Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

SENTIMENT by Tradenews - Κυρ Οκτ 12, 2008 5:31 pm

To Σαββατοκύριακο μας κυλάει ήρεμα, εν Ελλάδι.
Την ίδια στιγμή η κρίση, είναι και επίσημα εδώ.

Προ ολίγου σε άρθρο της η Wall Street Journal αναφέρει ότι η Γερμανική Κυβέρνηση ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει "μερικώς" τράπεζες, με "σχέδιο" ύψους €300-400 δις (!) ενώ ήδη την προηγούμενη εβδομάδα οι Βρετανοί ανακοίνωσαν αντίστοιχη 'πρωτοβουλία' περί τις 450 δις λίρες...
Ποιοι "πνίγονται"; Η ΗΒΟS (η μεγαλύτερη τράπεζα 'ενυπόθηκων' δανείων)και η Royal Bank of Scotland (ETE της Σκωτίας), η Barclays και η Lloyds...
Προσανατολίζονται δε - ιδέα Μπερλουσκόνι - να κλείσουν τις αγορές "για λίγες ημέρες", οι Άγγλοι μάλλον θα είναι κλειστοί την Δευτέρα.

http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/banking_and_finance/article4926316.ece

http://online.wsj.com/article/SB122375628816026123.html

http://online.wsj.com/article/SB122375258121026119.html

Ενώ η Αμερικάνικη Κυβέρνηση ήδη δια Paulson ("the greatest economic boom ever", αυτό εννοούσε 'Boom'), ανακοίνωσε αυτό που λέγαμε την Παρασκευή για αγορά "ποσοστών" σε Τράπεζες. Την ίδια στιγμή άσχημα είναι τα πράγματα για την Morgan Stanley. Και στην Αυτοκινητοβιομηχανία, GM και Chrysler πάνε για συγχώνευση. "Συζητάνε".

Οι πολιτικοί προσπαθούν να σώσουν το τομάρι τους, όχι την οικονομια ή τους πολίτες των κρατών τους. Πάνω στον πανικό, τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για να "σώσουν" αυτούς που καταρρέουν, εκλαμβάνονται ως "απαιτούμενη κίνηση" από τους πολίτες. Δεν καταλαβαίνουμε ότι δίνοντας δις για να κρατήσουμε στην ζωή με σωληνάκια όσους αποβιώνουν (ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΝ ΜΟΝΟ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ), 1ον δεν προσφέρουμε θεραπεία αλλά παράταση ζωής(το 'πρόβλημα' θα επανέλθει στο άμεσο μέλλον ακόμη πιο μεγάλο) και 2ον υποθηκεύουμε το μέλλον μας ως κράτη και οντότητες, με ένα τεράστιο χρέος που θα βάλει τις επόμενες γενιες σε τεράστιο κίνδυνο.

Ψιλά γράμματα...

(κλικ για μεγέθυνση)



Δεν υπάρχουν σχόλια: