσης.

O CRB είναι σε deflationary modus.